Foto: zuzka193
Tento koláčik sa dá urobiť aj ako pekná torta.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto : | |
4 ks |
|
4 lyžice teplá |
|
1 ks |
|
200 g |
|
60 g |
|
110 g |
|
1 ks |
|
30 g |
|
Plnka : | |
450 g |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 lyžice |
|
1 lyžička |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na prípravu cesta.
-
2
Vajcia rozbijeme, oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha.
-
3
Pridáme vanilínový cukor, kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a vypracujeme cesto. Vylejeme na plech vyložený papierom a dáme upiecť.
-
4
Hrušky precedíme a necháme odkvapkať. Hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na vychladnuté cesto.
-
5
Pripravíme si suroviny na plnku.
-
6
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a smeta-fixom, šľahačku zmiešame s kyslou smotanou a nakoniec primiešame 2 lyžice sirupu SodaStream.
-
7
Túto zmes natrieme na hrušky a posypeme škoricou.
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.