Granadír z jedného hrnca

bugout - fotkabugout, 10. marca 2021
Granadír z jedného hrnca
Foto: bugout

Grandírov je tu kvantum. Ale ja ako lenivec (a priaznivec čo najmenšieho počtu špinavého riadu) ho robím v jednom hrnci a taký recept som Zobraziť celý popisGrandírov je tu kvantum. Ale ja ako lenivec (a priaznivec čo najmenšieho počtu špinavého riadu) ho robím v jednom hrnci a taký recept som tu nevidel. Priznám sa, že som všetky nečítal, ale vo výbere najklikanejších granadírov veru nie, tak som pridal... Množstvá sú na jednu porciu, keďže polovička grandír neje, robím len pre seba.

1
porcia
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks väčšie
1/2 hrnčeka
1 ks malá
Podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ak obvykle pár slov na úvod. Musíme zvoliť vhodný hrniec (alebo kastról alebo čo chceme) tak, aby po zakrytí akumuloval teplo a paru. Skrátka nesmie tam byť veľký voľný priestor. Dúfam, že ste ma pochopili, lebo neviem ako by som to inak vysvetlil.

  2. 2

    Množstvo masti upravíme podľa toho ako mastnú máme slaninu. Slaninu nakrájame na kocky a dáme opekať na masť. Slaninu môžeme po zoškvarení vybrať (alebo jej časť), aby sme ju dali na hotové jedlo alebo nechať kľudne tak (ja nechávam). K slanine pridáme nakrájanú cibuľu (ak slaninu vyberáme, cibuľu dáme až potom).

  3. 3

    Kým sa opeká slanina, nakrájame si zemiaky. A pridáme ich k slanine do hrnca. Chvíľku spolu opekáme, pridáme červenú papriku a soľ a dobre premiešame. Zakryjeme a výkon stiahneme na minimum a dusíme cca 20 minút. Nepridávame žiadnu vodu.

    Ideal
  4. 4

    Skontrolujeme zemiaky, ak už sú hotové, alebo skoro hotové, vmiešame fliačky a zalejeme vodou. Treba dať o trochu viac vody ako je fliačkov teda niečo vyše pol hrnčeka. Zmes premiešame tak, aby boli fliačky čo najviac ponorené. Na chvíľku zvýšime výkon kým sa nezačne voda variť. Výkon stiahneme na minimum a zakryté necháme desať minút. Vypneme a bez otvárania necháme ešte 10 minút postáť.

  5. 5

    Skontrolujem či su fliačky uvarené (zatiaľ sa mi nestalo, že by neboli) a ak je zmes moc riedka, dáme ohrev na plný výkon a necháme vodu odpariť (tiež sa mi to ešte nestalo).... A môžeme jesť. Ak sme si na začiatku odložili slaninu, posypeme a ideme na vec.

  6. 6

    Celkom dobré riešenie je urobiť si ho kľudne deň dopredu a opiecť na panvici. Keď miestami chytí chrumkavú kôrku či už zemiak alebo cestovina, je to ešte lepšie ako čerstvé.

Diskusia k receptu

dvorka
Takto v jednom kastróle robím aj ja, sem tam aj s domácimi fliačkami. Aj recept som raz, je to už dávno, pridala. A chutia mi viac ako varené zvlášť zemiaky, zvlášť cestoviny. Naučila som sa od kolegu, ktorý varí veľmi dobre a s minimom riadu.
evanaaa
Neviem, ako ináč by som robila granatír, keď nie v jednom hrnci? Len postup mám trocha iný, nedávam slaninku, ale zemiaky, pokrájané na malé kúsky dusím domäkka (cibuľka, ml. paprika), potom ich zmiešam s uvarenými cestovinami, ešte trochu vareškou postláčam, aby neboli veľké kúsky. Ale nechápem tú vodu, načo je treba dolievať, veď nerobím kašu? A samozrejme, dochutím - korenie, soľ....a to je všetko.
1x haji
evanaaa
@bugout , tak som teraz pochopila, ako si to myslel s tým lenivcom a že varíš všetko v jednom hrnci, takže ani tie fliačky nevaríš zvlášť.....ale je zaujímavé, že sa tie zemiaky nerozvaria na kašu, kým sa uvaria cestoviny. No, na muža celkom dobrý nápad :-)
1x haji
bugout
@evanaaa (10.3.2021 20:28)

Ďakujeme. Ono si to treba trochu strážiť a dať cestovinu skôr ako sú zemiaky hotové... A dosť ľudí zemiaky do granadíru pučí, takže keď som to prvý krát skúšal som si povedal, že ak budú trocha rozvarene nevadí....
atulienka
Dobrý nápad. Vyskúšam. Moje deti však takýto klasicky granadír považovali celé detstvo za nedokončený. Ako mladá gazdinka som zabudla, že prihrievam na panvici granadír, dosť sa pripiekol a vytvorila sa naspodu hnedá chrumkavá kôrka. Obrátila som ho ako placku a pripiekla aj druhú stranu. Pred podávaním som ho potrhala vidličkou na väčšie kúsky. Odvtedy ho robím len tak. Keď mali deti v družine granadír, vždy hlásili, že mali nedokončené jedlo.
bugout
@atulienka (11.3.2021 12:01)

Spomínal som priamo v recepte, že takéto pripečené časti sú výborné. Aj keď až na úroveň "placky" som nikdy nešiel.
risiak
Tak ti ďakujem . Raz som to dievkam urobil . A teraz keď som doma musí byť Granadír . Je to božske . Vďaka za typ.
1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia