Foto: clovak
Správne pripravené rizoto by malo byť vláčne a krémovité, keď sa naloží na tanier musí sa rozliať k okrajom.
porcie
príprava
Suroviny
2 lyžice |
|
1 |
|
2 strúčiky |
|
2 šálky |
|
1 šálka |
|
100 ml |
|
500-800 ml |
|
|
|
4 lyžice (100%-né) |
|
2 lyžice (strúhaný) |
|
|
Postup
-
1
Zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku s cesnakom pokrájaným na plátky a dubákmi. Pridáme ryžu, prehrejeme ju a potom zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme šálku horúceho vývaru, osolíme a ochutíme čerstvo zomletým korením.
- 2
Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, pričom dolievaním horúceho vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža uvarená al dente, postupne pridávame maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme v rizote. Maslo musí byť stále v pohybe aby sa spojilo s tekutinou. Nakoniec pridáme parmezán a necháme ho rozpustiť.
- 3
recept je z knihy Šéfkuchár v paláci od Jaroslava Žideka
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja som sa naučila robiť rizotto od Emanuella Riddiho ... a veru stojí za to ... :) varecha.pravda.sk/recepty/risotto-con-funghi-teda-s-hubam...