Hovädzí valček na víne a paradajkách fotorecept
Foto: stanci11
No konečne som si našla nejaký čas...tak som ho využila na prípravu ľahkej večere a vlastne aj obeda na druhý deň :) Inšpiráciu som Zobraziť celý popisNo konečne som si našla nejaký čas...tak som ho využila na prípravu ľahkej večere a vlastne aj obeda na druhý deň :) Inšpiráciu som zase hľadala v talianskej kuchyni, hlavne nech je to niečo ľahké a voňavé po bylinkách...Takáto úprava hovädzieho mäsa sa ževraj označuje ako "florentínska" a ja ju možem len doporučiť :)
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé som si pripravila masko: očistiť, odblaniť a výdatne prešpikovať cesnakom, na záver okoreniť mletým čiernym korením a posoliť.
-
2
Potom som si na oliváči orestovala zeleninový základ pozostávajúci z nakrájanej cibuľky, stonkového zeleru a stredne veľkej mrkvy. Asi po 2 - 3 minútkach som k základu pridala natrhanú čerstvú bazalku.
-
3
A na tento základ prišlo mäso, ktoré som opiekla zo všekých strán aby sa pekne zavrelo.
-
4
Podliala som asi 2 dcl suchého červeného vínka a počkala som, kým sa vyparí alkohol...
-
5
K takto pripravenému mäsu som šupla jednu konzervu olúpaných rajčín a podliala vývarom, tak aby celý obsah dosahoval tesne pod výšku mäsa.
-
6
Zavrela som tlakový hrniec a nechala som to pomaly dusiť presne 40 minút od natlakovania.
-
7
Mäsko som vytiahla vedľa a dorobila som si omáčku. To bolo v podstate jednoduché, rozmixovala som tyčovým mixérom celý obsah, osolila som a pridala štipku cukru na vyváženie chutí. Kto by chcel, aby bola omáčka spojitejšia, tak určite by pomohla smotana, alebo trošku múky. Ale už ma poznáte, ja delím ;) Takže mne to úplne stačilo v tejto podobe...
-
8
Jedlo je to voňavé, ľahké a nato, že ide o hovädzinu je aj pomerne rýchlo na stole, veď čo je to 40 minútiek...zvlášť, keď si to na sporáku bafká samo ;) Vyskúšajte určite, zase raz je to príjemná obmena s nádychom juhu a leta ;)
@Terinka55 , @Dosa - ďakujem dievčence ;)
nemyslim, ze v rure by to bolo suche v takomto hrnci: www.lamart.sk/liatinovy-hrniec/lt1061-1#,...
ta pokrievka ma zo spodu take vystupky ako rimsky hrniec, teda co sa vyparuje, sa na nej zraza a kvapka dolu na maso, je uplne super, ked budes velka, kup si taky :-), aj s pokrievkou vazi skoro 5kg, lahku napodobeninu nekupuj
@Arnilka , ja som sa bála tlakáču tiež ale už sme kamoši, kým jedného krásne dňa to naň nepríde a nerupne :D čo dúfam že sa nestane...hrozne uľahčí prípravu jedla, a ušetrí spústu energie - to sa mi tiež páči...
@Patroveckypitrs , tak dlhé a pomalé pečenie má definitívne svoje čaro na finálnej chuti... ja na to bohužiaľ fakt nemám čas, tak to klamem po svojom :) Inak s rímskym pekáčom skúsenosť nemám, ale kamarát v tom robí divinu, a podľa mňa s tou divinou robí doslova divy :D