Hruškové koláče

Hruškové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Receptov na koláče nikdy nie je dosť :-) Kysnuté cesto a čerstvé ovocie - pre mňa najlepšia kombinácia :-)

15 ks
porcií
20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Je čas všelijakého ovocia a rôznych ovocných koláčov :-) a zo sladkých zrelých hrušiek sa dá spravit naozaj vyborný koláč :-)
  2. Do jednej misky dáme múku, cukor, van. cukor, soľ a poriadne to premiešame lyžicou. Potom pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiešame. Napokon pridáme olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali s 3 dl mlieka + droždím +1 kl cukru. Zvyšných cca 1,5 - 1,75 dl mlieka pridávame pri vypracovaní cesta. Zakaždým mlieko poriadne vpracujeme/vmiesime do cesta. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme 1 hod. nakysnúť. Čo sa týka tej citrónovej kôry, môžte ju aj vynechať, aj bez nej sú koláče veľmi chutné.
  3. Kým nám cesto kysne si očistíme hrušky. Treba počítať tak, že 3/4 až 1 hruška ide na 1 koláč, záleží od veľkosti hrušky. Očistené, prepolené hrušky som na tanieri tesne pred dokysnutím cesta, len zvrchu posypala dobre škoricou a trochu aj vanilkovým cukrom. Hrušky musia byť zrelé, nie tvrdé.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 - 7 mm a pokrájame ho na také väčšie podlhovasté kusy. Mne vyšlo 15 ks.
  5. Cesto najprv trocha rozťapkáme prstami. Potom kruhom na pizzu (ten je najlepší na to) urobíme jeden rez. Tam, kde bude hruška posypeme trocha strúhankou a položíme hrušky so škoricovou stranou nadol .Posypeme ich aj zvrchu škoricou a trochou kryštálového cukru. Druhou stranou cesta hrušky zakryjeme a kraje poriadne stlačíme.
  6. Koláče ukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s trochou vody. Ja som posypala aj trochou maku. Koláče netreba nechať podkysnút, ale hneď ich položíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie o niečo inak.
  7. Koláče sú výborné, cesto ľahučké a mäkké. Hrušky šťavnaté a presne dobré sladké :-)
  8. Zostanú mäkkučké a šťavnaté aj na druhý-tretí deň :-)