Hruškové koláče fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 35 ročná žena, madarsko, 10. augusta 2017 19:37
Ďalšie jej recepty »

Hruškové koláče (fotorecept)Foto: cesminaz

Receptov na koláče nikdy nie je dosť :-) Kysnuté cesto a čerstvé ovocie - pre mňa najlepšia kombinácia :-)

15 ks
porcií
20 min
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
1 ks
1,5 kl
1 dl
2 dl
1 ks
42 g
cca 4,5 dl
z 1 citróna
Plnka:
podľa potreby
Na potretie:
1 ks
Kniha dopredaj

Postup prípravy

  1. 1

    Je čas všelijakého ovocia a rôznych ovocných koláčov :-) a zo sladkých zrelých hrušiek sa dá spravit naozaj vyborný koláč :-)

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme múku, cukor, van. cukor, soľ a poriadne to premiešame lyžicou. Potom pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiešame. Napokon pridáme olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali s 3 dl mlieka + droždím +1 kl cukru. Zvyšných cca 1,5 - 1,75 dl mlieka pridávame pri vypracovaní cesta. Zakaždým mlieko poriadne vpracujeme/vmiesime do cesta. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme 1 hod. nakysnúť. Čo sa týka tej citrónovej kôry, môžte ju aj vynechať, aj bez nej sú koláče veľmi chutné.

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne si očistíme hrušky. Treba počítať tak, že 3/4 až 1 hruška ide na 1 koláč, záleží od veľkosti hrušky. Očistené, prepolené hrušky som na tanieri tesne pred dokysnutím cesta, len zvrchu posypala dobre škoricou a trochu aj vanilkovým cukrom. Hrušky musia byť zrelé, nie tvrdé.

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 - 7 mm a pokrájame ho na také väčšie podlhovasté kusy. Mne vyšlo 15 ks.

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto najprv trocha rozťapkáme prstami. Potom kruhom na pizzu (ten je najlepší na to) urobíme jeden rez. Tam, kde bude hruška posypeme trocha strúhankou a položíme hrušky so škoricovou stranou nadol .Posypeme ich aj zvrchu škoricou a trochou kryštálového cukru. Druhou stranou cesta hrušky zakryjeme a kraje poriadne stlačíme.

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče ukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s trochou vody. Ja som posypala aj trochou maku. Koláče netreba nechať podkysnút, ale hneď ich položíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie o niečo inak.

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú výborné, cesto ľahučké a mäkké. Hrušky šťavnaté a presne dobré sladké :-)

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zostanú mäkkučké a šťavnaté aj na druhý-tretí deň :-)

    Hruškové koláče (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist