Foto: marijanka712
Neobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie Zobraziť celý popisNeobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie stravitelné . Pochádzam z Gemera a gulky som jedla na rôzných miestach tohto regionu, ale usúdila som , že najviac sa mi páčia a chutia tak ako to robila moja mamička. Preto sa s vami podelím o jej recept.Ked som porovnávala recepty prakticky základ majú ten istý , ale ja som volila predpripravené mäso a preto sa mi vidí , že je lepšie stravitelny.
Postup
-
1
den predtým si uvarím zemiaky , cibulku si na drobno pokrájam rozpražim na masti do sklovita a dám zomleté bravčové mäso môžem pridať aj udene a udusím ho spolu aj s koreninami a solou- necham vychladnuť.
-
2
na druhý den si očistím uvarené zemiaky postruham na sruhadle, surove zemiaky tiež postruham do druhej misky odcedím ich z vody a škrobu / pozor nevylevam škrob bude ešte potrebný/
-
3
priedám do zmesy surových a varených zemiakov upražené mleté mäso, koreniny , cesnak,vajíčko a lPL hl.múku dobre všetko premiešam na hladkú hmotu.Ked je niekto viac mäsový môže zvýšiť gramaž mäsa na 600g. Nám tento pomer vyhovuje.
-
4
Potom si do hrnca postavím vodu do ktorej pridám sol a nechám prisť do bodu varu medzi tým si robím zo zemiakovej hmoty gulky asi o priemere 5 cm najlepšie sa formuje ked si ruky oplaknete sudenou vodou a takto formujete gulky dávate ich do múky v ktorej sa obalia .
-
5
ked voda začne vrieť pridáme za polievkovu lyžicu z toho zemiakového škrobu čo ste dostali zo surových zemiakov - aby sa gulky nerozvárali
-
6
a vhadzujete gulky do vody pomiešate a pri miernom ohni dovariť cca 8-10 min kým gulky nevyplávajú na povrch sem tam pomiešajte , aby sa neprilepili
-
7
ja ich zvyknem vybrať do nádoby v ktorej mám trocha oleja a tak ich odkladám do misky -mám to odskúšané potom sa nelepia.
-
8
Z týchto ingrediencii je cca 30 guliek podávam bud s kyslou surovou kapustou alebo s rozpraženou slaninku do ktrej dáme cibulku a priloha acidko.Nám velmi dobre chutia aj ked ich opražime na masti sú fajné chrumkavé. Rada: ked som prvý krát ich varila všetky sa rozvárali a dlho som ich nechcela ani vidieť a potom mi mamka prezradila, že aby som si dala z toho škrobu do vody a zazračne sa ani jedna nerozvari. A prečo som mäso predpripravila, lebo ten krátky čas , ktorý sa varia gulky nestačí na to surové mäso a stále som mala zaživacie problémy ked som použila surové mäso.
Rada som , že tento postup sa podobá na chlupate knedliky nikdy som nevedela čo sú to chlupate knedliky a teraz bez problemu si ich môžem urobiť ako priloho ku kapuste a trebas k pečenej kačke.
z údeného a čerstvého masa sa dáva do prostriedka. Ja ich varím
25 min na miernom ohni . Keď zo surových zemiakov dobre ale dobre
vytlačíš vodu tak sa nerozvaria.
varecha.pravda.sk/recepty/gemerske-gulky-revucke-fotorece...
a moc mi chutnaly. Tve @marijanka jsou jine?