Grahamové bagetky s rascou fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. februára 2015
Grahamové bagetky s rascou (fotorecept)
Foto: pusta

Na raňajky k nátierke som upiekla tieto malé bagetky.

8 kusov
porcií
20 minút
príprava
20/30 minút
na 200/150 °C

Suroviny

300 g
200 g výberová
1 ČL
1 ČL
21 g čerstvé
250-300 ml vlažná
3 PL




Postup

  1. 1

    Do malej misky som dala 1 PL polohrubej múky, na múku som nadrobila droždie, priliala som asi 50 ml vlažnej vody, vymiešala som spolu na kašičku, prikryla utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 30 minút.

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som preosiala polohrubú a grahamovú múku, pridala som soľ, celú rascu, premiešala všetko spolu, do jamky v múke som dala vykysnutý kvások, priliala som olej, časť vlažnej vody,...

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zmes som postupne spracovala so zvyškom vlažnej vody dôkladne rukami na jednoliate tuhšie hladké pružné cesto, čo trvalo asi 20 minút, spracovanie cesta s grahamovou múkou je o niečo ťažšie ako len s bielou múkou prihliadnuc k jej hrubšej štruktúre, veľmi záleží na poctivom miesení grahamového cesta, spotreba vody je len orientačná, je závislá od kvality múky, ak je múka suchšia, treba viac vlažnej vody a naopak pri vlhkej múke zase menej. Cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, prepracovala som ho rukami,...

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..s cestom sa o niečo ťažšie pracuje ako s cestom z bielej múky, vytvarovala som z neho valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na osem približne veľkých častí, ...

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...z každej časti som spravila pozdlžne oválny malý bochníček, ...

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ktorý som na povrchu pozdlžne ostrým nožom v strede narezala do hlbky asi 1 - 2 mm,...

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...tieto malé bagetky /mini bagetky :-) / som položila na plech vystlaný teflonovou foliou, prikryla som ich utierkou a na teple som ich nechala podkysnúť ešte 20 minút, potom som ich potrela studenou vodou a vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pri tejto teplote som ich piekla 20 minút, potom som teplotu rúry znížila na 150 stupňov a piekla som ich pri tejto zníženej teplote ešte 30 minút pekne do ružova.

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuté bagetky som podávala na raňajky s nátierkou z polievky. Prajem vám Dobrú chuť k zdravému čerstvému domácemu pečivu z grahamovej múky, ktoré je príjemne ochutené a voňavé od pridanej rasce.

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ešte jeden záber z rozlomenej bagetky, štruktúra vo vnútri je hutnejšia, podobne ako pri celozrnnom pečive, grahamová múka sa vyrába z celozrnnej pšeničnej múky špeciálnym mletím, pri ktorom sa oddeľuje od jadra zrna endosperma, klíčky a otruby, potom sa zmiešajú na grahamovú múku ako ju dostaneme kúpiť v obchode, má hrubšiu štruktúru ako klasická celozrnná múka a tým aj pečivo z nej je vo vnútri hutnejšie a javí sa na povrchu ako bodkované, je to nebielená múka žltkavej farby s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov najmä radu B, minerálov a zdravých mastných kyselín, obsahuje síce sacharidy, ale vdaka silnejšiemu obalu zrna a štruktúre tejto múky sa vstrebávajú oveľa pomalšie ako z bielej múky, má nízky glykemický index a je veľmi vhodná pre diabetikov, pre vysoký obsah vlákniny necháva dlhší pocit nasýtenia, hlad sa dostavuje po takomto pečive oveľa neskoršie, tým je takéto pečivo výhodné aj pre redukčné diéty a pre pacientov s poruchami trávenia, avšak práve z tohoto hľadiska je veľmi zdravé i pre ostatných a aj pre zdravých jedincov.

    Grahamové bagetky s rascou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

waocipa
excelentne spracovaný recept,bagetky vyzerajú prudko jedle,chválim tvoju šikovnosť ja sa veľmi nie kamarátim s kysnutím cestom ale raz ak naberiem odvahu tak to bude podla tvojho receptu a pravom si zaslúžiš 5*
lacquer
Skoda ze to nekysne v noci - takto by som musela rano vstavat o 6-tej, aby na ranajky bolo, cize ukladam a upeciem niekedy na veceru:))
dara2112
Pekny receptik neviem či sa mi to iba zdalo ale tušim som tu videla aj natierku z vareneho mäsa z polievky nestihla som uložit a zrazu ho hladam a nieje tu čo sa stalo ?alebo sa mi to snivalo? Ha Ha
1x pusta1
pusta1
@dara2112 , pokiaľ chceš nájsť recept na nátierku, zadaj do hľadáčika názov Nátierka z polievky a nájdeš ho, ja som recept stiahla, nemusím hovoriť z akých dôvodov, recept sa ti otvorí, len nemôžeš pridať komentár.
som rada, že sa ti grahamové bagetky páčia :-)
dakujem.
pusta1
@waocipa , na kysnuté cesto nemusíš nabrať odvahu, nie je to ťažké, len treba skúsiť, každý z nás niekedy začínal, ja som mala už po 60-tke a išlo to. :-) neboj sa toho :-)))
dakujem za tvoju excelentnú pochvalu, vážim si to veľmi!
potešila si ma.
pusta1
@denyany ,
budem rada, ak vskúšaš v sobotu, prajem ti, aby sa ti bagetky vydarili a chutili :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta1
@lacquer , ale spokojne môžu kysnúť aj v noci, po vytvarovaní dáš večer prikryté do chladničky, budú pomaličky kysnúť v chlad, ráno vyberieš, necháš chvíľočku pri izbovej teplote, upečieš a máš express čerstvé bagetky na raňajky. :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta1
@dandika1 , to je perfektné hodnotenie mojej práce, ktoré ma od teba veľmi teší.
dakujem za úžasnú pochvalu, uloženie do kk a za 5*
vierau
veľmi pekné bagetky, ukladam do KK, určite ich urobím
pusta1
@vierau ,
poteší ma, ak spravíš aj ty :-)))
dalujem za peknú pochvalu a uloženie do kk.
safran
vyzerajú výborne a z grahamovej múky budú aj tak chutiť!
marika21
Dobrý, chutný recept. Ako vždy perfektne popísaný. Vyzerajú naozaj chutno, zdravo. Lepšie ako z bielej múky. Grahamové mám rada. Vyskúšam podľa tohto receptu. Nieje tu čo pokaziť. kk*****
pusta1
@babkamt - milá Mirka,
mám radosť, že aj tento recept si dala do svojej zbierky :-)))
dakujem ti.
pusta1
@marika21 , poteší ma, ak aj ty vyskúšaš moje bagetky.
dakujem ti za uznanie mojej práce a tvoje krásne hodnotenie i *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia