Hubové rizoto s údeným syrom

pusta - fotkapusta, 22. februára 2011

Toto chutné jedlo patrí medzi naše obľúbené jedlá z hríbov a jeho príprava je jednoduchá.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 veľká hrsť sušené
3 šálky  á 250 ml
6 šálok  á 250 ml, vriaca
2 kocky
1 PL
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička
1 zväzok
1 ks, stredne veľká
200 g, strúhaný
3 PL




Postup

  1. 1

    Sušené dubáky namočíme na 30 minút do vlažnej vody, Cibuľu pokrájame na kocky, petržlenovú vňať posekáme na drobno a ryžu niekoľkokrát premyjeme vo vlažnej vode.

  2. 2

    V jenskej mise orestujeme cibuľu a ryžu, zalejeme odmeraným množstvom vriacej vody, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vegetou. Pridáme namočené dubáky aj s odou, v ktorej boli namočené. Premiešame všetko spolu aj s rozdrobeným slepačím bujonom. Prikryjeme a vložíme do trúby vyhriatej na 180 supňov na 30 minút, vypneme zdroj tepla a necháme ešte v trúbe dôjsť dalších 15 minút.

  3. 3

    Vyberieme z trúby a rizoto načechráme vidličkou, aby bolo pekne nadýchané. Jednotlivé porcie na tanieri bohate posypeme petržlenovou vňaťou a strúhaným údeným syrom. Podávame s kyslou uhorkou alebo so šalátmi zo sezonnej zeleniny.

Diskusia k receptu

pusta
niekedy, ak mám slepačí vývar doma pripravený, používam ten miesto bujonových kociek a vody. zvyknem ho variť vo väčšom množstve a dávam zamraziť, v chladničke vydrží až týždeň. používam nielen ako polievku, ale k príprave mnohých iných jedál. osobne mám rada a dávam prednosť domácim surovinám.
pusta
lucylee, moje rizoto vlastne nie je pravé rizoto, používam dlhozrnnú ryžu, nie guľatozrnnú - charakteristickú pre rizoto, nepoužívam víno, výsledný pokrm nemá mazľvú konzistenciu, skrátka nemá nič z Jamieho Olivera, ktorý ťa inšpiroval...atd. Varím ho takto už viac ako 30 r, pochybujem, že Jamieho variaci seriál už bol, ved má on sám vek niečo okolo 30 rokov, ale pravdou je, že tento typ pokrmu je vždy vdačný a chutný ako aj ty sama píšeš a je naozaj mňam.to tvoje sa mi páči
lucylee
@pusta tam nemusí ísť guľatozrnná ryža, môže ísť dlhozrnná, jazmínová, akú má kto rád :) mne sa na rizote páči, že každý ho robí inak a sú rôzne variácie..ale neverila by si, v niektorých reštauráciách vedia pokaziť aj rizoto...
pusta
lucylee, ale ja viem tak, že na pravé rizotto sa používa guľatozrnná ryža práve zvýšený obsah škrobu, ktorý vytvára mazľavvú konzistenciu, takú charakteristickú pre pravé rizotto, nuž ale mne chutí práve s dlhozrnnou ryžou, jasmínová ryža je jednou z najlepších, ale nie je vhodná na rizotto a ani na ryžové nákypy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia