Guláš možno trochu inak fotorecept
Foto: abdul
Receptov na guláš existuje aspoň toľko, koľko receptov na halušky, či na kapustnicu. Robievam tento, je to skôr kombinácia niečoho, ale prečo neochutnať. Zatiaľ Zobraziť celý popisReceptov na guláš existuje aspoň toľko, koľko receptov na halušky, či na kapustnicu. Robievam tento, je to skôr kombinácia niečoho, ale prečo neochutnať. Zatiaľ sa nik neotrávil a po poriadnej porcii žalúdku nepomáha ani Pancreolan Forte.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
2 kg |
|
2 kg |
|
0,5 kg |
|
1 bal. |
|
5-15 ks čerstvé príp. mrazené |
|
2x400 ml |
|
podľa chuti |
|
0,72 l l |
|
2 kg |
|
|
|
|
Postup
-
1
Potrebujeme vhodný kotlík. Nám štyrom stačí tento na 12 litrov. Priateľ tu na Vareche Kimlo musí používať väčší. :-)
-
2
Rozpálime masť.
-
3
Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.
-
4
A začneme hovädzím mäsom. V obchode odrezali 2,35 kg, aj tak dobre.
-
5
Chce to čas a miešať. Pridáme bravčové, mal som výrez z 10 chvostov bolo to 2,6 kg. Aj trocha vody som podlial.
-
6
Nasledujú zemiaky, paprika sladká, štipľavá a gulášové korenie. Priebežne aj solím, lepšie sa mi ochutnáva, keď je soľ pridávaná postupne, nie naraz. Ešte niečo slané príde do kotla, tak soľ s rezervou. Aj koštiaľ z chvostov sa nájde... Neskôr aj lečo, niekto chce rozvarené, mne nevadí aj kusovka...
-
7
Tesne pred dovarením vylejem dve plechovky fazule v slanom náleve, zamiešam a počkám kým veľmi krátko prevrie. Starká mala na to výraz : prehodí koch. A kotol dolu z ohňa, lebo fazuľa bude rozvarená na kašu...
-
8
Znalci nech prepáčia za polopatistický popis, nikoho nepodceňujem, ale možno niekto to radšej takto. Spálil som za takúto igelitku dreva a množstvo modifikovanej kofoly a iných nápojov nerátam. Dobrá nálada víťazí.
@Afataga (3.11.2018 18:50) veru nezostalo ... malý kotol pre štyroch skoro dôchodcov.
@Kimlo (4.11.2018 07:43) palec od gulášmajstra potešil. :-)) Asi zväčším objem kotla podľa tvojho vzoru.
@Zinnajdha (4.11.2018 10:39) áno, inšpirácia z maďarského fazuľového, len tam mi vadí mrkva a petržlen.
Ale baranie rohy v celku sa mi pozdávajú, budúci bude s baraními rohmi v celku.
Varil som v piatok pred obytným domom :-)) za výdatnej pomoci troch susedov (aj polievať niekto musí ), v sobotu sme dvakrát výdatne pojedli a dnes už len chlieb naháňali po prázdnom kotli. Tento mesiac ešte kapustnica v kotli, ako inak pred domom, pôjde do pohárov a gulášová sezóna začne už len niekedy v marci - apríli.
Takže kotlina má stále svoje stabilné miesto... :-)
Mám rad takéto akcie, keď pôjdem okolo tak sa zastavím :-)
Varil som len pre štyroch. Tu sme mali asi 5 kg mäsa, pozorovaním som zistil, že 3 kg mäsa na 12 litrov je málo, zdá sa mi to riedke, pritom nepoznám " normy" na porciu, či je to tak, alebo inak. Len podľa chuti a oka.
@123 (5.11.2018 19:54)
Niekedy som varil na trojnohe, ale hlavne čas a tá spotreba dreva i nápojov aj pri miernom vetre boli neúnosné. Počasie bude fajn, ešte niečo by som chcel variť.
Mám použitý batoh, pôvodne z veľkej poľnej - tí čo boli na vojne vedia o čo kráča, tam vojde kotlina, kotlík,komínová rúra, naberačka a zopár triesok na rozkúrenie. Popruhy pôvodné a v prípade potreby sa dá odniesť aj na chrbte. Výška presne toľko, aby som nemusel v aute vyberať plato z kufra. Preto sú nohy prišroubované krídlovými maticami.
neskutočný tvorivý chlap..:-)
:-))) občas takto blbnem ...