Guláš z daniela

Autor receptu: radox1

Sused ma obdaril touto divinou,tak nadišla chvíľa pre tento recept.

4-6
porcie
20 minút
príprava
120-180 minút
na 150 °C

Postup

  1. V širokom hrnci na masti urobíme z na čo najjemnejšie nakrájanej cibule hnedý základ-pomaly restujeme cibuľu do hneda,trvá to aj cez pol hodinu spolu s rascou a soľou.Cibule má byť asi rovnako s mäsom,ale objemovo,ak dáte rovnakú gramáž,guláš bude nasladlý.Zvýšime teplotu a dobre v základe zatiahneme mäso nakrájané na kocky,pridáme pretlak a zarestujeme,obe mleté papriky s hrncom mimo tep.zdroja aby sa nám paprika vyluhovala v masti.Prilejeme víno,lečo(v lete domáce papriky a rajčiny),cesnak,ostatné koreniny okrem majoránky,džem,zalejeme vývarom/ja občas ešte pridávam špikovú kosť/ tak,aby mäso vytŕčalo z hladiny,čiže aby sa dusilo a nie varilo.Pomaly teda dusíme a kontrolujeme stav asi 2-3 hodiny.Komu sa nechce stáť nad hrncom,odporúčam ho vložiť do rúry nastavenej na 150° na 2-3 hodiny pokiaľ nie mäso úplne mäkké.Vo finalnej fáze guláš dochutíme podľa seba,vypneme zdroj tepla,pridáme rozotretú v dlaniach majoránku a necháme odpariť asi 10 minút.
  2. Ako prílohu som zvolil knedlu,pridaním zemiakov a ešte vývaru dosiahneme fúziu kotlíkového gulášu s chlebom,najradšej urobením vonku v kotli nad ohnom.