Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka fotorecept

pacun110 - fotkapacun110, 6. marca 2011
Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept)
Foto: pacun110

Podľa mňa je guláš čiste improvizačné jedlo,kde nie je stanovené množstvo,typ a druh jednotlivých surovín a mäsa. Je to sympatické a patetické jedlo ktorého základom je,v prípade mäsových gulášov, dostatočné množstvo cibule a mäsa nebezpečne sa približujúce k pomeru 1:1. Mäsa môže byť trošku viac,aby sa nestalo,že guľáš ostane sladkastý.Inak guláš my sa malo nazývať iba jedlo,kde dominuje mäso a nie dajaké Igorobukovskoviny,ako sú sojové “mäso”,tofu, cvikla,cuketa, patizóny, burizóny a iné amarouny...Tieto náhražky by sa nemali volať,že guľáš,ale nejako inak,lebo mám pocit,že to dehonestuje ten vznešený názov pre ešte vznešenejšie jedlo pôvodne pripravované Maďarskými pastiermi v kotlíku a vo voľnej prírode..!(toto je môj osobný názor na pojem “guláš” a verte mi,že som sa ním nechcel nikoho,ale vôbec nikoho dotknúť!!!)

Suroviny

1 kg
0,8 kg
1 hlávka väčšia
0,4 kg
2 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vždy robím tak,že si mäso – v tomto prípade hovädzí môčing – kupujem deň vopred,kedy ho aj nakrájam, zľahka okorením (nesolím!!!) a odložím do ľadničky,aby si oddýchlo!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tu je k nahliadnutiu,čo mi na hovädzí guláš treba! Chýba tu ešte majoránka a to biele,tuto hore to nie je mlieko,ale masť!Lebo masť do guláša patrí,tak ako pena na pivo!!!Olej v žiadnom prípade nedávam..!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cibuľu som pokrájala osolil a asi 25 minút pomalinky dusil až som ju rozdusil skoro na takú kašu... Solím ju dvoch prostých dôvodov – aby cibuľa bola slaná a aby pustila šťavičku,zmäkla a tým pádom sa lepšie udusila – to je dôležitý moment pre hustotu guľáša!!!! Lebo ako vieme,my amatérski odborníci na profesionálnej úrovni ,múka do guláša nepatrí!!! Do tohoto rozduseného základu som pridal celú rascu, mleté korenie a nešetril som ani červenou sladkou a pálivou paprikou! Rýchlo som to pomiešal,aby paprika nezhorkla...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a pridal som tam odležané a nakrájané mäso,rýchlo som ho opražil a keď začalo púšťať šťavu,tak som tal pridal bravčové kosti z karé a pol hlávky cesnaku. Som premiešal, prikryl a dusil a dusil...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a takto to vyzerá po necelej hodinke dusenia...zaujímavé je to,že som tam ešte vôbec nedal vodu!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    už keď mäso kúštik zmäklo tak som tam pridal jeden na drobnosti pokrájaný zemiak a po troche to podlievam vodou,aby sa to nevarilo,ale len dusilo... V hrnci vedľa som si urobil klasickú zápražku,pridal do nej celú rascu a červenú papriku,popražil, posolil ,okorenil, zalial studenou vodou,pridal jednu celú,ale očistenú cibuľu a niekoľko strúčikov cesnaku – asi 5!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zahusťovací zemiak v guláši je už skoro rozvarený,bravčové kosti som vybral – júúj,už sa teším ako ich idem obhrýzať a do polievky vedľa som dal asi liter horúcej vody a pomaly varim ďalej. POZOR!!! Táto polievka má veľkú tendenciu vykypieť,tak si na to dávam pozor,neustále to sledujem a kontrolujem intenzitu varu!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po asi polhodine varu,pridám do polievky nakrájané zo 3 zemiaky, guláš pomaličky varím a potrošičky podlievam vodou..

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do polievky,keď zemiaky skoro zmäkli,som dal,keďže nemám čerstvý,tak za hrsť mrazeného hrášku, nakrájal som si papriku a paradajku,očistil ďalšiu polovičku hlávky cesnaku a v rúre idem upiecť,len tak,predvarené a okorenené zemiaky...len tak!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do polievky som ešte dal zavariť niťovky,ale vedzte,že keby som mal rezance domáce,tak dám tie...ale ktože už dnes robí domáce rezance ? Snáď, iba ak moja 89 ročná,ale ešte stále čiperná skarká!A do gulášu pokrájanú papriku a paradajku.

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do hotovej polievky,som ešte namrvil,ale už keď sa nevarí, dosť sušenej majoránky – tou ma zásobuje svokra- a do gulášu som dal nakrájané zemiaky a podrvený cesnak...A prebieha prvá kontrola stánia varechy v guláši!...je to na dobrej ceste!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zemiaky sú už upečené do chrumkava (zase ma bude synátoch vychvaľovať) a Pracovná polievka je už zabalená a prichystaná na transport do práce...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    guláš je už hotový a stojí v ňom nielen varecha ale aj lyžica!!!A je tam tiež veľa veľa svokrinej majoránky...Dobrú chuť!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pekný úvod aj recept a komentár. Nerobíme síce taký hustý, ale postup je skoro rovnaký a vždy má úspech. Len už sme dlho nerobili z môčingu, takže vyskúšame podľa teba.
Robím to presne tak isto, len namiesto čierneho mletého korenia dávam viac mletej ostrej papriky. Zahusťovať guláš múkou, alebo striedkou chleba to je gulášové barbarstvo - v tom máš veľkú pravdu.