Hubové rizoto

clovak - fotkaclovak, 5. februára 2013
Hubové rizoto
Foto: clovak

Správne pripravené rizoto by malo byť vláčne a krémovité, keď sa naloží na tanier musí sa rozliať k okrajom.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2 lyžice
1
2 strúčiky
2 šálky
1 šálka
100 ml
500-800 ml
4 lyžice (100%-né)
2 lyžice (strúhaný)




Postup

  1. 1

    Zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku s cesnakom pokrájaným na plátky a dubákmi. Pridáme ryžu, prehrejeme ju a potom zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme šálku horúceho vývaru, osolíme a ochutíme čerstvo zomletým korením.

  2. 2

    Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, pričom dolievaním horúceho vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža uvarená al dente, postupne pridávame maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme v rizote. Maslo musí byť stále v pohybe aby sa spojilo s tekutinou. Nakoniec pridáme parmezán a necháme ho rozpustiť.

  3. 3

    recept je z knihy Šéfkuchár v paláci od Jaroslava Žideka

Diskusia k receptu

sany11
viem že je výborné,lebo takto ho pripravujem aj ja :) prví krát som sa ho naučila robiť z relácie peklo na talíri,tam ukazovali ako sa ma robiť pravé talianske rizoto.
dorenika
ja sa zajtra chystam na tekvicovo salviove len som prekvapena ze v tom mojom recpete nieje vino,myslite ze moze byt risotto aj bez vina?ja som ho kupila lebo viem co vsetko tam ide ale nakoniec podla receptu nie..no tak neviem
jezibabka
jasne,ze moze bt aj bez vina......to dodava len specificku vonu.....a idealne je pouzit ryzu Arborio......rizoto je krasne vlacne a dobrucke:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia