Granatír Starej mamy

jody - fotkajody, 26. mája 2010
Granatír Starej mamy
Foto: jody

Toto je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. A snažím sa ho robiť tak ako ho robievala moja Stará mama.

40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a s vavrínovým vencom, eeee, s bobkovým listom v šupke uvaríme. Medzitým, čo nám zemiaky chladnú, v tom istom hrnci (opláchnutom, samozrejme a s čistou vodou) uvaríme celý balíček akýchkoľvek cestovín. No a čo, tak som lenivá, Starká robila domáce, ale mne sa nechce...

  2. 2

    Očistíme dve riadne cibule a aspoň zo päť strúčikov cesnaku a nakrájame na drobno. Slaninku nakrájame na drobné kocky, množstvo je na vás. Cestoviny scedíme a prelejeme studenou vodou. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez mriežku alebo nakrájame na menšie kocky.

  3. 3

    V tom istom hrnci (zasa opláchnutom :-)) rozpálime olej a masť v pomere 1:1. Opekáme na nej cibuľku do zlata, pridáme slaninu, necháme vyškvariť, pridáme cesnak a opečieme. Stiahneme hrniec z plameňa a prisypeme kopcovú lyžicu sladkej papriky a malú lyžičku pálivej. Keď pustí farbu vrátime na oheň, pridáme zemiaky, posolíme, popražíme, zalejeme asi pol deci vody, pridáme uvarené cestoviny a poriadne premiešame (hlavne tak, aby nám to z hrnca nepadalo...) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tinca
@jody aj moje veľmi obľúbené, len ja nerobím v šupke uvarené zemiaky, ale len predvarené a do granatíru výlučne fliačky. Ostatné ako ty.
kuchticka
grenatir som nikdy nerobila, nepoznam tento recept, iba som ho raz niekde na Slovesku jedla. Chutilo mi to, tak som rada, ze mam konecne recept. Len neviem cim nahradim dobru domacu mast. Tu u nas sa taka dobra kupit neda. A kupit si bocik abych si spravila doma sama, to nie je rovnako mozne, lebo bocik ide vsetok na ten ich BACON - slanina, ktora nechuti zdaleka ako oravska, alebo domaca, ktoru velmi dobre poznam.
alexdidi
mám veľmi rada granatír a robím ho podobne...zemiaky však trochu opekám s cibulkou a nedávam cesnak i keď ho mám veľmi rada a používam veľmi veľa do tohto som ho nedávala...nuž vyskúšam
kittys
Joj, mňamky-bamky, hneď idem dať variť zemiaky, super nápad na dnešný deň! Granadír milujem, strašne moc, určite, kto nepozná, vyskúšajte!
marienka44
Do granatíru sme nikdy nedavali cesnak a slaninu, nikdy! Hlavne musi byt dostatocne mastny, potom je vyborny s cviklovym salátom.
zdezda
:-) zaujímavý recept, ani my nedávame slaninku ani cesnak a zemiaky varím ošúpané, v slanej vode s rascou / z tohto vývaru robím cesnačku / a pre kuchtičku: nevadí keď nemáš masť, môže byť aj slnečnicový olej, osmažená cibuľka všetko prevonia :-), je to fajn jedlo a nenáročné na naše útroby ani na euráče :-)))
bljachamucha
tiiež torobievam podobne,ale ak budeš mať čas a nebudeš lenivá,skús namiesto cestovín z obchodu pripraviť "nočky"-u m r i e š ...
tinca
@kuchti čka netráp sa s masťou ja dávam olej /akýkoľvek/, veľkú cibuľu a zemiačky na paprikovom základe opekám a keď mám čas tak surové, nie v šupke,podliate vovdou má lepšiu chuť a cesnak dajte, ten tam patrí,dodá výbornú chuť. Naopak nič sa nestane, keď bude bez slaniny.
samanka
kdesi som počula, že klasický granadír sa pripravuje bez slaniny, ale ja tiež slaninku dávam, bez nej by ho asi nikto nejedol. Nakoľko som tiež lenivá, vyvarím si kúpené fliačky. Ale moja kolegyňa si ich pripravuje a je natoľko dobosrdečná, že mi vždy prinesie riadnu porciu. A nabudúce vyskúšam s "nočkami", musí to byť vééééľmi dobré...
hanina
Podľa mňa si nie lenivá ale rozumná keď využívaš dostupné suroviny. Viem, viem tu si každý robí všetko sám. Ja venujem čas radšej deťom, záujmom, prírode, štúdiu, priateľom...
verka1
a ja priidávam ešte aj huby. Začínala som hlivou a teraz už dávam suchohríby. Veľmi nám to chutí. A cesnak nedávam. No a najlepšie na tom jedle je oškrabkať pripečený granadír zo dna hrnca.
darinocka
Keď mám čas a náladu,robím "grenatír marš" s haluškami - trepankami,teda z cesta ako na bryndzové alebo tvarohové halušky.Chutia mimoriadne dobre - zemiakové cesto so zemiakmi,cibuľou a slaninkou.
