Orechové rezy
Orechové rezy

Gerlach rezy fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. decembra 2022
Gerlach rezy (fotorecept)
Foto: olinecka

Zákusok vhodný na blížiace sa sviatky. Určite sa poteší celá rodina.

36
porcií
50 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
250 g (alebo Hera, Palmarin)
60 g
100 ml vlažné
1 bal.
2 ks
1,5 ČL
Náplň:
200-250 g mleté
 (na potretie korpusu)
 (na posypanie)
Poleva:
250 g
podľa potreby (alebo Cera )

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru vsypeme sušené droždie a nechame nakysnúť kvások. Múku preosejeme, na strúhadle k nej nastrúhame studené maslo, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kvások a vymiesime hladké cesto. Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme na chvíľu kysnúť.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pripravíme si mleté orechy, práškový cukor a ríbezľový lekvár na náplň.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme, prenesieme pomocou valčeka na vymastený plech.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát potrieme lekvárom, posypeme mletými vlašskými orechami...

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a taktiež práškovým cukrom. Položíme druhé cesto, zopakujeme náplň a položíme tretie cesto.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou, aby sa nenadúvalo.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 - 35 minút do zlatista.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec vychladnutý koláč po celom povrchu polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním upravíme boky a pokrájame na rezy. Dobrú chuť.

    Gerlach rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Tento koláč mi veľmi pripomína jeden podobný, len si nespomeniem na jeho názov (malženica? alebo inak?).....len viem, že je dobrý. Tak, ako aj tento......
radost
na názve nezáleží
gerlach či žerbo rezy
chutné veľmi
upečiem..ver mi..
:-)
1x haji
haji
Povedené rezy, s radostí bych dala testovací vzoreček. Jen to vyvalování je brzda, ale tak to musí být, aby vyšly jak mají. Název Gerlach je pak na místě, bo zdolat váleček a těsto je velká výzva. Pěkný receptík, postup aj fotečky!
tatranka
Sú to vlastne Žerbové rezy.
Sú veľmi chutné a aj pomerne dlho môžu postáť.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha