Herbed potato pie - Zemiakovy paj fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 24. júla 2013

Nevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj Zobraziť celý popisNevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj ako priloha k masu.

6-8
porcií
90 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
1/2 ČL
120 ml
plnka:
20 g
1 ks
2 strúčiky
1 kg
400 ml alebo créme fraiche
 na drobno sekany
 na potretie




Postup

  1. 1

    Priprava cesta je trochu zdlhava. Je to nieco podobne ako postup pri priprave listkoveho cesta. Cesto na paj som takto robila prvykrat, ale bola som s nim velmi spokojna. Do misky som si odvazila maslo, muku a pridala som 1/2 KL soli.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo s mukou som rozmixovala na drobnu mrvenicku. Pridala som studenu vodu

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a rukou som zmiesila vsetko dokopy. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho na pol hodiny do chladnicky.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po pol hodine som cesto rozvalkala na obdlznik velky asi 15/40cm.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kraje cesta som prehla do prostriedku

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a potom som cesto este raz prelozila. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho zase na pol hodiny do chladnicky. Tento sposob prekladania cesta som zopakovala este dva razy.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitym ako som prekladala a valkala cesto pripravila som si plnku. Por som nakrajala na tenke kolieska a poprazila som ho s roztlacenym cesnakom na rozpustenom masle.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zemiaky som ocistila a postruhala som ich na tenke platky. Posolila som ich a pridala som k nim poprazeny por.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K zemiakom som potom este pridala kyslu smotanu v ktorej som rozmiesala posekany kopor. Vsetko som spolu premiesala a este dochutila cerstvo mletym korenim styroch farieb.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som si rozdelila na 1/3 a 2/3. 1/3 cesta som si odlozila, tu budem potrebovat neskorsie.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na pecenie som pouzila formu velku 20/30cm. 2/3 cesta som rozvalka trochu vacsie ako je dno formy. Ked som cesto ulozila do formy precnievalo po jej bokoch.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na cesto som dala pripravenu plnku.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odlozenu 1/3 cesta som rozvalkala a prikryla som s nou zemiakovu plnku. Vrch cesta som prerezala sikmo nozom a cesto som potrela rozslahanym vajickom.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zemiakovy paj som piekla vo vyhriatej rure 180C 1hodinu a 15 minut. Velmi zalezi od rury. Treba to kontrolovat a ked sa cesto rychlo pripeka je dobre paj prikryt alobalom.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a tu je este jeden pohlad v reze.

    Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

frezia68
To by mi teda určite chutilo a už je v KK a počká na vyskúšanie :-)
mariamka
tak to je uzasne dielko, ja by som ho nazvala "zemiakovy tisiclistkovy" :) poctiva praca a odmenou je urcite znamenita chut, zaujimave, ze tam sli surove zemiaky, tak to je bonus,, neviem ci ho budem robit ale hlasovat musim :) ..
ebaka
Pekne,zrozumiteľne napísaný recept a fotopostup na 1....zemiakové recepty vždy a na všetky spôsoby,mňam
boise
uuuu, tak toto určite vyskúšam, krása :)
irenaw
veru, stojí za ohviezdičkovanie, pekný recept
majsterka
určite stojí za to pripraviť toto dobré jedlo, urobiť k tomu v lete zeleninový šalát,v zime nejakú kyslú uhorku alebo aj studenú omáčku ,nemá chybu
jerica
@palokuchki Danielka, tvojmu receptu je málo päť hviezdičiek , ja by som pridala aj ležatú osmičku:-), cesto a práca s ním ma veru inšpirovalo si to vyskúšať, s plnkami sa pohrať , pozdravujem :-) aby som si mohla tvoj recept pripomenúť, dám do mojej pripomienkovej KK . Určite vyskúšam :-)
tatranka
Krásny recept,spracovanie a hlavne veľmi chutný už na pohľad.Recept si ukladám.Niekedy by som si tak dala-žiada sa mi niečo bezmäsité a nie sladké.Toto je práve taký recept,ktorý mi je vhod.
ankabanka
podla nazvu by som ocakavala viacej byliniek ako iba kopor ale vyzera to dobre. vyskusali sme uz par vasich kreacii a nikdy nesklamali takze 5* a nabuduce sa pecie aj u nas.
toto pie cesto je ozaj dobre pecieme s nim radsej ako s pouzitim tuku.
hanelore
máš krásne a chutné recepty, tento tiež určite vyskúšam. Vďaka ti :)
radost
@palokuchki
jaaaj..toto je práca pre šikovnú a trpezlivú ženu...ale rada bych ochutnala toto vábivé menu...máš moju myslenú mimoriadnu cenu...:-)
elixir
Krásny nádherný úchvatný a chutný slamý koláčik...a s toľkými sacharidmi extrémne hriešny, ale asi stále menej hriešny než čoko-šľahačková torta. :) Mňam, super recept...
palokuchki
@jerica , @tatranka , @ankabanka , @hanelore , @radost , @elixir , dakujem vam za vase komentare. Budem rada ked recept vyskusate a dufam, ze budete s nim spokojni. @ankabanka , velmi ma tesi ze vas zatial moje recepty nesklamali. Co sa tyka tych byliniek, tak moze sa ich tam dat viacej ako naprklad pazitka, petrzlenova vnatka, citronovy tymian. Podla toho kto ma ake rad.
babav
Velmi pekne prezentovaný recept, chutné jedlo.Zujimave a nezvykle je pre mna aj cesto na tento paj.Vdaka Danielka, ukladam , vyskusam....


honestka
tiez milujem toto maslove cesto.
pri tejto tvojej dobrote ja pridam bylinky aj do neho a do plnky pritrusim tiez nieco viacej, kedze crepnicky sa mi pekne zarastaju dobrotkami a tie vonaju...
Krasny recept Danka a verim ze bude chutit aj ako priloha, aj ako hlavne jedlo s pridanim dobreho salatika, ktoreho je tiez na hriadke pozehnane a je chutny cukrovy, ze staci nan iba balzamikovy dressing.
sup sup KK *""""""




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia