Obrátený ovocný koláč
Obrátený ovocný koláč

Horúce ovocie pod chrumkavou kôrkou

anulienka1 - bez fotkyanulienka1, 3. decembra 2017

Recepty na Vareche sledujem už dávno, ale ešte žiadny som nepridala, takže toto je moja premiéra. Dúfam, že niekomu sa bude páčiť a recept Zobraziť celý popisRecepty na Vareche sledujem už dávno, ale ešte žiadny som nepridala, takže toto je moja premiéra. Dúfam, že niekomu sa bude páčiť a recept aj použije. Naozaj je tento netypický koláčik výborný.

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks väčšie
85 g
25 g
1 ČL
2 ČL
250 g mrazené
800 g
Cesto:
200 g
1/2 bal
85 g
50 g
150 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Jablká rozdelíme na polovice, ošúpeme, vykrojíme a pokrájame na 0,5 cm plátky.

  2. 2

    Na prvých 25 g masla jablká podusíme, kým pustia šťavu, cca 5 min. pridáme škoricu, perníkové korenie, hnedý cukor, premiešame a odstavíme.

  3. 3

    Druhú časť masla - 85 g si rukou spracujeme s hladkou múkou a práškom do pečiva, zapracujeme cukor a citrónovú kôru. Pridáme mlieko a zľahka premiešame. Cesto bude polotekuté, vôbec nemusí byť vypracované do hladka, naopak, ak v ňom budú kúsky masla, pri pečení sa pustí a cesto bude krásne chrumkavé.

  4. 4

    Hlbší pekáč s rozmerom 20x30 cm vymastíme maslom a dáme na dno podusené jablká, posypeme drobným mrazeným ovocím (ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky...). Použijeme jeden druh, alebo mix, kto ako chce, len ovocie dávame priamo z mrazničky - nerozmrazujeme. Na to polievkovou lyžicou pokladieme kôpky smotany a nakoniec rukou po celom povrchu dáme cesto.

  5. 5

    Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Do vyhriatej vložíme pekáč a pečieme cca 35-45 minút. Treba kontrolovať. Keď cesto "vybehne" a "zozlatne" je hotovo.

  6. 6

    Recept je z časopisu Apetit, len som ho trošku upravila. Koláč sa naberá a aj je lyžičkou, výborný je teplý, ale aj studený. Neľakajte sa na spodku pekáča bude dosť šťavy, ktorú pustí ovocie, preto tá lyžička :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia