Foto: kecemis
To co je u nas gulas, tak to je tu pravdepodobne hamburgerova polievka. Kazda oblast ma svoju specificku chut, recept. Tento pochadza zo zapadnej Zobraziť celý popisTo co je u nas gulas, tak to je tu pravdepodobne hamburgerova polievka. Kazda oblast ma svoju specificku chut, recept. Tento pochadza zo zapadnej casti Canady a mam ho od zatovho otca, ktory je velmi dobry kuchar.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g mleté chudé |
|
2 poháre (nadrobno nakrájaná) |
|
1,5 pohára (nadrobno nakrájaná) |
|
1,5 pohára (nadrobno nakrájaný) |
|
1/2 pohára hrubostenná (nadrobno nakrájaná) |
|
750 g (nasekané) |
|
100 ml |
|
1 l |
|
1/3 pohára |
|
1 ČL |
|
1/2 KL |
|
podľa chuti |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Pripravil som si suroviny v procesore. Cibulu som v procesore nasekal na drobno, mrkvu a zelerove stonky tiez. Papriku som nakrajal na mensie kusky a navyse oproti rozpisu som pridal jalapeno len tak kvoli chuti.
-
2
Na lyzicke oleja som zatiahol pomlete maso a odlozil do misky.
-
3
Prebytocny tuk som vylial a dal oprazit cibulu. Asi 3-4 minuty.
-
4
Pridal som mrkvu a zelerove stonky nakrajane na drobnejsie. Zaroven som pridal aj nadrobnejsie pokrajanu cervenu paprika a kto chce, tak ako ja jalapeno. Oprazil som asi 5 minut.
-
5
Pridal som maso, sol, nasekane paradajky aj so stavou a pretlak.
-
6
Pridal som vyvar a asi 0,5 l vody. Kazdy podla potreby. Ak je prilis huste pridam viac vody. Nechal som zovriet a na znizenej teplote som varil asi 45 - 50 minut.
-
7
Pridal som jacmen a varil este asi hodinu. Ked jacmen zmakne, polievka ja hotova. Nakoniec som ju dochutil ciernym korenim. Ak sa rozhodnete bez jacmena, ktory nie je nevyhnutny, varte asi 1,5 hodiny.
-
8
Na kazdu porciu som nastruhal syr. Kazdemu podla zelania. Ja osobne preferujem modry plesnivy syr.
Diskusia k receptu