Gaštanový zákusok
Gaštanové rezy
Autor receptu: theflyingbaker
|
100 minút príprava |
15+15 minút na 180 °C |
Postup
- Čokoládový krém: Do misy dáme vajcia, čokoládu na varenie a práškový cukor. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Keď vareškou prejdeme po dne hrnca, musí sa v čokoládovej mase tvoriť cestička. Zložíme zo sporáka a necháme pri izbovej teplote poriadne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme vychladnutú čokoládovú masu, rum a všetko spolu vyšľaháme na hladký krém.
- Kakaové pláty (robíme dva): Z 3 bielkov a 3 PL kryštálového cukru vyšľaháme pevný sneh, pridáme postupne po jednom 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, 2 PL oleja, 2 PL vody, 1 PL kakaa a nakoniec vmiešame prášok do pečiva. Opatrne vymiešame hladké cesto bez hrudiek, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (40x25 cm) alebo formy na pečenie (28x38 cm).
- Pečieme 10-15 minút pri teplote 180 °C. Po vytiahnutí z rúry piškótu vyklopíme, stiahneme z nej papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. Takto si pripravíme ešte jeden plát.
- Gaštanový krém: maslo, práškový cukor a rum vyšľaháme, pridáme gaštanové pyré a ďalej šľaháme, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Krém rozdelíme na dve polovice a potrieme ním každý piškótový plát. Pláty sú krehké a plnka trošku tuhšia. Natierajte ju opatrne, aby ste pláty nepotrhali.
- Aj čokoládový krém si rozdelíme na 2 rovnaké časti a natrieme ich na gaštanový krém.
- Pláty natreté obidvomi plnkami uložíme na seba a necháme niekoľko hodín stuhnúť (najlepšie cez noc).
- Polejeme čokoládovou polevou: v rajničke za stáleho miešania rozpustíme Ceru a čokoládu na varenie. Koláč s polevou necháme cca 5 minút stuhnúť v chladničke. Potom ho vyberieme, okraje orežeme a koláč pokrájame horúcim nožom.