Hovädzí jazyk
Hovädzí jazyk s pistáciami a tekvicovým pyré
Autor receptu: redakcia
Nedeľný obed bol vždy synonymom
toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou,
v ktorej sa akoby spomalil čas.* Stôl sa vtedy
oblieka do elegantnejších šiat, ale prím hrá
jedlo, pripravované s láskou a nadšením.
Nedeľa praje tradíciám, ale je aj vhodnou
príležitosťou vyskúšať niečo nové. Prečo by
to nemohli byť špeciality z našej hotelovej
kuchyne?
Postup
- Jazyk varíme asi hodinu, naporciujeme
na rovnaké kúsky, ktoré ogrilujeme. Olúpané
pistácie podrvíme a posypeme nimi hovädzí
jazyk, ktorý ešte dáme zapiecť na 6 minút.
- Červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky opražíme na oleji, pridáme cukor a karamelizujeme dohneda. Keď je dostatočne
skaramelizovaná, pridáme vínny ocot, soľ,
korenie a červene víno. Varíme spolu asi
10 minút.
- Tekvicové pyré: Tekvicu pečieme v rúre
– 25 minút pri teplote 200 stupňov. Rozkrájame a uvaríme v smotane. Všetko rozmixujeme spolu maslom na jemné pyré a dochutíme. Ak pyré potrebujeme zriediť, použijeme
silný vývar z kostí, zjemnený maslom.