Kotlíkový guláš
Kotlíkový guláš

Guláš možno trochu inak fotorecept

abdul - fotkaabdul, 3. novembra 2018
Guláš možno trochu inak (fotorecept)
Foto: abdul

Receptov na guláš existuje aspoň toľko, koľko receptov na halušky, či na kapustnicu. Robievam tento, je to skôr kombinácia niečoho, ale prečo neochutnať. Zatiaľ sa nik neotrávil a po poriadnej porcii žalúdku nepomáha ani Pancreolan Forte.

5-20
porcií
100 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 kg
2 kg
0,5 kg
1 bal.
5-15 ks čerstvé príp. mrazené
2x400 ml
podľa chuti
0,72 l l
2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme vhodný kotlík. Nám štyrom stačí tento na 12 litrov. Priateľ tu na Vareche Kimlo musí používať väčší. :-)

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpálime masť.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A začneme hovädzím mäsom. V obchode odrezali 2,35 kg, aj tak dobre.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chce to čas a miešať. Pridáme bravčové, mal som výrez z 10 chvostov bolo to 2,6 kg. Aj trocha vody som podlial.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledujú zemiaky, paprika sladká, štipľavá a gulášové korenie. Priebežne aj solím, lepšie sa mi ochutnáva, keď je soľ pridávaná postupne, nie naraz. Ešte niečo slané príde do kotla, tak soľ s rezervou. Aj koštiaľ z chvostov sa nájde... Neskôr aj lečo, niekto chce rozvarené, mne nevadí aj kusovka...

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tesne pred dovarením vylejem dve plechovky fazule v slanom náleve, zamiešam a počkám kým veľmi krátko prevrie. Starká mala na to výraz : prehodí koch. A kotol dolu z ohňa, lebo fazuľa bude rozvarená na kašu...

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Znalci nech prepáčia za polopatistický popis, nikoho nepodceňujem, ale možno niekto to radšej takto. Spálil som za takúto igelitku dreva a množstvo modifikovanej kofoly a iných nápojov nerátam. Dobrá nálada víťazí.

    Guláš možno trochu inak (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Vyborna volba uvarit gulas a fazulou, na SR som to videla iba jeden krat, a viac u nikoho. A aj ked gulase varili kuchari so skusenostami neviem ci tuto kombinaciu nepoznali alebo nemali odvahu. Je to uz vela rokov a gulas s fazulou patri medzi TOP gulase co som jedla. Prajem vela zdaru.
Ďakujem za komentáre.
@Afataga (3.11.2018 18:50) veru nezostalo ... malý kotol pre štyroch skoro dôchodcov.
@Kimlo (4.11.2018 07:43) palec od gulášmajstra potešil. :-)) Asi zväčším objem kotla podľa tvojho vzoru.
@Zinnajdha (4.11.2018 10:39) áno, inšpirácia z maďarského fazuľového, len tam mi vadí mrkva a petržlen.
Ale baranie rohy v celku sa mi pozdávajú, budúci bude s baraními rohmi v celku.
Varil som v piatok pred obytným domom :-)) za výdatnej pomoci troch susedov (aj polievať niekto musí ), v sobotu sme dvakrát výdatne pojedli a dnes už len chlieb naháňali po prázdnom kotli. Tento mesiac ešte kapustnica v kotli, ako inak pred domom, pôjde do pohárov a gulášová sezóna začne už len niekedy v marci - apríli.
Takýto guľáš je ohromná vec, dobrý si navaril dal by som si. Mám otázku kde sa dajú zohnať tie protipožiarne podstavce pod kotlík?
@Kvakac (5.11.2018 07:13) :-) Ak myslíš ten bukas na podloženie kôli rovine, tak u nás v pivnici. Inak stále varievam na liatinovom kanálovom kryte, ktorý je súčasťou verejnej kanalizácie a má výhodu, že ho netreba prenášať.
@Kimlo : Veru, stále na tom istom mieste, aj plachtu 3x4 metre v prípade dažďa máme zhotovenú. Len to požívanie modifikovaných nápojov na verejnosti sa vlani jednej starej dievke nepáčilo.

používateľ nemá avatar
123
jednoducho paráda, taký kotlík nemáme, ale aj nad priamym ohňom v klasickom kotlíku na trojnožke sa to dá... ešte hlásia príjemné počasie, tak to hádam stihneme ...
@Izabella929 (5.11.2018 18:01)
Varil som len pre štyroch. Tu sme mali asi 5 kg mäsa, pozorovaním som zistil, že 3 kg mäsa na 12 litrov je málo, zdá sa mi to riedke, pritom nepoznám " normy" na porciu, či je to tak, alebo inak. Len podľa chuti a oka.
@123 (5.11.2018 19:54)
Niekedy som varil na trojnohe, ale hlavne čas a tá spotreba dreva i nápojov aj pri miernom vetre boli neúnosné. Počasie bude fajn, ešte niečo by som chcel variť.
raz na chate na trojnohe som varil iba raz a naposledy.z pohody sa stala nervačina.mas sikovnu malu kotlinu,ktoru mozez hocikam preniest.
@Radox1 : Súhlas.
Mám použitý batoh, pôvodne z veľkej poľnej - tí čo boli na vojne vedia o čo kráča, tam vojde kotlina, kotlík,komínová rúra, naberačka a zopár triesok na rozkúrenie. Popruhy pôvodné a v prípade potreby sa dá odniesť aj na chrbte. Výška presne toľko, aby som nemusel v aute vyberať plato z kufra. Preto sú nohy prišroubované krídlovými maticami.


Pridaj komentár k receptu: