Foto: radox1
Sused ma obdaril touto divinou,tak nadišla chvíľa pre tento recept.
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
1 kg |
|
1/2 kg |
|
100 g |
|
4 strúčiky |
|
50 g hustý |
|
3 PL mletá |
|
1 PL mletá |
|
100 g |
|
1 dl |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
(alebo voda) |
|
(alebo feferónka) |
|
5 ks |
|
|
Postup
-
1
V širokom hrnci na masti urobíme z na čo najjemnejšie nakrájanej cibule hnedý základ-pomaly restujeme cibuľu do hneda,trvá to aj cez pol hodinu spolu s rascou a soľou.Cibule má byť asi rovnako s mäsom,ale objemovo,ak dáte rovnakú gramáž,guláš bude nasladlý.Zvýšime teplotu a dobre v základe zatiahneme mäso nakrájané na kocky,pridáme pretlak a zarestujeme,obe mleté papriky s hrncom mimo tep.zdroja aby sa nám paprika vyluhovala v masti.Prilejeme víno,lečo(v lete domáce papriky a rajčiny),cesnak,ostatné koreniny okrem majoránky,džem,zalejeme vývarom/ja občas ešte pridávam špikovú kosť/ tak,aby mäso vytŕčalo z hladiny,čiže aby sa dusilo a nie varilo.Pomaly teda dusíme a kontrolujeme stav asi 2-3 hodiny.Komu sa nechce stáť nad hrncom,odporúčam ho vložiť do rúry nastavenej na 150° na 2-3 hodiny pokiaľ nie mäso úplne mäkké.Vo finalnej fáze guláš dochutíme podľa seba,vypneme zdroj tepla,pridáme rozotretú v dlaniach majoránku a necháme odpariť asi 10 minút.
-
2
Ako prílohu som zvolil knedlu,pridaním zemiakov a ešte vývaru dosiahneme fúziu kotlíkového gulášu s chlebom,najradšej urobením vonku v kotli nad ohnom.
redakcia by sa mala zamysliet nad tymto hlasovanim,ktore iba znizuje kredit receptu.hlavne ze niektore smakulady sa hrdia plnym poctom hviezd,a ludia potom nazhaveni v kuchyni zbytocne znicia suroviny pri priprave.
súhlasím s @jozefj.
Nemáš chybu, tvoj daniel na tanieri s knedlou, aj ked je neskoro, veru by som sa potešila to mať pred sebou. Muselo to byť vynikajúce, vynikajúce pridané všetky suroviny (nemôžem to slovo "ingrediencie") tá chuť, to muselo byť pohladenie na jazyku .
A čo sa týka môjho návrhu, mňa napadla čestná verzia hodnotenia - napíšem názor a podľa toho pridám hviezdičky ---UPRAVENE REDAKCIOU---
síce z hovädzej nožiny 3 hodiny dusenej, bez vína a s viac brusnicami, ale naozaj nemá chybu. Mali sme halušky:-) Bude častejšie takto na divoko, ďakujem