Gemerské guľky (fotorecept)
Autor receptu: marijanka712
Neobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie stravitelné . Pochádzam z Gemera a gulky som jedla na rôzných miestach tohto regionu, ale usúdila som , že najviac sa mi páčia a chutia tak ako to robila moja mamička. Preto sa s vami podelím o jej recept.Ked som porovnávala recepty prakticky základ majú ten istý , ale ja som volila predpripravené mäso a preto sa mi vidí , že je lepšie stravitelny.
Postup
- den predtým si uvarím zemiaky , cibulku si na drobno pokrájam rozpražim na masti do sklovita a dám zomleté bravčové mäso môžem pridať aj udene a udusím ho spolu aj s koreninami a solou- necham vychladnuť.
- na druhý den si očistím uvarené zemiaky postruham na sruhadle, surove zemiaky tiež postruham do druhej misky odcedím ich z vody a škrobu / pozor nevylevam škrob bude ešte potrebný/
- priedám do zmesy surových a varených zemiakov upražené mleté mäso, koreniny , cesnak,vajíčko a lPL hl.múku dobre všetko premiešam na hladkú hmotu.Ked je niekto viac mäsový môže zvýšiť gramaž mäsa na 600g. Nám tento pomer vyhovuje.
- Potom si do hrnca postavím vodu do ktorej pridám sol a nechám prisť do bodu varu medzi tým si robím zo zemiakovej hmoty gulky asi o priemere 5 cm najlepšie sa formuje ked si ruky oplaknete sudenou vodou a takto formujete gulky dávate ich do múky v ktorej sa obalia .
- ked voda začne vrieť pridáme za polievkovu lyžicu z toho zemiakového škrobu čo ste dostali zo surových zemiakov - aby sa gulky nerozvárali
- a vhadzujete gulky do vody pomiešate a pri miernom ohni dovariť cca 8-10 min kým gulky nevyplávajú na povrch sem tam pomiešajte , aby sa neprilepili
- ja ich zvyknem vybrať do nádoby v ktorej mám trocha oleja a tak ich odkladám do misky -mám to odskúšané potom sa nelepia.
- Z týchto ingrediencii je cca 30 guliek podávam bud s kyslou surovou kapustou alebo s rozpraženou slaninku do ktrej dáme cibulku a priloha acidko.Nám velmi dobre chutia aj ked ich opražime na masti sú fajné chrumkavé.
Rada: ked som prvý krát ich varila všetky sa rozvárali a dlho som ich nechcela ani vidieť a potom mi mamka prezradila, že aby som si dala z toho škrobu do vody a zazračne sa ani jedna nerozvari.
A prečo som mäso predpripravila, lebo ten krátky čas , ktorý sa varia gulky nestačí na to surové mäso a stále som mala zaživacie problémy ked som použila surové mäso.