Foto: palokuchki
Nevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj Zobraziť celý popisNevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj ako priloha k masu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
1/2 ČL |
|
120 ml |
|
plnka: | |
20 g |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 kg |
|
400 ml alebo créme fraiche |
|
na drobno sekany |
|
|
|
|
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Priprava cesta je trochu zdlhava. Je to nieco podobne ako postup pri priprave listkoveho cesta. Cesto na paj som takto robila prvykrat, ale bola som s nim velmi spokojna. Do misky som si odvazila maslo, muku a pridala som 1/2 KL soli.
-
2
Maslo s mukou som rozmixovala na drobnu mrvenicku. Pridala som studenu vodu
-
3
a rukou som zmiesila vsetko dokopy. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho na pol hodiny do chladnicky.
-
4
Po pol hodine som cesto rozvalkala na obdlznik velky asi 15/40cm.
-
5
Kraje cesta som prehla do prostriedku
-
6
a potom som cesto este raz prelozila. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho zase na pol hodiny do chladnicky. Tento sposob prekladania cesta som zopakovala este dva razy.
-
7
Medzitym ako som prekladala a valkala cesto pripravila som si plnku. Por som nakrajala na tenke kolieska a poprazila som ho s roztlacenym cesnakom na rozpustenom masle.
-
8
Zemiaky som ocistila a postruhala som ich na tenke platky. Posolila som ich a pridala som k nim poprazeny por.
-
9
K zemiakom som potom este pridala kyslu smotanu v ktorej som rozmiesala posekany kopor. Vsetko som spolu premiesala a este dochutila cerstvo mletym korenim styroch farieb.
-
10
Cesto som si rozdelila na 1/3 a 2/3. 1/3 cesta som si odlozila, tu budem potrebovat neskorsie.
-
11
Na pecenie som pouzila formu velku 20/30cm. 2/3 cesta som rozvalka trochu vacsie ako je dno formy. Ked som cesto ulozila do formy precnievalo po jej bokoch.
-
12
Na cesto som dala pripravenu plnku.
-
13
Odlozenu 1/3 cesta som rozvalkala a prikryla som s nou zemiakovu plnku. Vrch cesta som prerezala sikmo nozom a cesto som potrela rozslahanym vajickom.
-
14
Zemiakovy paj som piekla vo vyhriatej rure 180C 1hodinu a 15 minut. Velmi zalezi od rury. Treba to kontrolovat a ked sa cesto rychlo pripeka je dobre paj prikryt alobalom.
-
15
No a tu je este jeden pohlad v reze.
toto pie cesto je ozaj dobre pecieme s nim radsej ako s pouzitim tuku.
jaaaj..toto je práca pre šikovnú a trpezlivú ženu...ale rada bych ochutnala toto vábivé menu...máš moju myslenú mimoriadnu cenu...:-)
pri tejto tvojej dobrote ja pridam bylinky aj do neho a do plnky pritrusim tiez nieco viacej, kedze crepnicky sa mi pekne zarastaju dobrotkami a tie vonaju...
Krasny recept Danka a verim ze bude chutit aj ako priloha, aj ako hlavne jedlo s pridanim dobreho salatika, ktoreho je tiez na hriadke pozehnane a je chutny cukrovy, ze staci nan iba balzamikovy dressing.
sup sup KK *""""""