Granadír

Granadír z jedného hrnca

Autor receptu: bugout

Grandírov je tu kvantum. Ale ja ako lenivec (a priaznivec čo najmenšieho počtu špinavého riadu) ho robím v jednom hrnci a taký recept som tu nevidel.* Priznám sa, že som všetky nečítal, ale vo výbere najklikanejších granadírov veru nie, tak som pridal... Množstvá sú na jednu porciu, keďže polovička grandír neje, robím len pre seba.

1
porcia
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak obvykle pár slov na úvod. Musíme zvoliť vhodný hrniec (alebo kastról alebo čo chceme) tak, aby po zakrytí akumuloval teplo a paru. Skrátka nesmie tam byť veľký voľný priestor. Dúfam, že ste ma pochopili, lebo neviem ako by som to inak vysvetlil.
  2. Množstvo masti upravíme podľa toho ako mastnú máme slaninu. Slaninu nakrájame na kocky a dáme opekať na masť. Slaninu môžeme po zoškvarení vybrať (alebo jej časť), aby sme ju dali na hotové jedlo alebo nechať kľudne tak (ja nechávam). K slanine pridáme nakrájanú cibuľu (ak slaninu vyberáme, cibuľu dáme až potom).
  3. Kým sa opeká slanina, nakrájame si zemiaky. A pridáme ich k slanine do hrnca. Chvíľku spolu opekáme, pridáme červenú papriku a soľ a dobre premiešame. Zakryjeme a výkon stiahneme na minimum a dusíme cca 20 minút. Nepridávame žiadnu vodu.
  4. Skontrolujeme zemiaky, ak už sú hotové, alebo skoro hotové, vmiešame fliačky a zalejeme vodou. Treba dať o trochu viac vody ako je fliačkov teda niečo vyše pol hrnčeka. Zmes premiešame tak, aby boli fliačky čo najviac ponorené. Na chvíľku zvýšime výkon kým sa nezačne voda variť. Výkon stiahneme na minimum a zakryté necháme desať minút. Vypneme a bez otvárania necháme ešte 10 minút postáť.
  5. Skontrolujem či su fliačky uvarené (zatiaľ sa mi nestalo, že by neboli) a ak je zmes moc riedka, dáme ohrev na plný výkon a necháme vodu odpariť (tiež sa mi to ešte nestalo).... A môžeme jesť. Ak sme si na začiatku odložili slaninu, posypeme a ideme na vec.
  6. Celkom dobré riešenie je urobiť si ho kľudne deň dopredu a opiecť na panvici. Keď miestami chytí chrumkavú kôrku či už zemiak alebo cestovina, je to ešte lepšie ako čerstvé.