Gelnická sekaná (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Už dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v gelnickej oblasti a že na ňu chodili aj tzv. "lepší ľudia"....:)/ kedysi dávno som v tej oblasti strávil, krásne 2 týždne na lyžiarskom výcviku, ale nemal som tú možnosť ju ochutnať/...nuž čo dodať, niečo je na tom pravda..:)

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie predné si zomelie 2 x na najjemnejšej riečici. Okoreníme, pridáme trochu vody,žemľu namočenú vo vode, ktorú sme dobre vyžmýkali a dobre zamiešame. Pridáme múku a pokiaľ sa nám to zdá suché, tak pridáme trochu vody a dobre zamiešame. Pridáme hov. zadné, ktoré sme za pomoci food procesoru vykutrovali za pridávania studenej vody a dobre zamiešame.
  2. Potom pridáme bravčový výrez, ktorý sme tiež dva krát premleli na najjemnejšej riečici a dobre zamiešame. Nakoniec pridáme na drobno nakrájanú slaninu a dobre zamiešame.
  3. Vymiešanú masu sformujeme do bochníka, položíme na pekáč, ktorý vymastíme masťou, mokrou rukou dobre vyhladíme a pečieme v stredne vyhriatej rúre 170-180 stupňov C asi 2 hod. Sekanú musíme často polievať zo začiatku vodou a pozdejšie vlastným výpekom. Ja som ju postrekoval za pomoci rozprašovača... Sekaná takto nadobúda takmer dvojnásobný objem a stáva sa krehkejšou a ľahšou. Pokiaľ nepolievame, tak sa nám vytvorí tvrdá kôrka, ktorá bráni sekanej narastať a tak sa skôr spečie a zmenšuje...
  4. narezaná