Foto: adenka
Chcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku, kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov Zobraziť celý popisChcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku, kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov a milovníkov sladkého a keďže sladkosti z obchodov veľmi neschvaľujem, snažím sa piecť min raz za týždeň nejaký koláčik a okrem "našej rodinnej" klasiky hľadám aj vo francúzskych receptoch. Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čoko a vanilka.
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov) a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo. Čoko: zmiešame múku s kakaovým práškom.
Vanilka: z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru.- 2
Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku s kakaom, vo vanilkovom variante len múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (vo vanilkovom variante je možné mlieko povariť s vanilk.luskom, čo ostal.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
- 3
Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.
- 4
Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 60 min. Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :) Servíruje sa poprášený cukrom alebo s čerstvým ovocím nakrájaným na malé kúsky ...
- 5
Recept je variabilný, múka sa dá nahradiť bezlepkovou, jemnou celozrnnou ... cukor podľa chuti ubrať alebo nahradiť "zdravšou" alternatívou a rovnako v prípade alergie na laktózu, existuje viacero možností ...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale foto je lákavé, to je fakt.
..len kakaová verzia..
Odporucam!!! Adenka, skvele, ze si to sem dala.. Ja som leniva prispievat + dieta a robota = malo casu pridavat recepty;-((
@alenka , brambora to dobre vysvetlila, je to tak ako pise;-))
skusim teda este upresnit (neviem ako sa odpoveda konkretne), tak takto vseobecne:
*muka hladka, alebo teda jemnejsie mleta, nie hruba, ja pouzivam spaldovu, ale jemne mletu
*kolač sa da robiť v dvoch variantoch bud čoko alebo vanilka, pri vanilkovom je vsetko rovnako ako pri kakaovom, vynecha sa len kakaovy prasok - miesto neho sa da vanilkovy lusk a dava sa viac muky, tych 110g. Ale videla som aj varianty karamel alebo nutela ... ak si zadate do vyhladavaca "gateau magique", urcite vam vyhodi plno roznych obmien a variacii tohto receptu.
*med ani javor. sirup som neskusala, moji chlapi zacitia hned inu "pachut", takze im peciem z klasickeho cukru (prip. hnedeho trstinoveho). Ale treba vyskusat, pripadne pol na pol a dat vediet ostatnym :)
*francuzska1 dakujem za upresnenie :):) aj pochvalu
* a magique-zazracny je zrejme prave preto, ze vsetko sa pomiesa v jednej nadobe a nakoniec po upeceni vytvori efekt akoby troch vrstiev, ja to tiez stale obdivujem, lebo ked to lejem pred pecenim, mam strach ze to ani nestuhne ;).... ale ono to stuhne a aj sa krasne oddeli
cokoladovy: 140g cukor, 125g maslo, 70g muka,40g kakaovy prasok, 4 vajcia, 500ml mlieko, lyzica vody, stipka soli
vanilkovy: 140g cukor (moze byt menej), 125g maslo, 110g muka, 1 vanilkovy struk, 4 vajcia, 500ml mlieko, lyzica vody, stipka soli
zuzanka1367 dakujem za foto, som rada ze sa vydaril :) :)
@kristka treba skusit aj druhy krat, moj vanilkovy mal tiez len nieco cez 3cm ta celozrnna muka ho "zatazila". Mozno zalezi aj od velkosti a cerstvosti vajicok, lebo prave ta vrchna vrstva je tvorena zvacsa snehom z bielok, pripadne pouzit mensiu misu ...
Ja som ho tu uz piekla aspon 10x a skoro vzdy z inej muky, lebo tu su muky inac znacene ako na Slovensku, takze skusam, no a vacsinou bol krasny nadychany ako na obr. :)
Vďaka @adenka za výborný nenáročný recept
Pre zaujimavost pridavam video ako upiect "Zazracny kolac s nutellou ":
Tesim sa aj komentarom, urcite to pomoze tym, co sa kolac len chystaju piect ....
Všetkým návštevám ohromne chutil a nechceli mi veriť aká jednoduchá je príprava. Teraz v lete v našej kuchyni vládne sezónne ovocie ale už sa veľmi teším na chladnejšie dni, keď na nás udrú chute a rozvoniame dom čokoládovou dobrotou od teba.