Haluškyfotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 3. novembra 2012
Halušky(fotorecept)
Foto: kajusiqq

Nie len bryndzové:)....... a tvarohové (moje oblubene mate v starších receptoch: http://varecha.pravda.sk/recepty/haluskyfotorecept/31030-recept.html

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
350 g
2 kusy
1 Kg
Bryndzové:
300 g
150 g
odľa chuti
2 lyžice
Smotanové:
podľa chute
250-300 g
150 g
kapusta kyslá:
2 lyžice
2 kusy
500 g
150 g
Kapustové:
1 stredna hlavka
150 g
podľa chute




Postup

  1. 1

    Halušky: Zemiaky ošúeme a postruhame na jemno.

    Halušky(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku,vajcia(vajcia nemusime davať) možme aj soľ ale ja solím až potom ked su hotove:).......a vypracujeme cesto.

    Halušky(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si po častiach dávame na lopárik a nožom odkrajujeme do vriacej vody maličké halušky:) Možme aj cez haluškové sitko ale na lopáre sa robili tie pravé:))

    Halušky(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď halušky vyplávajú na povrch su hotové:)

    Halušky(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Scedíme ich a preláchneme teplou vodou......no ak chcete prave slovenske nemali by sa preplachovať:)

    Halušky(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bryndzové halušky: Na teple hotové halušky dáme bryndzu(ja som bryndzu troška zriedila s vodou v ktorej som varila halušky) a polejeme vyškvarenou slaninkou pokrájanou na kocky.posolíme podľa chuti kedže bryndza je dosť slaná a zľahka premiešame a posypeme nakrájanou pažítkou....(možu sa podávať aj nepremiešane s kopčekom bryndze na vrchu:)a poliate slaninkou:)

  7. 7

    Strapačky s kapustou a so slaninkou: Na rozohriatej masti speníme nakrájanú cibuľu,pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme asi 20 min. do podusenej kapusty dáme uvarené halušky. Premiešame a ihneď podávame. Porcie prelejeme na kocky pokrájanou vyškvarebou slaninou.

  8. 8

    Smotanové: Hotové halušky polejeme smotanou a slaninkou:)

    Halušky(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kapustové: Kapustu opražíme na troche oleja a potom podlejeme vodou osolíme a dusíme do mäkka:)

    Halušky(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    halušky polejeme masielkom premiešame s kapustou a polejeme slaninkou:)

    Halušky(fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marijanka712
bez halušiek si život neviem predstaviť , ked sme niekde na dovolenke to je prvé jedlo, ktoré si varíme ak prídeme domov.... u nás máme radi aj s kyslou kapustou , okrem tých všetkých tvojich spomínaných a ked boli deti malé mali radi aj s vajíčkom to sa urobí taká riedka praženička a dá sa na halušky tie som už dávno nerobila ... je to super jedlo a 1x týždenne musí aj u nás na stole tróniť niekedy to bolo jedlo pre chudobných, ale dnes je to pomerne drahé jedlo tak ide u nás životná úroveň.....
jandalog
Výborné, ale zásadne nepreplchujeme abryndze dať aj viac.Pridávame dobrý kúsok domácej údenej klobásky. Mňam.
jandalog
Výborné, ale zásadne nepreplchujeme abryndze dať aj viac.Pridávame dobrý kúsok domácej údenej klobásky. Mňam.
dajanca
tak ja si prosím s tou kyslou kapustou ... :-)
si sa teda vybláznila :-)
helca103
halušky milujem a keď ich robím tak pol na pol ....polovicu s bryndzou a polovicu s kyslou kapustou.Jedno u jedál čo sa asi nikdy nepreje :-)
braxi
su krasne a určite aj dobre...ja nedavam vajce do cesta
duschko
Tak ako pise braxi. Do bryndzovych halusiek vajicko nedavam. Myslim tym do cesta. Potom by to neboli halusky, ale nokrle. Sadzam ich do vriacej osolenej vody lyzicou z lopara. Ked som skusil haluskovac tak mojim spolustravnikom moc nesli. jandalog - co sa tyka domacej udenej klobasy, raz som vyskusal a celkom ta klobaska prerazila chut bryndze. S klobaskou su tzv. furmanske halusky. U nas na Spisi sa nezvyknu robit. Ale ked niekomu tak chutia tak nic proti tomu.
miloss2
Tak tak,do halušiek sa vajce nedáva,u nás sa robia aj syrové,s taveným syrom,navrch len slaninka,ale každý podľa seba.
radox1
na jednej strane spravne pripomienkujete ze vajce do halusiek nepatri a na druhej sprznite halusky tavenym akoze syrom.
cien
Milujeme halušky nevieme si bez nich predstaviť náš jedálniček... najradšej máme na 2 spôsoby. Klasika bryndzové -ale nie so smotanou čistá bryndza sa vmieša do horúcich halušiek aj s horúcou opraženou slaninkou, dávam pol udenej bielej a pol oravskej ..a všetko dobre premiešam ...nebíčko v papuľke... a 2 varianta sú syrové ale len s bambínom iný syr nemá takú výraznú syrovú chut. Postup je rovnaký ako pri bryndzových len tu ide slaninka na vrch. Podávam s kyslým mliekom. mnam mnam :-)
ingu
Ako tak pozerám nikto nespomenul tvarohové. U nás to ide na striedačku bryndzové, tvarohové a kapustové ale s hlávkovou kapustou.
1x ilusa
rulik
z lopára a jedna ako druhá, pekné recepty a pokope, vhodné pre mladého kuchára




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia