Gemerské guľky
Gemerské guľky

Gemerské guľky - Revúcke fotorecept

terakota - fotkaterakota, 29. marca 2014
Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept)
Foto: terakota

Obľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Zobraziť celý popisObľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Je to sýte jedlo, preto si ho nosili baníci a drevorubači do práce. Niekoľko receptov už bolo zverejnených, ale pre záujem z diskusie ho pripájam aj ja na týchto stránkach.

Suroviny

1 diel (najlepšie krkovička)
1 diel
1 diel
1/2 dielu (pomlete alebo nasekane)




Postup

  1. 1

    Uvaríme jeden diel zemiakov v šupke a druhý diel očistíme. Po vychladnutí uvarené zemiaky zbavíme šupky

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prelisujeme ich cez lis na zemiaky

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Surové zemiaky postrúhame na rezančeky strúhadlom na syr. Mierne ich osolíme aby sa uvolnila voda

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso zomelieme na jemno mlynčekom na mäso. Pridáme škvarky.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nasekanú cibuľu a upražíme ju do zlatista.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Surové zemiaky zbavíme vody, vyžmýkame, šťavu nevylievame, ale odložíme na neskôr. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme, okoreníme, cesnak prelisujeme lisom na cesnak, Pridáme vajce a múku. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli určitú hustotu masy.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varíme vo vode, do ktorej pridáme jednu polievkovú lyžicu múky, nové korenie, bobkový list a máličko soli. Pozor nesolíme veľa, lebo si zemiaky stiahnu sol a budeme ich mať presolené. Najprv uvaríme jednu guľku a vyskúšame jej tvrdosť.Ak sa nám budú rozvárať ešte pridáme múku. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7 - 10 minút. Hotové vyberieme na tanier voľne uložené a necháme ich obschnúť. Neukladáme na seba, lebo by sa nám slepili.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zo zbytku vody v ktorej sme uvarili guľky si urobíme kyselo, Pridáme škrob ktorý sme získali zo surových zemiakov, dochutíme , chvíľu povaríme a zalejeme trochou smotany. ochutíme octom. A môže sa podávať. Podávame s kyselom, alebo na drobno nakrájanej slanine podusíme kyslú kapustu, alebo do chrupkava upečenú cibuľu a posypeme na guľky.

    Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

gordonko
...riadný receptisko .... tý baníci asi mali druhú šichtu pri šporáku ..... zaradujem medzi recepty ktoré chcem vyzkúšať
babidka
To su predsa guliska a nie gulky !! :-) Samozrejme - zartujem :-)Ja som jedla gulky ovela mensie , skor vo velkosti slivky . No , ale vsetko treba vyskusat .
izabella929
Robievam tieto guľky, lebo ich máme veľmi radi...dávam však pod ne kapustu,robím ich trošku inak ,ako sa robia na Gemeri...ale výsledok a chuť je podstatná...tiež robím také veľké gule...jedna úplne stačí na zasýtenie...))
frezia68
Tiež robievam menšie,lebo nie sme baníci :-),veľmi sýte,ale chutné jedlo a dobre,že si pridal svoju variáciu.Pekný popis :-)
terakota
Ani by som nepovedal, že sú veľké. Naschvál som posledné tri kusy hodil na váhu a 381 gr neprekročili. Na jednu guľku by to nemalo byť veľa medzi 10 a 15 dkg.
habakukurica
u nas v Revuci sa robia trochu inak.. idu tam cisto surove zemiaky, udene pomlete maso, pomlete skvarky a obaluju sa v muke 3krat aby sa vytvorila poriadna "krusta" a pri vareni sa nerozpadali :) podavaju sa zasadne s cibulou oprazenou na bravcovej masti s cervenou ml. paprikou a jedia sa vyhradne na troch kralov, kedy sa pri nich stretne a obje cela rodina :) ale mozno je to len rodinny zvyk :) a co sa nezje ide do duchien samozrejme :)
helenocka
Lepšie sú s dynamitom - plnka vo vnútri. Myslím, že v Revúcej sa robia s dynamitom. Ešte jedna varianta čisto so surových zemiakov to sú
tzv.panské gulky. Do kysela možno pridať hlávkovú kapustu. Velkosť je dobrá.
zinnajdha
robím tiež zo surových zemiakov , podľa návodu z Grmera ich meliem, tak aj mäsko aj cesnak a cibuľu a trikrát tiež obaľujem. Sú veľké a aj po uvarení sú biele. Podávam ako @helenocka.
elekra
@terakota , máš ich akurát a určite aj výborné.... Hneď by som si prisadla k stolu. Robievam sirkovské dynamitové, ale aj revúcke miašania. Opakujem sa, ale je to najlepšie jedlo na svete.
frezia68
Máš pravdu @terakota ,nie sú veľké,porovnávala som ich s mojim receptom a veľkosť asi rovnaká,tak prepáč môj predchádzajúci koment :-)
jozka2
@helenocka uz som sa dlho na vareche tak nezasmiala ako pri tvojom komente,ze vraj dynamit a co tak ekrazit,no pravdupovediac o takomto jedle som nemala ani parupodobne je to na zem.gulky plnene masom v inej verzii,ale za vyskusanie to stoji,ja ich urcite urobim taketo guliska,zjem jednu a mam pokoj,ale s kapustou tusim su najlepsie,do tej kyselovej polievky urobim mensie,no dam vediet ako sa podarili,mas odomn 5+5,lebo takyto recept tu este nebol.
eviana
Tak tento recept sa mi veľmi veľmi páči... 5*
sneica
recept sa mi paci a rada ho niekedy vyskusam....
mijaita
Gemerske gulky - tusila jsem,ze nekde jsem cetla a po zadani do hledani jsem pochopila, ze patri mezi TOP slovenskych receptu. Nektere se tady opakuji, nektere se necim lisi. Kombinace surovin kterou mam velmi rada, mam cerstve zeli a tak jsem uvarila vyborny obed. @terakota dala jsem mouku hrubou, rozmixovala jsem vynikajici, uzenou klobasu protoze nemam uzene, par skvarku, smazena cibulka a hruby pepr. K tomu fantasticke zali primo z krouharny, dušené na slanine a zelna, bila polevka s houbama. Fantastcka priloha i vlozka do polevky. Diky za pripomenuti krasneho, slovenskeho receptu!
zdenkase
Pochádzam z toho kraja , s rodičmi sme roboli na Troch kraľov v počte cca 200 ks . ja ich zbožňujem. Dávam ti celých 5 hviezičiek. mňaaaaam
jozka2
este chcem dodat mas dalsich 5 za to nezvycajne dienko,mas ho krasne,nezvycajne.
alex37
ja ich nepoznam, ale pačia sa mi. a ta verzia s kyslou kapustou, no parada :-) ukladam *****
terakota
Nezvyčajné a praktické. Pozri sa na fotorecepte môjho Boršču ako sedí na hrnci. Robil to jeden hluchonemý stolár, mal som ich šesť, dnes mi ostali iba dva a tie si už nedám.
safran
ach, výborné, ale také sýte jedlo asi viem uplatniť iba ako Mijaita
alebo pre drevorubača alebo baču :-)

helenocka
Chcem ešte jednu poznámku k Vašim mnohým poznámkam, že toto jedlo je veľmi syte... keď ho varievala moja starká tak nám deťom hovorila "len jecte deti ve gulky su lašnia" . Prepáčte mi všetci, že tolko komentujem a nedávam žiadne recepty... ALE ja na vareche žijem, neskutočne veľa vecí som sa naučila od všetkých, aj od mladších. Takže pokračujte ďlalej . Neviem či rozumiete tej poznámke v zátvorkách
vamat
K tomu dynamitu - plnke vo vnútri. V mojom rodnom Tisovci dávame do stredu koliesko údenej klobásy, možno sato preto volajú
panské guľky. Polovicu guliek zjeme poliate so škvarkami a druhú v dorobenej polievke z vody v ktorej sme guľky varili.
gubics
Aj ja pochádzam z Gemera, a tiež sme varievali guľky, len neboli viazané k nijakému sviatku, ako sa tu spomína. Varili sa keď sme na ne dostali chuť.Tie s "náložou, alebo podľa niektorých s dynamitom" to boli Revúcke guľky, do prostriedka ktorých sa dávalo buď surové klobáskové mäso, to bola tá nálož alebo dynamit, alebo údená ale ešte nevysušená domáca klobáska zomletá na mäsovom mlynčeku. Uvarené guľky sa servírovali poliate na slaninke udusenej cubuľke.Je to veľmi dobré jedlo. Keby ste niekedy cestovali autom do Košíc cez Rožňavu, tak na Soroške je koliba kde ju pripravujú veľmi dobre, môžete si na nich pochutiť.
jankatu
milé gazdinky, do týchto guliek / keď sú z okolia Revúcej / zásadne sa nedáva do cesta múka!...kto to viackrát robil ,dá mi za pravdu, môžu ísť do cesta surové zemiaky, uvarené, alebo kombinovane, s ,,dynamitom", alebo zmiešané, ešte tak vajce do cesta ale nikdy nie múku, varím párkrát do roka / na Tri krále prvý krát/ priemerne 60-70 guliek...niekedy aj viac :-) ... už viac ako 30 rokov, tak viem o čom píšem....
liena
@Jankatu (8.7.2016 17:59)

to je pravda v žiadnom pripade múka tiež aj vajce tam nemá čo hladať v tom je ten recept original... ostané sú len napodobeniny guliek a už vôbec nie sirkovských tie sa robia 1diel uvarených a 3 diely surových zemiakov...mäso sa dáva udena krkovička ,pliecko a dobre su aj s kombinaciou špekačky...tak vyskušať bez muky a vajička a uvidite ten rozdiel a nebáť sa toho že sa rozvaria drží ich pokope muka v ktorej ich obalujete mni.2x a varia sa pomaličky 10-15 min.podla velkosti :) prajem dobru chuť.
lubgre
@Liena (7.1.2017 12:32)

jedna starká robila miešané, druhá s dynamitom. obidvoje som mala rada. a varíme dodnes. bez vajca a bez múky- to súhlasím. pred rokmi mi starká zo sirka nadiktovala : jeden diel surových, jeden varených zemiakov. A špekáčku? určite nie... to by už pre mňa neboli "gulky"
jankatu
@habakukurica (29.3.2014 17:01)

áno,môžu byť aj iba zo surových zemiakov...ja som reagovala iba na múku do cesta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia