Gâteau magique alebo zázračný koláč
Autor receptu: adenka
Chcem sa s Vami podeliť o tento fantastický koláčik, ktorý som objavila tu vo Francúzsku,
kde žijem druhý rok. Mám dvoch adolescentov - športovcov a milovníkov sladkého a
keďže sladkosti z obchodov veľmi neschvaľujem, snažím sa piecť min raz za týždeň
nejaký koláčik a okrem "našej rodinnej" klasiky hľadám aj vo francúzskych receptoch.
Gateau magique je naozaj fantastický, jednoduchý na prípravu, ľahký a nie príliš sladký
koláč. Existuje v dvoch základných variantách: čoko a vanilka.
5 minút príprava |
60 minút na 150 °C |
Postup
- Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby.
Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov) a miešame mixérom 2-3 min.
Roztopíme si maslo.
Čoko: zmiešame múku s kakaovým práškom.
Vanilka: z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru.
- Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku s kakaom, vo vanilkovom variante len múku.
Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (vo vanilkovom variante je možné mlieko povariť s vanilk.luskom, čo ostal.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
- Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.
- Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm.
Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 60 min. Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky.
Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :)
Servíruje sa poprášený cukrom alebo s čerstvým ovocím nakrájaným na malé kúsky ...
- Recept je variabilný, múka sa dá nahradiť bezlepkovou, jemnou celozrnnou ... cukor podľa chuti ubrať alebo nahradiť "zdravšou" alternatívou a rovnako v prípade alergie na laktózu, existuje viacero možností ...