Hríbové pirohy s bryndzou a oškvarkami

Michal Bobovčák
šéfkuchár reštaurácie El Restaurant v Bardejove, 30. mája 2016
Hríbové pirohy s bryndzou a oškvarkami
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
85 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
2 ks
 hrsť
100 g
400 g čerstvé
180 g
 hrsť
125 g




Postup

  1. 1

    V hrnci roztopíme maslo, až kým nezačne zľahka vrieť. Maslo odložíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zozbierame hornú vrstvu, strednú časť bez spodnej bielej prelejeme do nádoby a uschováme. Pokrájane hríby sprudka urestujeme na minimálnom množstve tuku, ochutíme soľou, korením a pažítkou, necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zemiaky v šupke uvaríme, po ochladení olúpeme a prelisujeme na kašu. V strede zemiakov urobíme jamku, do ktorej pridáme múku a žĺtky. Všetko riadne premiesime, aby vzniklo tuhé zemiakové cesto. Podľa potreby pridávame múku. Pripravené cesto rozvaľkáme, vykrojíme kruhy, ktoré naplníme hríbmi, uzavrieme a vidličkou dôkladne popritláčame kraje.

  3. 3

    Do hrnca s osolenou vriacou vodou vložíme pirohy, počkáme, kým nevyplávajú na povrch, a scedíme. Oškvarky sprudka urestujeme na panvici, premiešame s pirohmi a podávame s podrvenou bryndzou, čerstvou mätou a klarifikovaným maslom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia