Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Nevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj ako priloha k masu.
6-8 porcií |
90 minút príprava |
75 minút na 180 °C |
Postup
- Priprava cesta je trochu zdlhava. Je to nieco podobne ako postup pri priprave listkoveho cesta. Cesto na paj som takto robila prvykrat, ale bola som s nim velmi spokojna. Do misky som si odvazila maslo, muku a pridala som 1/2 KL soli.
- Maslo s mukou som rozmixovala na drobnu mrvenicku. Pridala som studenu vodu
- a rukou som zmiesila vsetko dokopy. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho na pol hodiny do chladnicky.
- Po pol hodine som cesto rozvalkala na obdlznik velky asi 15/40cm.
- Kraje cesta som prehla do prostriedku
- a potom som cesto este raz prelozila. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho zase na pol hodiny do chladnicky. Tento sposob prekladania cesta som zopakovala este dva razy.
- Medzitym ako som prekladala a valkala cesto pripravila som si plnku. Por som nakrajala na tenke kolieska a poprazila som ho s roztlacenym cesnakom na rozpustenom masle.
- Zemiaky som ocistila a postruhala som ich na tenke platky. Posolila som ich a pridala som k nim poprazeny por.
- K zemiakom som potom este pridala kyslu smotanu v ktorej som rozmiesala posekany kopor. Vsetko som spolu premiesala a este dochutila cerstvo mletym korenim styroch farieb.
- Cesto som si rozdelila na 1/3 a 2/3. 1/3 cesta som si odlozila, tu budem potrebovat neskorsie.
- Na pecenie som pouzila formu velku 20/30cm. 2/3 cesta som rozvalka trochu vacsie ako je dno formy. Ked som cesto ulozila do formy precnievalo po jej bokoch.
- Na cesto som dala pripravenu plnku.
- Odlozenu 1/3 cesta som rozvalkala a prikryla som s nou zemiakovu plnku. Vrch cesta som prerezala sikmo nozom a cesto som potrela rozslahanym vajickom.
- Zemiakovy paj som piekla vo vyhriatej rure 180C 1hodinu a 15 minut. Velmi zalezi od rury. Treba to kontrolovat a ked sa cesto rychlo pripeka je dobre paj prikryt alobalom.
- No a tu je este jeden pohlad v reze.