Halušky(fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Nie len bryndzové:)....... a tvarohové (moje oblubene mate v starších receptoch:
http://varecha.pravda.sk/recepty/haluskyfotorecept/31030-recept.html
4 porcie |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Halušky:
Zemiaky ošúeme a postruhame na jemno.
- Pridáme múku,vajcia(vajcia nemusime davať) možme aj soľ ale ja solím až potom ked su hotove:).......a vypracujeme cesto.
- Cesto si po častiach dávame na lopárik a nožom odkrajujeme do vriacej vody maličké halušky:)
Možme aj cez haluškové sitko ale na lopáre sa robili tie pravé:))
- Keď halušky vyplávajú na povrch su hotové:)
- Scedíme ich a preláchneme teplou vodou......no ak chcete prave slovenske nemali by sa preplachovať:)
- Bryndzové halušky:
Na teple hotové halušky dáme bryndzu(ja som bryndzu troška zriedila s vodou v ktorej som varila halušky) a polejeme vyškvarenou slaninkou pokrájanou na kocky.posolíme podľa chuti kedže bryndza je dosť slaná a zľahka premiešame a posypeme nakrájanou pažítkou....(možu sa podávať aj nepremiešane s kopčekom bryndze na vrchu:)a poliate slaninkou:)
- Strapačky s kapustou a so slaninkou:
Na rozohriatej masti speníme nakrájanú cibuľu,pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme asi 20 min. do podusenej kapusty dáme uvarené halušky.
Premiešame a ihneď podávame.
Porcie prelejeme na kocky pokrájanou vyškvarebou slaninou.
- Smotanové:
Hotové halušky polejeme smotanou a slaninkou:)
- Kapustové:
Kapustu opražíme na troche oleja a potom podlejeme vodou osolíme a dusíme do mäkka:)
- halušky polejeme masielkom premiešame s kapustou a polejeme slaninkou:)