Grilované kuracie prsia s bylinkovou fetou a brokolicou

martinis - fotkamartinis, 9. marca 2013
Grilované kuracie prsia s bylinkovou fetou a brokolicou
Foto: martinis

Kuracie prsia pripravené na grile, podávané na ryži a brokolici, posypané fetou a bylinkami :- )

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 plátky
1/2 ks
60 g
troška
Ryža:
3/4 hrnčeka (200 ml)
1,5 hrnčeka
na dno hrnca
1/2 kocky




Postup

  1. 1

    Toto jedlo je vlastne takou malou oslavou príchodu jari. Jemné kuracie mäsko, lahodná lepivá ryža, brokolica s jej výraznou farbou, výborná feta a voňavé sušené bylinky - to je obed hodný troška námahy a času, na ktorom si určite pochutíte :)

  2. 2

    Opäť raz som využil svoj gril a rozhodol som sa, že si kuracie prsia pripravím len tak naprírodno priamo na ňom. Ak interiérový gril nemáte, jednoducho si ich opečte či uduste na klasickom sporáku :)

  3. 3

    Mäso umyjeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a potrieme troškou olivového oleja. Otočíme, zopakujeme a dáme na rozohriaty gril. Príprava mäsa je týmto už praktický automatická, takže naozaj to nie je nič komplikované. Kedy som sa mäsa "bál" - jeho príprava sa mi zdala zložitá, zdĺhavá a nudná, avšak musím uznať, že som sa mýlil. Chudé mäso - morčacie, kuracie alebo aj bravčové obsahuje kvalitné bielkoviny a iné cenné látky a sá sa pripraviť rýchlo a na mnoho spôsobov, takže niet výhovoriek, prečo sa mäsu vyhýbať :)

  4. 4

    Na dno hrnca kvapneme olej a rozotrieme ho po celom dne. Nasypeme 3/4 hrnčeka premytej ryže, osolíme štipkou soli, posypeme provensálskou zmesou byliniek, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme polovicu kocky bylinkového alebo zeleninového bujónu a zalejeme 1,5 hrnčekom vriacej vody. Premiešame a pod pokrievkou necháme ryžu absorbovať všetku tekutinu, čo potrvá asi 15 minút. Ak by sa vám náhodou ryža pripálila, nezúfajte, pripáli sa maximálne tenučká vrstva na dne, zvyšok pokojne použite, hrniec dajte odmočiť a potom ho poľahky umyjete.

  5. 5

    Kým sa varí ryža, umytú brokolicu rozobratú na ružičky (prípadne ich ešte prekrojíme) dáme variť do osolenej vody na 10 minút, aby bola mäkká. Ak chcem brokolicu chrumkavú, niekedy ju povarím len dve - tri minútky, avšak tu chceme dosiahnuť mäkkú brokolicu ako chutnú prílohu :)

  6. 6

    Všetko sa pekne varí a griluje (prsia pravidelne otáčame) a my si môžme pripraviť bylinkovú fetu. 60 g syra rozdrobíme do misky, pridáme pažítku, petržlenovú vňaťku a čierne korenie. Dobre zmiešame a už stačí len počkať, kým sa všetko dovarí.

  7. 7

    Dovarenú ryžu premiešame a dáme na polovicu veľkého taniera. Na druhú polovicu uložíme ružičky brokolice, na ryžu uložíme ugrilovanú kuracinku a všetko posypeme bylinkovým syrom. Lahodný, jarný obed plný krásnej zelenej je pripravený na zjedenie a radosť z dobrej práce :-)

  8. 8

    Môj tip : Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu www.martins-kok.webnode.sk :)

Diskusia k receptu

leomax
Lahodný, jarný obed, plný krásnej zelene........S tým musím s Tebou
súhlasiť. Si majster! Ešte poznámočka k mojím zapekacím miskam- "vygoogli" si "Francúzske zapekacie misky kokotky" a dozvieš sa o nich veľa. Sú fakt vynikajúce.
evicka01
A ty mas len 16? Skvely recept a este lepsi blog. Je plny originalnych receptov, gratulujem. Dnes pripravujem tento recept. Zaroven sa tesim, ako vyskusam dalsie recepty z Tvojho blogu.
martinis
@leomax : ďakujem pekne, dúfam, že ti bude opäť chutiť :)) á, tie misky som už v obchode videl, ale nevedel som, že to sú "kokotky". ak tomu správne rozumiem, sú to vlastne malé zapekacie misky, v ktorej má každý svoju vlastnú porciu, je tak ? :)) vyzerajú super ! ;)
@evicka01 : veľká, veľká vďaka. teším sa, že chceš môj recept tak promptne otestovať a že sa ti páči aj môj blog, budem rád, ak sa naň budeš vraciať :O)
leomax
Áno, máš pravdu. Ja mám 4 ks., jedna z nich je o 1/3 väčšia, tá je pravdaže moja a do tých troch menších robim porcie manželke a dcéram. Ježiško vedel čo robi, keď mi ich doniesol.Sú veťmi vkusné a rovno z mrazu môžu ísť do horúcej rúry, také sú odolné.
martinis
pred meaicom alebo dvoma som si tiež kúpil novú zapekaciu misu - tú červenú, ktorú môžeš vidieť na mojich fotkách. tipujem, že môže byť asi taká veľká ako tá tvoja, alebo trošku väčšia (30 x 30cm). ideálna na jednu porciu :)
určite si bol poslušný a mal dobrého ježiška, o tom netreba pochybovať :)) musí to byť naozaj kvalitný materiál - možno keramika ? :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia