Foto: tassiedevil
Už dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v Zobraziť celý popisUž dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v gelnickej oblasti a že na ňu chodili aj tzv. "lepší ľudia"....:)/ kedysi dávno som v tej oblasti strávil, krásne 2 týždne na lyžiarskom výcviku, ale nemal som tú možnosť ju ochutnať/...nuž čo dodať, niečo je na tom pravda..:)
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
5 g |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
5 strúčikov |
|
1/4 ks na strúhanú kôru |
|
30 g |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Hovädzie predné si zomelie 2 x na najjemnejšej riečici. Okoreníme, pridáme trochu vody,žemľu namočenú vo vode, ktorú sme dobre vyžmýkali a dobre zamiešame. Pridáme múku a pokiaľ sa nám to zdá suché, tak pridáme trochu vody a dobre zamiešame. Pridáme hov. zadné, ktoré sme za pomoci food procesoru vykutrovali za pridávania studenej vody a dobre zamiešame.
-
2
Potom pridáme bravčový výrez, ktorý sme tiež dva krát premleli na najjemnejšej riečici a dobre zamiešame. Nakoniec pridáme na drobno nakrájanú slaninu a dobre zamiešame.
-
3
Vymiešanú masu sformujeme do bochníka, položíme na pekáč, ktorý vymastíme masťou, mokrou rukou dobre vyhladíme a pečieme v stredne vyhriatej rúre 170-180 stupňov C asi 2 hod. Sekanú musíme často polievať zo začiatku vodou a pozdejšie vlastným výpekom. Ja som ju postrekoval za pomoci rozprašovača... Sekaná takto nadobúda takmer dvojnásobný objem a stáva sa krehkejšou a ľahšou. Pokiaľ nepolievame, tak sa nám vytvorí tvrdá kôrka, ktorá bráni sekanej narastať a tak sa skôr spečie a zmenšuje...
-
4
narezaná
@frezia68 , vieš, že aj mňa to zaujalo a bol som zvedavý, či naozaj zväčší objem a tak sa aj stalo...:) mne sa zdá, že je to tou vlhkosťou zmesi a vytvára sa para vo vnútri tá to pomaly dvíha...polievanie zabraňuje vytváraniu tvrdej kôry....to je môj názor....:)
@izabella929 , toto je už starý recept...možno že mäsiari, ktorí ju robili, už dávno vymreli a s nimi aj tradícia...dakujem izka:)
Neviem, ale pozerám, čo je na pomere mäsa a ostatných zložiek nevyrovnané....?
Dakujem a pozdravujem.