Halušky(fotorecept)

Autor receptu: kajusiqq

Nie len bryndzové:)....... a tvarohové (moje oblubene mate v starších receptoch: http://varecha.pravda.sk/recepty/haluskyfotorecept/31030-recept.html

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Halušky: Zemiaky ošúeme a postruhame na jemno.
  2. Pridáme múku,vajcia(vajcia nemusime davať) možme aj soľ ale ja solím až potom ked su hotove:).......a vypracujeme cesto.
  3. Cesto si po častiach dávame na lopárik a nožom odkrajujeme do vriacej vody maličké halušky:) Možme aj cez haluškové sitko ale na lopáre sa robili tie pravé:))
  4. Keď halušky vyplávajú na povrch su hotové:)
  5. Scedíme ich a preláchneme teplou vodou......no ak chcete prave slovenske nemali by sa preplachovať:)
  6. Bryndzové halušky: Na teple hotové halušky dáme bryndzu(ja som bryndzu troška zriedila s vodou v ktorej som varila halušky) a polejeme vyškvarenou slaninkou pokrájanou na kocky.posolíme podľa chuti kedže bryndza je dosť slaná a zľahka premiešame a posypeme nakrájanou pažítkou....(možu sa podávať aj nepremiešane s kopčekom bryndze na vrchu:)a poliate slaninkou:)
  7. Strapačky s kapustou a so slaninkou: Na rozohriatej masti speníme nakrájanú cibuľu,pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme asi 20 min. do podusenej kapusty dáme uvarené halušky. Premiešame a ihneď podávame. Porcie prelejeme na kocky pokrájanou vyškvarebou slaninou.
  8. Smotanové: Hotové halušky polejeme smotanou a slaninkou:)
  9. Kapustové: Kapustu opražíme na troche oleja a potom podlejeme vodou osolíme a dusíme do mäkka:)
  10. halušky polejeme masielkom premiešame s kapustou a polejeme slaninkou:)