Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 16. októbra 2022

K jeseni neodmysliteľne patria gaštany, či už tie v parku alebo jedlé. Tie jedlé sa v podobe gaštanového pyré snúbia s jemným kakaovým korpusom Zobraziť celý popisK jeseni neodmysliteľne patria gaštany, či už tie v parku alebo jedlé. Tie jedlé sa v podobe gaštanového pyré snúbia s jemným kakaovým korpusom a šľahačkou v týchto chutných rezoch. Vyskúšajte ich aj Vy!

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
2 PL
3 PL
3 PL (horúca)
4 PL
1 PL holandské
1 bal.
Gaštanový krém:
500 g
500 g
 (podľa potreby)
1 PL
Šľahačková vrstva:
250 ml (33 %)
1 bal.
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Gaštanové pyré necháme dôkladne rozmraziť. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh (sneh sa najlepšie vyšľahá, pokiaľ sú bielky studené). Žĺtky spolu s práškovým cukrom šľaháme do peny. Postupne prilievame horúcu vodu a šľaháme ďalej. Múku, kakao a prášok do pečiva premiešame a preosejeme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zamiešame bielkový sneh a múčnu zmes.

  2. 2

    Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (35 x 25 cm). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15-20 minút. Korpus necháme vychladnúť.

  3. 3

    Mascarpone vyšľaháme dohladka, postupne pridávame rozmrazené gaštanové pyré. Pokiaľ je pyré sladené, cukor už nepridávame. Na záver do krému prilejeme rum. Krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý korpus a zahladíme stierkou.

  4. 4

    Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Šľahačku nanesieme na gaštanový krém a zahladíme. Zákusok dáme do chladničky.

  5. 5

    Zákusok horúcim nožom nakrájame na rezy alebo kocky, posypeme nastrúhanou čokoládou a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

alda
Ďakujem za recept. Včera som ho robila a tu sú moje skúsenosti: zákusok je veľmi chutný, ale podľa mňa trochu menej sladký (a to som dala do cesta o 1 lyžicu cukru viac) a cesto trošku suché. Navrhujem do cesta pridať namiesto vody buď olej alebo mlieko. O šľahačke sa radšej nebudem rozpisovať, lebo som zničila 3 smotany na šľahanie, kým sa podarilo ušľahat šľahačku a nie maslo, ale to samozrejme nie je chyba receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia