Gaštanové gule „Gýmeš“
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 18. apríla 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
Penový korpus: | |
3 ks |
|
300 g |
|
Piškótový korpus: | |
2 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
1/2 KL |
|
Šľahačkový gaštanový krém: | |
150 g (živočíšna) |
|
150 g (rastlinná) |
|
100 g |
|
200 g |
|
Maslový gaštanový krém: | |
200 g |
|
100 g (alebo Hera) |
|
100 g |
|
Na dokončenie: | |
500 g kvalitná |
|
Postup
-
1
Penový korpus: Suroviny šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa cukor rozpustí. Po 20 minútach zložíme z pary a šľaháme ešte 10 minút ručným mixérom. Hmotu striekame cukrárskym vreckom na papier na pečenie do tvaru koliesok s priemerom asi 2 cm. V teplovzdušnej rúre sušíme 2 hodiny pri teplote 70 °C.
- 2
Piškótový korpus: Žĺtky a cukor spolu vyšľaháme, zvlášť vyšľaháme bielky. Polohrubú múku a prášok do pečiva zmiešame, pridáme do žĺtkovej hmoty a zľahka primiešame sneh z bielkov. Rúru vyhrejeme na 200 °C, cesto vylejeme na papier na pečenie a upečieme korpus. Po jeho vychladení vykrajujeme pohárikom s priemerom asi 3 cm kolieska.
- 3
Šľahačkový gaštanový krém: Smotany spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme vaječný likér a zašľaháme. Ochutenú šľahačku napokon postupne pridávame do vyšľahaného gaštanového pyré.
- 4
Maslový gaštanový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme.
- 5
Do silikónovej formy s polguľovitými formičkami nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka šľahačkový gaštanový krém, položíme naň koliesko z piškótového cesta, nastriekame gaštanový maslový krém a na to položíme vysušené penové koliesko. Takto postupne naplníme všetky formičky. Po naplnení dáme na deň do mrazničky. Zákusok sa môže takto pripraviť aj 5 dní pred samotným dohotovením.
- 6
Dokončenie: Rozpustíme 500 g kvalitnej čokolády. Dbáme na to, aby sme čokoládu neprehriali – nesmie mať teplotu viac ako 40 °C. Silikónovú formu vyberieme z mrazničky, vylúpneme polguľovitý polotovar z formy a na mriežke ho polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť. Zdobíme čerstvým ovocím, farebnými perličkami, čokoládovými hoblinami. Gule môžeme polievať rôznymi glazúrami.
Tiež gaštanový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu