Gâteau magique alebo zázračný koláč

adenka - bez fotkyadenka, 24. februára 2015
Gâteau magique alebo zázračný koláč
Foto: adenka

Chcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku, kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov Zobraziť celý popisChcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku, kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov a milovníkov sladkého a keďže sladkosti z obchodov veľmi neschvaľujem, snažím sa piecť min raz za týždeň nejaký koláčik a okrem "našej rodinnej" klasiky hľadám aj vo francúzskych receptoch. Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čoko a vanilka.

5 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Čokoládový:
140 g
125 g
70 g
40 g
500 ml
4 ks
1 lyžica
štipka
Vanilkový:
1 ks
110 g




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov) a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo. Čoko: zmiešame múku s kakaovým práškom.
    Vanilka: z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru.

  2. 2

    Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku s kakaom, vo vanilkovom variante len múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (vo vanilkovom variante je možné mlieko povariť s vanilk.luskom, čo ostal.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.

  3. 3

    Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.

  4. 4

    Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 60 min. Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :) Servíruje sa poprášený cukrom alebo s čerstvým ovocím nakrájaným na malé kúsky ...

  5. 5

    Recept je variabilný, múka sa dá nahradiť bezlepkovou, jemnou celozrnnou ... cukor podľa chuti ubrať alebo nahradiť "zdravšou" alternatívou a rovnako v prípade alergie na laktózu, existuje viacero možností ...

Diskusia k receptu

jozka2
Tvoj kolacik je skutocne na zahryznutie aj pre mna.Muku zamenim za mandlovu a kolac bude na svete.5*
4ica
wauu...teeda, zaujimavy receptik a hlavne vysledok. No musim vyskusat .-)
elalea
....@adenka.... mozem sa opytat aku muku treba?predpokladam,ze hladku...,ale radsej sa opytam...;-)
natascha1
Veľmi zaujímavé. Určite vyskúšam. Myslím, že tento koláčik bude horúcim adeptom na víťazný sladký recept mesiaca. Ukladám.
alena45
ja som to čítala dvakrát a nechápem. Môže to byť moja chyba. Preto sa pýtam, cesto je len jedno ? A čo znamená ten vanilkový v rozpise ? Lebo píšeš, že jednotlivé vrstvy sa oddelia a tak som z toho jeleň. Na reze vyzerá naozaj z troch vrstiev, ale akoby bol naopak. A potom tam píšeš o vanilkovej variante. No pre mňa, čo pečie akurát vianočné pečivo a sem-tam niečo jednoduché, to je komplikovane napísané. Akože to, čo vidím, mi nesedí s tým, čo čítam.
Ale foto je lákavé, to je fakt.
brambora
@alena je to zaujimave, ale ono je to upecene ako celok a proste sa to takto pocas pecenia a chladenia rozdeli. tiez nechapem jak je to mozne, ale je to asi ako princip lavovych kolacikov, kde je stred tekuty. a vanilku spominala len okrajovo, to keby si nechcela coko. tu z popisu vynechaj a zistis, ze to nie je az take narocne. proste zmiesas vsetko postupne, vylejes a upecies.
alex37
...zaujímavé, už je v KK, podľa vás čo by tomu spravila špaldová múka a miesto cukru med alebo javorový sirup?
alena45
@brambora , takto to dáva zmysel, keď to vysvetlíš, dík. Mne sa ten koláč páči, preto som to čítala dvakrát, aby som to pochopila. Čakajú ma nejaké oslavy a tak som myslela, že niečo jednoduché zvládnem upiecť.
pivonka
Toto je teda riadne čudo-judo, len som kukala, ale veľmi sa i páči! Konečne na Vareche novinka, z dostupných surovín a aj postup sa mi zdá jednoduchý. To vieš, že ide do kk a pri najbližšej príležitosti urobím, dúfam, že to dobre dopadne. Už sa teším.
1x jerica
francuzska1
Ano ten kolac je skvely, Francuzi na nom ficia, ak by ste mali zaujem, tuto najdete tento kolac vanilkovy, s rovnakymi ingredienciami, len s rozdielom, ze tam davaju 125g muky a @Adenka dala 70g,+ vanilkovy struk pridavaju do mlieka. Je tam k nemu aj video, ktore podla mna pochopite kedze jasne ukazuju co kedy davaju...  www.cuisineactuelle.fr/recettes-de-cuisine/type-de-plat/desser...

Odporucam!!! Adenka, skvele, ze si to sem dala.. Ja som leniva prispievat + dieta a robota = malo casu pridavat recepty;-((
francuzska1
jaj a este aby som doplnila, aj cukru mozete pridat trosku menej, napriklad vo vyssie spominanom recepte davaj 125g ale v inych som videla aj viac, takze kazdemu ako rad;-))) ale to je asi s kazdym receptom tak... len ked to clovek robi prvykrat ma niekedy strach, aby mu to vyslo.. Nemusite sa bat, lebo je to jednoduche, lacne a este aj efektne;-)))
@alenka , brambora to dobre vysvetlila, je to tak ako pise;-))
francuzska1
pocas pecenia a chladenia sa vytvoria 3 vrstvy uplne hore piskotove cesto, stred je kremovy typu 'crème brûlé' a uplne dole by som nazvala 'flan' ;-))
1x adenka
adenka
fuha, receptik som pridala cez den a az teraz som nakukla ci bol vobec zverejneny a som prekvapena tolkymi reakciami, samozrejme pozitivne :)
skusim teda este upresnit (neviem ako sa odpoveda konkretne), tak takto vseobecne:
*muka hladka, alebo teda jemnejsie mleta, nie hruba, ja pouzivam spaldovu, ale jemne mletu
*kolač sa da robiť v dvoch variantoch bud čoko alebo vanilka, pri vanilkovom je vsetko rovnako ako pri kakaovom, vynecha sa len kakaovy prasok - miesto neho sa da vanilkovy lusk a dava sa viac muky, tych 110g. Ale videla som aj varianty karamel alebo nutela ... ak si zadate do vyhladavaca "gateau magique", urcite vam vyhodi plno roznych obmien a variacii tohto receptu.
*med ani javor. sirup som neskusala, moji chlapi zacitia hned inu "pachut", takze im peciem z klasickeho cukru (prip. hnedeho trstinoveho). Ale treba vyskusat, pripadne pol na pol a dat vediet ostatnym :)
*francuzska1 dakujem za upresnenie :):) aj pochvalu
* a magique-zazracny je zrejme prave preto, ze vsetko sa pomiesa v jednej nadobe a nakoniec po upeceni vytvori efekt akoby troch vrstiev, ja to tiez stale obdivujem, lebo ked to lejem pred pecenim, mam strach ze to ani nestuhne ;).... ale ono to stuhne a aj sa krasne oddeli
adenka
len pre istotu to rozpisem este raz:
cokoladovy: 140g cukor, 125g maslo, 70g muka,40g kakaovy prasok, 4 vajcia, 500ml mlieko, lyzica vody, stipka soli
vanilkovy: 140g cukor (moze byt menej), 125g maslo, 110g muka, 1 vanilkovy struk, 4 vajcia, 500ml mlieko, lyzica vody, stipka soli
katka78
Už je v rúre a krásne vonia, som zvedavá na výsledok. Dúfam, že aj ten môj vie, že sa má pekne rozčleniť na vrstvy, lebo ho chcem zobrať zajtra na návštevu rodičom.
motyka
Veľmi zaujímavý koláčik. Určite vyskúšam. K.K.5*.
nika8
Zaujimavy, urcite niekedy vyskusam. :)
gubics
Nie je to klasická piškotka, musím to vyskúšať. Dík, že si to sem dala aspoň máme niečo mimoriadne.
brambora
@katka78 no tak ako? podaril sa? som neskutocne zvedava... tiez sa ho chystam piect, len sa bojim, ze sa mi tak pekne nevydari.
kukulienka71
Rada ochutnám tento div:-) hlavne čokoládová verzia sa mi páči. Francúzi predsa vedia, čo je dobré, tak sa hádam nesklamem.
denyany
Myslím, že tu už niečo podobné bolo vo vanilkovej verzii. My sme ale viac na čoko a tak tento tmavý zázrak určite vyskúšame.
jujoska
fakt zaujimavy kolac a pritom jednoduchy. Vyskusam urcite
momi
veľký fešáčisko! dávam 5*
elekra
Už je uložený v KK. Krásny recept, skvelý tip na naše letné chalupárske stretnutia.
astheart
Koukla jsem na to do Google Images. Těch obrázků co tam je! Dělají to i s citronem, kokosem a ovocem! Pár si jich rozkliknu a podívám se na recept. Určitě vyzkouším! :)
1x adenka
fineliving
krásny recept a ešte krajší koláčik, ukladám, vyskúšam a dávam 5*, paráda :)
ivav
zvláštny recept, ešte som o takom nepočula, koláč vyzerá krásne, recept vyškúšam
adenka
Vsetkym vam velmi velmi pekne dakujem za komentare ani som netusila ze bude mat kolacik taky uspech :*
zuzanka1367 dakujem za foto, som rada ze sa vydaril :) :)
tiginko
tak Zuzankin komentár a fotka ma definitívne ukecali na vyskúšanie. Priznám sa, najprv som bola trochu na pochybách...
havino
už som videla pred chvílou aj ten vanilkový, no včera ked som tento tuu zhliadla, tak som tiež tie vrstvy nechápala, nuž po komentároch a foto od @zuzanky je odsúdený u mňa na vyskúšanie, som zvedavá, ako chutí ten spodok, resp tie vrstvy spodné.
slavkabis
guľatá forma na pečenie je aký priemer prosím najlepší? rada by som vyskúšala recept, lebo vyzerá viac ako úžasne :) 5*
timara
Milujem francúzsku kuchyňu a tento dezert vyzerá perfektne! Určite vyskúšam :)
luss44
parádne vyzerá, musím vyskúšať :) obzerala som aj ten vanilkový, ale kakaový u nás vyhráva, takže bude ten. Vďaka za zaujímavý rcp.
ubka
Veľmi efektný zákusok,pripajam sa ku gratulantom:-) pozerala som tú fr.stránku a je tam aj s tvarohom,ak som správne pochopila,môžete to prosím " francúzky" pozrieť a informovať o tom.? Kakaova sa mi vydarila vo forme priemer 26.
kristka
Dnes som ho upiekla a asi som v niecom urobila chybu, lebo sice sa mi pekne "roztrojil" ale zda sa mi nizky, ma cca 1 cm na vysku. Na fotkach to vyzera vyssie. Rozmer misy som dodrzala aj pomer surovin. Pecenim sa asi zivit nebudem :-). Ale musim potvrdit, je jednoduchy a chutove vynikajuci!!!! Urcite to nevzdam a budem skusat, vsak ako sa hovori "cvicenie robi majstra" a ten kolacik za to stoji :-)
kovacska15
no, dámy, neviem síce ako chutí, ale viem, ako smrdí rúra, do ktorej vytiekla 1/3 cesta :( - zjavne tá utesnená forma nie je až tak utesnená, ako mala byť... nejako sme to ale vydržali a teraz som ho šupla do chladničky, tak uvidím, či tá zasmradnutá kuchyňa stála za to :) dúfam, že bude fááááájny prefáááájny, lebo ma asi porazí keď mi ani chutiť nebude :(
adenka
@ubka , super ze kolacik vysiel ... co sa tyka tvojej otazky, neviem ktory recept konkretne z tej stranky myslis, je tam vela receptov, a netykaju sa len tohto kolaca, ale vseobecne Francuzi tvaroh vo forme ako ho dostat na Slovensku, co teda ja viem, nemaju ...
@kristka treba skusit aj druhy krat, moj vanilkovy mal tiez len nieco cez 3cm ta celozrnna muka ho "zatazila". Mozno zalezi aj od velkosti a cerstvosti vajicok, lebo prave ta vrchna vrstva je tvorena zvacsa snehom z bielok, pripadne pouzit mensiu misu ...
Ja som ho tu uz piekla aspon 10x a skoro vzdy z inej muky, lebo tu su muky inac znacene ako na Slovensku, takze skusam, no a vacsinou bol krasny nadychany ako na obr. :)
svedka
Vysiel mi ako ma obrazku :) vsetkym chuti, len mne nie :D ale to len preto, ze odjakziva nemam rada pudingy a ani pudingove plnky.chuti ti ako normalny kakaovy puding, ale zato stylovy :) ale urcite odporucam
svedka
*urcite vyskusam aj ine varianty, tu sa da byt krativnym a to sa mi paci
1x adenka
danka61
Piekla som kakaový a je to skvelý koláč,ktorý budem piecť častejšie ,mňam už je z neho len pár kúskov.Ďakujem za recept.
tiginko
s múkou pol na pol pohánkovou hladkou a mandľovou, so 100g cukru z kokosových kvetov, pečené vo forme 25x25cm, chutí božsky a vyzerá takto:


Vďaka @adenka za výborný nenáročný recept
fineliving
koláčik je vynikajúci, nemám ho tiež taký vysoký ako autorka receptu, ale chutí vynikajúco a určite skúsim aj vanilkovú verziu. koláčik sa zaradil do obľúbených v našej rodine, ďakujem :)
slavnicanka
Já som dnes robila vanilkový,prvý aj posledný raz,vôbec nám nechutil -bol nízky,a pritom som ho robila na najmenšom plechu čo som našla,a musela som sa dobre prizrieť,aby som videla to trojité delenie.
francuzska1
@ubka , nie ten link co som pridala, tam nedavali tvaroh, tam davali mlieko s vanilkovym strukom a potom to druhe biele boli vyslahane bielky, ziaden tvaroh...
natba
Vyskusany, podareny a "zozrany"! S kokosovym mliekom, spaldovou muku a trstinovym cukrom, vyborny!!! Dakujeme krasne za recept:-)
babidka
Je vyborny , ohromne nam vsetkym chutil .Priprava je naozaj velmi rychla a nenarocna a vyzera naozaj velmi dobre -ako torta :-)Na buducu nedelu bude asi vanilkovy :-) ja som ho robila v normalnom plechu a vtedy staci piect na tych 160°C aj menej - asi tak 45 min . nabuduce ho dam do vyssej sklenenej okruhlej formy na kolac , s papierom som sa iba zbytocne stresovala pri vyberani a odlepovani papiera :-)
tiginko
súhlasím s @babidka , keď je kvalitná forma, ideálne keramická alebo sklenená, netreba papier, stačí vymastiť. Ja som ho tiež nedávala. Inak je to vynikajúce s mrazenými jahodami podusenými s trochou cukru tak, aby sa šťava z nich zahustila, a vychladnutými....a taká čiapka šľahačky navrch, hmmm
morenajea
Odskúšané: chuťovo výborný, ale nabudúce dám radšej menej kakaa (dávala som kvalitné holanské a koláč vyšiel o dosť tmavší). Plech som dala menší ale po upečený bol koláč o polovicu nižší než na obrázku. Vrstvy sa ale spravili krásne, takže nabudúce skúsim zase vanilkovú verziu.
ywett
teda dievčatá, koláč sa vám všetkým úžasne vydaril, recept sa mi páči...kk:)
suli
Koláč je postupom zaujímavý, po jeho upečení ale nikoho z rodiny neoslovil tak, aby som ho robila ešte raz.
giussa
tak nas teda oslovil poriadne. Je fakt vyborny
cupcake
Trvalo mi, kym som precitala vsetky komentare, dneska peciem aj tak, tak skusim aj toto,uvidime, mame radi cokoladu.......moj manzel je velmi kriticky.......dufam ze pochvaii....dam vediet
delina
Ja som bola sklamana. Kolac sa mi spravil nizky (dala som domace vajicka velkosti (L-XL) a formu som mala 25x35, presne ako sa pise v recepte. Ani nam moc nechuti. :(
4xixa
vyskusane, ochutnane... vyborne, krasne tri vrstvy a ja som ho robila s rumom, lebo nam to tak vonia a urcite to nebolo posledny krat co sa ocitol u nas v kuchyni. Velmi pekne dakujem za recept
babav
Vdaka za jedinecny recept @adenka .Prave som kolac vytiahla z rury , piekla som ho v okruhlej sklenenej forme . Rychlo hotova , chutna maskrta:-).
Pre zaujimavost pridavam video ako upiect "Zazracny kolac s nutellou ":



adenka
Dakujem vsetkym co si kolacik ulozili a tym recept posunuli za 4 dni na vitaza za mesiac februar v kategorii kolace. Ani vo sne by ma to nenapadlo, ked som ho koncom mesiaca pridavala, ani som o tom nerozmyslala a o to viac sa z vyhry tesim. Som rada, ze mal kolac uspech a ze vacsine chuti, je to ako so vsetkym, kolko ludi tolko chuti ;)
Tesim sa aj komentarom, urcite to pomoze tym, co sa kolac len chystaju piect ....


gigips
Super..rýchly,jednoduchý a chutný...paráda5*
katkat
nedalo mi to, vyskusala som aj ja, napata som bola riadne, ale naozaj to vyslo :) U mna boli vsetky tri vrstvy rovnako vysoke, vyzera to fakt efektne a kolac je velmi dobry :) nabuduce skusim ozdobit slahackou a ovocim, dakujem za super recept :) najviac sa mi na tom paci to, aka je ta priprava jednoducha (cakanie na vychladnutie je uz horsie:))
mafiosna
Poradite mi, prosim? kolacik som prave vytiahla z rury a to vrchne cesto mam popraskane... co som urobila zle? Dakujem za radu :)
mimid
Ďakujeme za recept. Moja skúsenosť - koláčik je pekný, vyšli mi vrstvy ako na obrázku, ale bol oveľa nižší. Čo sa týka chutí - výborné je, že je naozaj málo sladký, vyniká chuť kakaa, mne tam ale vadila tá pudingová konzistencia, neviem prečo, inak mám "pudingáče" rada.
citroen
tento recept ma tak zaujal,že som ho musel skúsiť.Piekol som kakaovú verziu a veľmi mi chutila.Recept som posunul aj kolegyni a susedke
1x adenka
4xixa
Adenka chcem ti poďakovať za recept, odkedy si ho zverejnila, tak som tento koláčik robila niekoľko krát, najmä zrumovený variant, lebo pre mňa čokoláda v koláči pýta trošku rumu :)
Všetkým návštevám ohromne chutil a nechceli mi veriť aká jednoduchá je príprava. Teraz v lete v našej kuchyni vládne sezónne ovocie ale už sa veľmi teším na chladnejšie dni, keď na nás udrú chute a rozvoniame dom čokoládovou dobrotou od teba.
1x adenka
morenajea
odskúšané 3x: OK, chuťovo pripomína trochu puding, ale spodná vrstva sa oddeľuje a nedrží pekne


jankamarek
Teším sa na koláčik.... Ale čo sa stalo ? Išla som podľa receptu... Nechápem...