Hruškové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Receptov na koláče nikdy nie je dosť :-) Kysnuté cesto a čerstvé ovocie - pre mňa najlepšia kombinácia :-)
porcií
na 170-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
200 g |
|
1 ks |
|
1,5 kl |
|
1 dl |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
42 g |
|
cca 4,5 dl |
|
z 1 citróna |
|
Plnka: | |
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Je čas všelijakého ovocia a rôznych ovocných koláčov :-) a zo sladkých zrelých hrušiek sa dá spravit naozaj vyborný koláč :-)
-
2
Do jednej misky dáme múku, cukor, van. cukor, soľ a poriadne to premiešame lyžicou. Potom pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiešame. Napokon pridáme olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali s 3 dl mlieka + droždím +1 kl cukru. Zvyšných cca 1,5 - 1,75 dl mlieka pridávame pri vypracovaní cesta. Zakaždým mlieko poriadne vpracujeme/vmiesime do cesta. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme 1 hod. nakysnúť. Čo sa týka tej citrónovej kôry, môžte ju aj vynechať, aj bez nej sú koláče veľmi chutné.
-
3
Kým nám cesto kysne si očistíme hrušky. Treba počítať tak, že 3/4 až 1 hruška ide na 1 koláč, záleží od veľkosti hrušky. Očistené, prepolené hrušky som na tanieri tesne pred dokysnutím cesta, len zvrchu posypala dobre škoricou a trochu aj vanilkovým cukrom. Hrušky musia byť zrelé, nie tvrdé.
-
4
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 - 7 mm a pokrájame ho na také väčšie podlhovasté kusy. Mne vyšlo 15 ks.
-
5
Cesto najprv trocha rozťapkáme prstami. Potom kruhom na pizzu (ten je najlepší na to) urobíme jeden rez. Tam, kde bude hruška posypeme trocha strúhankou a položíme hrušky so škoricovou stranou nadol .Posypeme ich aj zvrchu škoricou a trochou kryštálového cukru. Druhou stranou cesta hrušky zakryjeme a kraje poriadne stlačíme.
-
6
Koláče ukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s trochou vody. Ja som posypala aj trochou maku. Koláče netreba nechať podkysnút, ale hneď ich položíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie o niečo inak.
-
7
Koláče sú výborné, cesto ľahučké a mäkké. Hrušky šťavnaté a presne dobré sladké :-)
-
8
Zostanú mäkkučké a šťavnaté aj na druhý-tretí deň :-)
Na polovičnú dávku:
500g múky,100g práš.cukor,1van.cukor,1zarovnanejšia kl sol,0,5dl jogurt,1dl olej,1bielok,kôra z pol citróna,droždie pólka kocky,mlieko cca.2,5dl.Ak ich raz odskusas,daj vediet :-) @Mitzy dakujem,budem len rada ak vyskusas :-)
moc ďakujem za recept, uložený v KK, určite dám vedieť najbližší víkend vyskúšam...
Nemáš začo :-) nech sa ti vydaria.