Hovädzie mäso s chrenovou omáčkou
Ivan Čurgali
šéfkuchár hotela Kaštieľ v Mojmírovciach, 5. augusta 2014
šéfkuchár hotela Kaštieľ v Mojmírovciach, 5. augusta 2014
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
20 minút
príprava
príprava
120 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Umyté a osušené mäso prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a dáme variť do vody s koreňovou zeleninou. Pridáme bobkový list, soľ a celé čierne korenie. Varíme asi dve hodiny, kým mäso nezmäkne.
- 2
Potom mäso vyberieme a do vývaru so zeleninou pridáme nastrúhaný chren a zahustíme múkou a smotanou. Rozmixujeme. Keď je omáčka hotová, ochutíme ju jablkovým pyré, v prípade potreby ešte pridáme chren.
- 3
Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s knedľou a omáčkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tu je zrozumitelnejsi recept.
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-rebro-s-chrenovou-omac...
varecha.pravda.sk/recepty/zemlova-knedla/51275-recept.htm...
@melounek , ani viedenská knedľa to nie je, tá vyzerá inak, správne - to je karlovarská knedľa.
máš pravdu, knedľa je české národné jedlo.
Normalna slovenska parena knedla je podla mna toto:
To len cesi tam davaju pecivo, aby usetrili na muke ;)
84. Varený knédlik
Dve žemličky pokrájajú sa na kocky, zalejú sa sladkým mliekom alebo smotanou; 10-12 deka rozpusteného masla vyleje sa na žemle, pridá sa i pažítky, petržľanu, soli, dľa chuti i čierneho korenia a muškátového kvetu alebo ďumbieru, konečne 4-6 vajíček, na čo sa všetko dobre pomieša a nechá postáť. Starší servítok sa cez prostriedok pomastí, na pomastené miesto vyleje sa cesto, servítok sa zaviaže, ale nie prituho, a cez preloženú lyžicu alebo habarku zavesí sa do hrnca, v ktorom vrie voda. Servítok s cestom má byť ponorený, ale nemá sa dotýkať dna alebo bokov hrnca. Za 1/4 hodiny je knédlik uvarený; potom vyklopí sa na tanier, pokrája sa ako pudink a nesie sa s čistou polievkou na stôl.
Read more: zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...
Na te fotografii to maso je na efekt, ani ten kuchar by si doma tohle neudelal, verim tomu. Vzdyt to od pohledu dusí ! No a do krenove, smetanove, lahodne, uzasne omacky kecnout z Lidlu nebo odkud detskou presnidavku jablecnou? Ale dobre, s jablicky to prosim, muze byt dobre. I kdyz to vidim a slysim prvne a sama bych krenovou omacku nechala jen smetana kren. V jednoduchosti je krasa.
Knedliky neresim, na Slovensku jdou spis knedle bez housky, u nas vetsinou krasne, domaci, houskove. Kdyz nechutnaji lip. urcite jsou vzhlednejsi. Cimz nevyzdvihuju ceskou kuchyni, pouze konstatuju.
Nerekla jsem, ze to jidlo bych nikdy nejedla. Ale vzdycky a spotesenim bych prijala pozvani do nejake chalupy nebo obycejne hospody, kde dostanu jiste vybornou, echt krenovou omacku a i kdybych mela penize na tuhle, vyhnula bych se ji a koupila si radsi housku. Na Slovensku halusky, ktere z boznuju a uz se nemuzu dockat.
Vyjadrila jsem pouze svuj nazor , protoze tenhle obrazek a recept se mi proste nelibi a nemusim snad jen chvalit nebo delat ze to nevidim, kdyz se mi to nelibi!?