Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 1. augusta 2015

Tento recept mám od svojho otca a on to mal od svojej mamy, ktorá ho varila barónovi tak mi to povedal. Je to Zobraziť celý popisTento recept mám od svojho otca a on to mal od svojej mamy, ktorá ho varila barónovi tak mi to povedal. Je to delikatesa z hovädzej nožiny bez kosti.

6 - 8
porcií
4 dní minút
príprava
180 minút minút
na 180°C °C

Suroviny

1500 g
1500 g
3 ks stredne veľká
1 hlávka
150 g
150 g
150 g
1/2 ks na kôru
3 PL
20 ks sušené
1,5 dl
3 PL
200 g klasické
1,5 dl




Postup

  1. 1

    Korenie na marinádu: 5 ks bobkový list, 6 guliek nové korenie, 7 guliek borievky, 10 guliek čierne korenie celé, 1/4 KL korenie štyroch farieb, koriander sušený medzi prsty, aníz sušený medzi prsty, 3 malé čili papričky sušené, 4 klinčeky, 1 cm cela škorica, tymian čerstvý 4 vetvičky malé. Utorok: Do hrnca dáme asi tri litre vody s napísaným korením na marinádu. Od bodu varu tak 10 minút. Necháme vychladnúť. Mäso si nakrájame na väčšie kusy, tak ako ich oddeľujú blany. Šľachy a blany oddelíme od mäsa. Nech nám ostane čistejšie mäso, z nich si potom uvaríme vývar na dusenie.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak si priečne porežeme na 3 rezy celú hlávku.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu si očistíme a nakrájame na pol mesiace.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca na dno naukladáme cibuľu s cesnakom. jednu tretinu cibule necháme na vrch nasypať.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to naukladáme mäso. Posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a zvyšnou cibuľou.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz to zalejeme vychladnutou marinádou, prikryjeme a vložíme do chladničky, v ktorej to necháme 3 - 4 dní. Zvyšok marinády necháme na vývar.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piatok: Večer pred varením si dáme sušené marhule do misky, pridáme 2 PL medu a zalejeme 1 dcl destilátom. Marhule musia byť ponorené a med miešame nech sa rozpustí. Zakryjeme a dáme do chladničky do druhého dňa. To bude na varenie. No marhuľovicu zvyšnú ešte neredukujte do žalúdka. Bude treba na druhy deň a potom by sa Vám nechcelo variť. V tento večer si ešte uvarime vývar s odrezkov mäsa a zvyšnej marinády s celou očistenou koreňovou zeleninou. Trochu ho osolíme. Koreňovú zeleninu mäkkú vytiahneme z vývaru nakrájame na kocky. To nech je na druhy deň pripravené.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sobota: Mäso s marinády vytiahneme a necháme s sitku odkvápať. Cibuľu tiež vytiahneme z marinády bez bobkového listu a guličiek korenia. Z cesnaku stiahneme šupky idú ľahko. Dáme to tiež do sitka odkvápať.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cibuľu po odkvapaní uložíme na dno pekáča. Na panvici zohrejeme maslo asi 100 g a na ňom sprudka opečieme mäso, aby bolo cele zatiahnuté. Mäso poukladáme na na cibuľu. Na panvici vo výpeku podusíme chvíľu na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Dve tretiny zeleniny poukladáme na mäso. Zvyšnú tretinu zeleniny necháme na panvici vychladnúť, z nej spravíme marhuľovú omáčku. Teraz do pekáča naukladáme medzi mäso namočené marhule a zalejeme destilátom, ktorý je zmiešaný medom a silnou vôňou od sušených marhúľ. Pridáme dve naberačky vývaru, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 10 minút. Potom prepneme na 180°C a pečieme 2,5 - 3 hodiny podľa typu rúry. Po hodine trochu osolíme tak medzi prsty. ďalej pečieme do zmäknutia mäsa.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz po čas pečenia si pripravíme prílohu zemiakovú kašu a omáčku. Do hrnca si dáme očistené a nakrájané zemiaky zalejeme vodou osolíme a varíme. Počas varenia zemiakov môžeme uvariť omáčku. Zvyšnú zeleninu na panvici rozmixujeme pridáme džem, ešte trochu masla a za naberačku vývaru. Ďalej tam dáme 0,5 dcl marhuľovice, kto nechce nemusí, no ta to krásne pre vonia a za 1 Pl medu.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Varíme až sa nám to zredukuje na dobrú omáčku k mäsu. Ak ja moc hustá pridáme vývar, alebo je riedka pridáme zemiakový škrob.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Omáčka je hotová ideme na kašu. Zemiaky sú mäkké, tak zlejeme vodu, pridáme zvyšok masla a mlieko dobré rozmiešame do hladká, tak aj kaša je hotová.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Asi po necelých troch hodinách pečenia je mäso mäkučké a vonia to až mi v žalúdku začali hrať. No paráda, teda môžeme servírovať.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Naukladáme na veľký tanier z ktorého si potom berieme. Ak ste neredukovali zvyšnú marhuľovicu vo fľaške večer pred varením, tak si môžete naliať do kališka na trávenie. Toto vraj varila babka pre baróna. Takže ak ste dostali chuť si to uvariť tak želám dobrú chuť. Je to delikatesa.

    Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

farbuska
nuž, tak viem, čo urobím s tým kusom krásnej glejovky, čo som práve kúpila - pôvodne na klasický guláš. vďaka za námet, ktorý prišiel presne načas.
dormella
Recept nehodnotim, jen konstatuji, ze panvicka, kde pripravujete omacku, je v opravdu dezolatnim stavu.....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Fakt parádny recept, ukladám si a určite uvarím :-).
dormella
elalea, netreba se s ni loucit, stacilo by ji "zodpovedne" vydrhnout...
neposed
tak toto musí byť báseň pre chuťové poháriky, milujem kombináciu chutí sladko-slano. A mne tam ešte chýba chili paprička, ale to je už na mne.
patroveckypitrs
Ta panvička ma 25 rokov používam ju, kde môže niečo prihorieť a to tmavé sú zbytky teflonu, ktoré nejdú vydrhnúť. Keď budem zarábať Slovensky priemer, tak si na každé jedlo kúpim novú.To pre tých čo si vytvoria nick aby mohli kritizovať a sami nič neurobia, že @dormella. Pre @methi trafila si klinec po hlavičke, sú niektoré veci s ktorými sa človek nevie rozlúčiť, lebo sa s nimi dobré robí.
1x elalea
patroveckypitrs
Pre @neposed je tam aj čili v marináde. Varil som to aj pre iných tak som sa musel mierniť. Keby to bolo pre mňa tak dám aj do pečenia čili. To je aj moja parketa. Ďakujem za hodnotenie všetkým.
bembo
ukladám do KK,pretože mám rád jedlá z mesa kombinované s ovocím.jedlo vyezrá úžasne,a určite aj tak chutí.čo sa týka tej panvici,tá ma vôbec netrápi.dôležité je čo z nej vyjde,a ako to chutí.
boruvka
Super jedlo mojich 5* dávam za tvoj výtvor.
niekto je tu zase múúúdryyy rypálek.
nevie, že také riady sú zájdené častým používaním a drhnutím.
tá zájdenosť sa vydrhnúť nedá. to nie je žiadna špina to je pracovná patina.
dormella
A ja si blahove myslela, ze panvicka je jen spatne vydrhnuta, plna "obycejneho dehtu". Kdyz jde jen o pripaleny teflon, neni problem, ten je urcite zdravi neskodny!!!! To snad nemyslite vazne???
katka78
Parádny recept, ja mám takéto mäská rada hlavne v zime, či na jeseň. Recept ukladám a veľmi dúfam, že naňho u nás tento rok ešte dôjde. Ďakujem :-)
ubka
Kašli na komentár k panvici,recept je exelentny,perfektný popis a skvelý výsledok:-) si proste pán kuchár.
sracz
Aj keď som len obyčajný "gádžo" spod Šibenej hory a nie barón, takémuto tanieru by som hanbu neurobil a s radosťou by som ho "s noblesou á la France" vyjedol do posledného zrnka (aňi pre počľivosc bi som ňeňechal). Opäť 5*_vo boduješ, @patroveckypitrs kamarát! Srdečne buď pozdravený a nech Ti to ja naďalej chutne varí!!!
buchtabuchta
Ja by som fotku toho mäska poslala do Kurňa co to je, lebo som na tom malom obrázku asi 3 minúty hádala, čo to asi môže byť. Toto je môj kandidát na jedlo Tajomstvo šéfkuchára Patroveckehopitrsa.
pilcik
@Patroveckypitrs včera sme to pripravili na rodinnú oslavu. Je to veľmi dobré. Zo stola to zmizlo ako gáfor, tak to všetkým chutilo. Vďaka za recept, ktorý chutil celej rodine. Oplatilo sa to dlhšie marinovanie. Nečudujem sa, že ho mal barón rád. U nás bude toto jedlo častejšie.