dadabarcelona
hm,ani ja nedavam ani cesnak ani slaninu,a nakolko som zvyknuta na olivovy olej obcas cibulu usmazim na ñom a potom taku "inú" príchut,mñam.Fliacky ako sú na slovensku tuná nedostat takze davam trojfarebné "vrtáky" a zemiaky tiez varim osupané a s rascou.MILUJEM GRANADIR!! Vedeli ste ze granadír ma históriu v Spanielsku,konkrétne v Granade?Dokonca starí ludia tam ho aj poznajú,inak ostatní nechápu ked im to po 1.x naservírujem..... :-)))
babusha
sto rokov som to nerobila, ale ak už, tak bez cesnaku a bez slaninky, je to úplne iná chuť
sovka62
Ani som netušila, na koľko spôsobov sa dá granatír pripraviť! Robím ho ako ma mama naučila, bez slaniny a cesnaku. Vaľkať a krájať fliačky sa ani mne nechce, kúpené nemám rada, tak robím s drobnými haluškami, sú asi tak veľké ako kocky zemiakov, pretlačené cez krájač. A naozaj musí byť dobre omastený aj osolený, potom je to pochúťka. A na druhý deň opražiť na panvičke do červena......
evanaaa
Granatír tu už bol ale taký originálnejší, ale myslím si, ak k pôvodnému receptu sa popridávajú rôzne iné suroviny, už sa nedá hovoriť, o tom, že je to ten istý recept, aj keď je chutný. Tak, ako tu bolo spomenuté, cesnak a slanina do granatíru nepatrria, a ak by sa mal dodržiavať orig. recept (spred vyše 100 rokov). tak ani zemiaky sa nevaria vo vode, ale surové sa nakreájajú na drobné kocky ktoré sa dusia na cibuľke, nadrobno pokrájanej,posypanej ml. paprikou, kým nie sú mäkké.Potom sa pridajú cestoviny a zmieša sa to dokopy. Pri dusení by sa nemali podlievať zemiaky, aby neboli kašovité, treba na miernom plameni miešať, ale ak by bolo treba, troška vodou podliať ak by prihárali.Tie ostatné pridané suroviny už originál nie sú, ale každý varí to, čo mu chutí.
evanaaa
P.S. Tá "Stará mama " je ešte asi mladá. Tento recept,jody, je asi novodobejší.
jankamamka
tak tento recept je jeden z mála, keď jedlo prihrievané až na druhý deň chutí ešte lepšie, ako za čerstva :)
jody
Stará mama je už nebohá. A varila, ako bola naučená. Toto je podľa mňa tiež jeden z receptov, ktorý sa varil v každej chalupe ináč a kto už teraz môže povedať, čo tam patrí a čo nie? Hlavne, že to chutí...
tinca
@jody netráp sa ten tvoj je ako vymaľovaný priam na vyskočenie, v sobotu ho robím. Každý si ho robí ako nás mamy naučili.
hannah22
veru tak,každý si ho urobí ako to jemu a jeho zvyklostiam vyhovuje, vďaka za pripomienku ... :))
ela77
Ja Granadiersky pochod - granadier, robím hlavne vtedy keď je málo času. Dám zovrieť vodu na cestoviny(tiež sa mi nechce robiť nejaké fliačky ručne, ako to bývalo niekedy), do tlakového hrnca dám posekanú cibuľku posmažím a dám na ňu dusiť surové ošúpané na kolieska nakrájané zemiaky, posolím a poprášim paprikou. V tom tlakáči sú hotové 3-5 minút. Zatiaľ zavarím cestoviny a potom to všetko premiešam, ale aby to nebolo také plané, tak na dochutenie do tých zemiakov keď dávam dusiť, prídám tak pol. kocky zeleninového bujónu. Pri tých podusených zemiakoch na cibuľke je to tak ako s gulášom. Keď je viac cibule, tak aj tá chuť je lepšia, preto si dovolím ešte radu na krájanie cibule. Vždy mám v mrazáku v sáčku nejakú rezervu očistenej zamrazenej cibule, ktorá sa potom zamrazená veľmi dobre krája, aj strúha a nemusíte pri tom vyroniť ani jednu slzu.
bozulka
Toto bolo zamilované jedlo môjho mladšieho syna.Ja som ho nevarievala lebo v detstve sme mali "granatír" veľmi často keď sa nedostávali financie,čo bývalo často.Zemiaky,masť,cibuľa,múka boli vlastné dopestované.Kúpila sa len soľ a mletá paprika.Maminka si fliačky alebo široké,krátke slíže urobila sama.Zemiaky sa varili v slanej vode,ktorú maminka scedila do kastrolika,kde pridala lyžicu masti,mleté korenie, utretý cesnak,majoránku a trošku mletej papriky.Každý dostal do taniera lyžicu varených zemiakov a tieto sa zaliali "polievkou".Potom zemiaky pomačkala varechou ale nie na kašu.Na masti osmažila hodne cibule pokrájanej na tenké polkolieska pekne do chrumkava,keď bola cibuľa hotová pridala červenú papriku,všetko premiešala.Podávala s kyslou uhorkou.
