Dezert

Gulab jammun (dezert)

Autor receptu: redakcia

14 ks
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme sušené mlieko, múku a prášok do pečiva. Pridáme dva lyžice ghee a mlieko podľa potreby, aby vzniklo mäkké cesto. Zakryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
  2. Zatiaľ pripravíme cukrový sirup z vody, cukru, kardamómu a šafranu. Dobre premiešame a keď sa začne variť, varíme ešte päť minút. Vypneme, pridáme citrónovú šťavu a ružovú vodu. Zakryjeme a odložíme bokom.
  3. Z cesta pripravíme guľôčky, teba dať pozor, aby boli hladké a neboli v nich praskliny. Vyprážame na strednom plameni dozlata. Vypražené vložíme do cukrového sirupu a necháme v ňom minimálne dve hodiny, resp. dovtedy, kým guľôčky „jammun“ neabsorbujú všetok sirup a nezdvojnásobia svoj objem. Podávajú sa samotné, ale môžu sa servírovať aj so zmrzlinou.