Gemerské guľky (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Neobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie stravitelné . Pochádzam z Gemera a gulky som jedla na rôzných miestach tohto regionu, ale usúdila som , že najviac sa mi páčia a chutia tak ako to robila moja mamička. Preto sa s vami podelím o jej recept.Ked som porovnávala recepty prakticky základ majú ten istý , ale ja som volila predpripravené mäso a preto sa mi vidí , že je lepšie stravitelny.

Suroviny

Postup

  1. den predtým si uvarím zemiaky , cibulku si na drobno pokrájam rozpražim na masti do sklovita a dám zomleté bravčové mäso môžem pridať aj udene a udusím ho spolu aj s koreninami a solou- necham vychladnuť.
  2. na druhý den si očistím uvarené zemiaky postruham na sruhadle, surove zemiaky tiež postruham do druhej misky odcedím ich z vody a škrobu / pozor nevylevam škrob bude ešte potrebný/
  3. priedám do zmesy surových a varených zemiakov upražené mleté mäso, koreniny , cesnak,vajíčko a lPL hl.múku dobre všetko premiešam na hladkú hmotu.Ked je niekto viac mäsový môže zvýšiť gramaž mäsa na 600g. Nám tento pomer vyhovuje.
  4. Potom si do hrnca postavím vodu do ktorej pridám sol a nechám prisť do bodu varu medzi tým si robím zo zemiakovej hmoty gulky asi o priemere 5 cm najlepšie sa formuje ked si ruky oplaknete sudenou vodou a takto formujete gulky dávate ich do múky v ktorej sa obalia .
  5. ked voda začne vrieť pridáme za polievkovu lyžicu z toho zemiakového škrobu čo ste dostali zo surových zemiakov - aby sa gulky nerozvárali
  6. a vhadzujete gulky do vody pomiešate a pri miernom ohni dovariť cca 8-10 min kým gulky nevyplávajú na povrch sem tam pomiešajte , aby sa neprilepili
  7. ja ich zvyknem vybrať do nádoby v ktorej mám trocha oleja a tak ich odkladám do misky -mám to odskúšané potom sa nelepia.
  8. Z týchto ingrediencii je cca 30 guliek podávam bud s kyslou surovou kapustou alebo s rozpraženou slaninku do ktrej dáme cibulku a priloha acidko.Nám velmi dobre chutia aj ked ich opražime na masti sú fajné chrumkavé. Rada: ked som prvý krát ich varila všetky sa rozvárali a dlho som ich nechcela ani vidieť a potom mi mamka prezradila, že aby som si dala z toho škrobu do vody a zazračne sa ani jedna nerozvari. A prečo som mäso predpripravila, lebo ten krátky čas , ktorý sa varia gulky nestačí na to surové mäso a stále som mala zaživacie problémy ked som použila surové mäso.