Keď sa zemiaky dusili s paprikou tak to boli dusené zemiaky na paprike a tie sa najviac podávali s uhorkovým šalátom.Takto to poznám ja z môjho detstva.Všetko ostatné už je zmodernizovaný granadír a vylepšovaný vlastnými chuťami.Ale všetky sú dobré,chutné a hlavne dokážu zasýtit za malý peniaz.
evanaaa
Veď ja som nechcela kritizovať, aj som napísala, že každý si robí podľa svojej chuti, ale napr. aj ela77 ho robí tak, ako som ho opísala. Nikomu nechcem vnútiť čo má robiť, ale myslím, že všade sa jeden recept robí ináč. Aj keď nám najviac chutil tento pôvodný, obyčajný.
enerrgizer
nooo, vyzerá výborne, cesnak mám rád aj v pudingu :-), slaninu môžem tiež...a aj keď je Slovensko malé, v každom regióne sa varí trošku ináč a používajú sa rôzne prísady....a na také jednoduché a výborné recepty sa poslednou dobou nejak zabúda...takže KK
vcelka
@jody ; v tom je pokrok. Niečo nám napadne a my obohatíme pôvodinu. A to zase inšpiruje niekoho ďalšieho a skúša - niečo sa vydarí viac a iné menej, ale na konci tohto experimentovania môže stáť úplne iný objav. Práve som sa nevedela odtrhnúť od plnenej papriky a vravím si, že čo je na niektorých jedlách také, že sa ich človek akoby nevedel dojesť - plnená paprika, szegedín (my doma vždy bez smotany a nech niekto hodí do nás kameňom :-)) a samozrejme do tejto trojky patrí granadír. Tak som si sadla, že niečo k nemu na nete nájdem a hľa, tu mi zrazu vyskočila táto májová diskusia (hoci je koniec septembra). Ja som sa pokúsila granadír obohatiť o huby a je to úžasné, dokonca moja dcéra miluje verziu s vajíčkami. A zistila som, že lepšie v ňom sedia cestovinové kolienka, lebo fliačky sa zvyknú lepiť a nejdú rovnomerne zamiešať, vždy sa držia viaceré pokope. Kolienka sa pekne rozídu a rozmiešajú...
foska
Granatir robievame, mame radi a presne podla tohto receptu nam vcera chutil ;)
evusik
u nás sa granatír robil tak "klasicky" bez slaniny a bez cesnaku a zemiaky uvarené v šupe alebo ošúpané podľa toho ako sa mi chcelo a ako som mala čas.... keď sa ale naša dcéra odsťahovala a začala aj ona viesť vlastnú domácnosť prišla s inováciou - ona na cibuli osmahla na drobné kocky slovenskú točenú, pridala papriku a ostatné už tak ako sme zvyknutí ... no a odvtedy môj muž už iné nechce hoci ja mám najradšej tie obyčajné :-)
jody
Ako je kto zvyknuty. Ja granatir milujem a aj tak sa mi ho nepodari urobit ako Starej mame alebo mame. Ale tak to ma byt. :-)
robenka
Všetkých zdravím, pridávam sa k labužníkom granatíru. U nás maminka robievala makové alebo orechové slíže, halušky- strapačky, zemiakovú kašu alebo granatír to boli obedy hlavne v sobotu. Robila s domácimi rezancami, deti sme pomahali v záhrade, upratovali okolo domu.Teraz to ja začínam praktizovať, ale nerobím rezance.. kúpim špirálky a k cibulke podusím pokrájanú na pásiky kápiu a je to... má to dobrý šmak, jednoduché a zdravé. Nerobievam granatír s cesnakom a slaninou, ale aj tak sa dá...vyskúšam, koľko ľudí tolko chutí...
3sandra3
toto je ten pravý granatír.... juuuj,,,ako by som si dala,,,, dávno som nemala, musím si uvariť
3sandra3
toto je ten správny granatír... juuj, ako by som si dala,,, veru, dávno som ho nemala, musím si uvariť
frona
Ani som nevedela, že sa tu dnes bude vravieť o granadíre....chcela som si dať v práci na minútku....a nezbedy, nedali ho ..... a Ja som si v piatok neobjednala....aká škoda!
weweve
Ani sa mi nechce veriť, koľko podôb granatíru je. Súhlasím s tým, že každý ako bol doma zvyknutý, ale dá sa aj skúsiť nejaká zmena. :-)
relaxx1
Vela receptov na granatir som tu citala ale toto je môj top. Robim najbližšie na veceru ale bez slaninky,spomienky na detstvo ked to moja mamička robila tak,na "chudobno" :-)
relaxx1
chcem sa spýtať ci mi viete poradiť prečo z toho bola nakoniec taká mazľava hmota ☺ chuť vyborna ale bolo to zlepene. mala som rozvarene zemiaky? varila som ich trošku dlhšie ako zvyknem a asi to bola chyba ..
hajdecker
Rád skúšam klasické veci trochu inak. A tento recept ma odrovnal. Najlepší grenadír aký som kedy jedol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia