Gâteau magique alebo zázračný koláč

Autor receptu: adenka

Chcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku, kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov a milovníkov sladkého a keďže sladkosti z obchodov veľmi neschvaľujem, snažím sa piecť min raz za týždeň nejaký koláčik a okrem "našej rodinnej" klasiky hľadám aj vo francúzskych receptoch. Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čoko a vanilka.

5 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov) a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo. Čoko: zmiešame múku s kakaovým práškom.
    Vanilka: z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru.
  2. Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku s kakaom, vo vanilkovom variante len múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (vo vanilkovom variante je možné mlieko povariť s vanilk.luskom, čo ostal.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
  3. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.
  4. Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 60 min. Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :) Servíruje sa poprášený cukrom alebo s čerstvým ovocím nakrájaným na malé kúsky ...
  5. Recept je variabilný, múka sa dá nahradiť bezlepkovou, jemnou celozrnnou ... cukor podľa chuti ubrať alebo nahradiť "zdravšou" alternatívou a rovnako v prípade alergie na laktózu, existuje viacero možností ...