Herbed potato pie - Zemiakovy paj (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Nevedela som to poriadne prelozit do slovenciny, preto uvadzam aj anglicky nazov. Tento zemiakovy paj je vyborny len tak sam, ale sa hodi aj ako priloha k masu.

6-8
porcií
90 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprava cesta je trochu zdlhava. Je to nieco podobne ako postup pri priprave listkoveho cesta. Cesto na paj som takto robila prvykrat, ale bola som s nim velmi spokojna. Do misky som si odvazila maslo, muku a pridala som 1/2 KL soli.
  2. Maslo s mukou som rozmixovala na drobnu mrvenicku. Pridala som studenu vodu
  3. a rukou som zmiesila vsetko dokopy. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho na pol hodiny do chladnicky.
  4. Po pol hodine som cesto rozvalkala na obdlznik velky asi 15/40cm.
  5. Kraje cesta som prehla do prostriedku
  6. a potom som cesto este raz prelozila. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a dala som ho zase na pol hodiny do chladnicky. Tento sposob prekladania cesta som zopakovala este dva razy.
  7. Medzitym ako som prekladala a valkala cesto pripravila som si plnku. Por som nakrajala na tenke kolieska a poprazila som ho s roztlacenym cesnakom na rozpustenom masle.
  8. Zemiaky som ocistila a postruhala som ich na tenke platky. Posolila som ich a pridala som k nim poprazeny por.
  9. K zemiakom som potom este pridala kyslu smotanu v ktorej som rozmiesala posekany kopor. Vsetko som spolu premiesala a este dochutila cerstvo mletym korenim styroch farieb.
  10. Cesto som si rozdelila na 1/3 a 2/3. 1/3 cesta som si odlozila, tu budem potrebovat neskorsie.
  11. Na pecenie som pouzila formu velku 20/30cm. 2/3 cesta som rozvalka trochu vacsie ako je dno formy. Ked som cesto ulozila do formy precnievalo po jej bokoch.
  12. Na cesto som dala pripravenu plnku.
  13. Odlozenu 1/3 cesta som rozvalkala a prikryla som s nou zemiakovu plnku. Vrch cesta som prerezala sikmo nozom a cesto som potrela rozslahanym vajickom.
  14. Zemiakovy paj som piekla vo vyhriatej rure 180C 1hodinu a 15 minut. Velmi zalezi od rury. Treba to kontrolovat a ked sa cesto rychlo pripeka je dobre paj prikryt alobalom.
  15. No a tu je este jeden pohlad v reze.