Husárske šišky fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 20. decembra 2016
Husárske šišky (fotorecept)
Foto: skatulka

Ak ešte hľadáte inšpiráciu na jednoduché, ale zároveň veľmi chutné vianočné pečivo, ponúkam tento overený recept. Zvládnu ho pripraviť aj vaše deti. Moja polročná dcérka síce ešte nie, ale naopak som to zvládla ja popri nej. :) A toto je už vlastne tohtoročná druhá várka, pretože to prvé sme už stihli zjesť. Dočítala som sa, že ide o pôvodne nemecký recept s názvom Husarenkrapfen. Cesto je jemné maslové s orieškami, podobné ako na vanilkové rožky.

48 ks
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
100 g
100 g mleté
200 g
1 ks
1 bal
 štipka
Na dokončenie:
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu zmiesime. Maslo je dobré mať zmäknuté. Môžete použiť aj mikrovlnku (po vybratí s chladničky dáme na 30 sekúnd do mikrovlnky).

  2. 2

    Hotové cesto dáme odležať na hodinku do chladničky. Pokojne ho však môžete nechať aj do ďalšieho dňa.

  3. 3

    Potom z cesta tvarujeme malé guličky. Čím menšie tým chutnejšie. Napríklad ako vrchnák od fľaše.

    Husárske šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uložíme ich na papier na pečenie, predsa len bude menej práce pri umývaní plechu.

  5. 5

    Do každej guľky urobíme vareškou dierku, prípadne aj prstom, ak budú pomáhať napríklad deti. Dierku urobte čo najhlbšiu, pečením trošku vyskočí. Ja niekedy dierky opravím aj po upečení, ak sú príliš malé.

    Husárske šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 200 °C asi 10 minút. Ako povedal môj manžel, ak chcete koláčiky kakaové môžete nechať aj dlhšie. Jeden plech sa mi trošku viac pripiekol, ale na chuti to neubralo. :)

    Husárske šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnuté posypeme práškovým cukrom a naplníme. Najlepšie je použiť nejaký kyslejší lekvár (malinový, ríbezľový), ktorý naplníte do obyčajného sáčku a urobíte na ňom malú dierku.

    Husárske šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A už len ochutnávame. Prajem Vám všetkým krásne sviatky.

    Husárske šišky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Krásné vánoční pečivo a jistě chutné! Fota přímo k spapání, moc se ti povedl i postup! Jsi šikulka!! Aj tebe Požehnané Vianoce!
jack
Môžu byť super.Teraz už mám síce suché koláčiky napečené,ale do budúcnosti,prečo nie?Ukladám a určite vyskúšam.
jaroslava31
stratila. Stále som myslela na dva druhy koláčikov, ktorých chuť si doposiaľ pamätám. Dnes som požiadala moju mamu, aby našla recept na oriešky a ona mi našla recept n a kolieska, o ktoré som ju uz viac krát prosila a vždy tvrdila, že ho nemá. To bol prvý recept starej mamy. Otvorila som varechu a tu je druhy recept, ktorý som chcela. Ona ho volala husárske oči. Mám z toho veľkú radosť.
bubaya
Jéééj, podobné som občas piekla, ale bez orechov, bolo to také suché a húževnaté, ak sa málo pieklo, alebo tvrdé, ak sa pieklo dlhšie. Ale s orechami to bude to pravé, orechové, krehké, na Silvestra vyskúšam.