Kotlíkový guláš
Kotlíkový guláš

Guláš možno trochu inak fotorecept

abdul - fotkaabdul, 3. novembra 2018
Guláš možno trochu inak (fotorecept)
Foto: abdul

Receptov na guláš existuje aspoň toľko, koľko receptov na halušky, či na kapustnicu. Robievam tento, je to skôr kombinácia niečoho, ale prečo neochutnať. Zatiaľ sa nik neotrávil a po poriadnej porcii žalúdku nepomáha ani Pancreolan Forte.

5-20
porcií
100 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 kg
2 kg
0,5 kg
1 bal.
5-15 ks čerstvé príp. mrazené
2x400 ml
podľa chuti
0,72 l l
2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme vhodný kotlík. Nám štyrom stačí tento na 12 litrov. Priateľ tu na Vareche Kimlo musí používať väčší. :-)

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpálime masť.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A začneme hovädzím mäsom. V obchode odrezali 2,35 kg, aj tak dobre.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chce to čas a miešať. Pridáme bravčové, mal som výrez z 10 chvostov bolo to 2,6 kg. Aj trocha vody som podlial.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledujú zemiaky, paprika sladká, štipľavá a gulášové korenie. Priebežne aj solím, lepšie sa mi ochutnáva, keď je soľ pridávaná postupne, nie naraz. Ešte niečo slané príde do kotla, tak soľ s rezervou. Aj koštiaľ z chvostov sa nájde... Neskôr aj lečo, niekto chce rozvarené, mne nevadí aj kusovka...

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tesne pred dovarením vylejem dve plechovky fazule v slanom náleve, zamiešam a počkám kým veľmi krátko prevrie. Starká mala na to výraz : prehodí koch. A kotol dolu z ohňa, lebo fazuľa bude rozvarená na kašu...

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Znalci nech prepáčia za polopatistický popis, nikoho nepodceňujem, ale možno niekto to radšej takto. Spálil som za takúto igelitku dreva a množstvo modifikovanej kofoly a iných nápojov nerátam. Dobrá nálada víťazí.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu

mata3636
Nádhera. A ak si varil dnes, tak aj počasie bolo nádherné. No aj keby lialo, taký guláš ..... hmmmmm....
maria275
Vyborna volba uvarit gulas a fazulou, na SR som to videla iba jeden krat, a viac u nikoho. A aj ked gulase varili kuchari so skusenostami neviem ci tuto kombinaciu nepoznali alebo nemali odvahu. Je to uz vela rokov a gulas s fazulou patri medzi TOP gulase co som jedla. Prajem vela zdaru.
kimlo
Parádny gulasik si navaril. S fazuľou som ešte nerobil ale poznám to a určite aj vyskúšam. U mna za palec :-)
zinnajdha
Niečo podobné som jedla v "Bufé Bodóréten" (celkom na severe Maďarska pri Hollóháze), babgulyás-leves. Páči sa mi. uložila som.
denyany
Dobrota, až mi slina tečie... Občas aj ja robím guláš s fazuľou (inšpirácia od Maďarov), len v menšom množstve a na sporáku.
haji
U nás je známý "Horňácký guláš" je s bílou fazolí.
abdul
Ďakujem za komentáre.
@Afataga (3.11.2018 18:50) veru nezostalo ... malý kotol pre štyroch skoro dôchodcov.
@Kimlo (4.11.2018 07:43) palec od gulášmajstra potešil. :-)) Asi zväčším objem kotla podľa tvojho vzoru.
@Zinnajdha (4.11.2018 10:39) áno, inšpirácia z maďarského fazuľového, len tam mi vadí mrkva a petržlen.
Ale baranie rohy v celku sa mi pozdávajú, budúci bude s baraními rohmi v celku.
Varil som v piatok pred obytným domom :-)) za výdatnej pomoci troch susedov (aj polievať niekto musí ), v sobotu sme dvakrát výdatne pojedli a dnes už len chlieb naháňali po prázdnom kotli. Tento mesiac ešte kapustnica v kotli, ako inak pred domom, pôjde do pohárov a gulášová sezóna začne už len niekedy v marci - apríli.
1x radost
kvakac
Takýto guľáš je ohromná vec, dobrý si navaril dal by som si. Mám otázku kde sa dajú zohnať tie protipožiarne podstavce pod kotlík?
abdul
@Kvakac (5.11.2018 07:13) :-) Ak myslíš ten bukas na podloženie kôli rovine, tak u nás v pivnici. Inak stále varievam na liatinovom kanálovom kryte, ktorý je súčasťou verejnej kanalizácie a má výhodu, že ho netreba prenášať.
1x kvakac
kimlo
@Abdul (5.11.2018 07:25)
Takže kotlina má stále svoje stabilné miesto... :-)
abdul
@Kimlo : Veru, stále na tom istom mieste, aj plachtu 3x4 metre v prípade dažďa máme zhotovenú. Len to požívanie modifikovaných nápojov na verejnosti sa vlani jednej starej dievke nepáčilo.

1x kimlo
kimlo
@Abdul (5.11.2018 11:06)
Mám rad takéto akcie, keď pôjdem okolo tak sa zastavím :-)
izabella929
@abdul , si varil pre celú dedinu?Mám také skúsenosti, čím väčšia nádoba, tým viac mäsa, najfajnejší guláš..
používateľ nemá avatar
123
123
jednoducho paráda, taký kotlík nemáme, ale aj nad priamym ohňom v klasickom kotlíku na trojnožke sa to dá... ešte hlásia príjemné počasie, tak to hádam stihneme ...
abdul
@Izabella929 (5.11.2018 18:01)
Varil som len pre štyroch. Tu sme mali asi 5 kg mäsa, pozorovaním som zistil, že 3 kg mäsa na 12 litrov je málo, zdá sa mi to riedke, pritom nepoznám " normy" na porciu, či je to tak, alebo inak. Len podľa chuti a oka.
@123 (5.11.2018 19:54)
Niekedy som varil na trojnohe, ale hlavne čas a tá spotreba dreva i nápojov aj pri miernom vetre boli neúnosné. Počasie bude fajn, ešte niečo by som chcel variť.
radox1
raz na chate na trojnohe som varil iba raz a naposledy.z pohody sa stala nervačina.mas sikovnu malu kotlinu,ktoru mozez hocikam preniest.
abdul
@Radox1 : Súhlas.
Mám použitý batoh, pôvodne z veľkej poľnej - tí čo boli na vojne vedia o čo kráča, tam vojde kotlina, kotlík,komínová rúra, naberačka a zopár triesok na rozkúrenie. Popruhy pôvodné a v prípade potreby sa dá odniesť aj na chrbte. Výška presne toľko, aby som nemusel v aute vyberať plato z kufra. Preto sú nohy prišroubované krídlovými maticami.