« Naspäť na tento recept

Gaštanové gule „Gýmeš“ verzia na vytlačenie



Autor receptu: redakcia

Postup receptu

Penový korpus: Suroviny šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa cukor rozpustí. Po 20 minútach zložíme z pary a šľaháme ešte 10 minút ručným mixérom. Hmotu striekame cukrárskym vreckom na papier na pečenie do tvaru koliesok s priemerom asi 2 cm. V teplovzdušnej rúre sušíme 2 hodiny pri teplote 70 °C.

Piškótový korpus: Žĺtky a cukor spolu vyšľaháme, zvlášť vyšľaháme bielky. Polohrubú múku a prášok do pečiva zmiešame, pridáme do žĺtkovej hmoty a zľahka primiešame sneh z bielkov. Rúru vyhrejeme na 200 °C, cesto vylejeme na papier na pečenie a upečieme korpus. Po jeho vychladení vykrajujeme pohárikom s priemerom asi 3 cm kolieska.

Šľahačkový gaštanový krém: Smotany spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme vaječný likér a zašľaháme. Ochutenú šľahačku napokon postupne pridávame do vyšľahaného gaštanového pyré.

Maslový gaštanový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme.

Do silikónovej formy s polguľovitými formičkami nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka šľahačkový gaštanový krém, položíme naň koliesko z piškótového cesta, nastriekame gaštanový maslový krém a na to položíme vysušené penové koliesko. Takto postupne naplníme všetky formičky. Po naplnení dáme na deň do mrazničky. Zákusok sa môže takto pripraviť aj 5 dní pred samotným dohotovením.

Dokončenie: Rozpustíme 500 g kvalitnej čokolády. Dbáme na to, aby sme čokoládu neprehriali – nesmie mať teplotu viac ako 40 °C. Silikónovú formu vyberieme z mrazničky, vylúpneme polguľovitý polotovar z formy a na mriežke ho polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť. Zdobíme čerstvým ovocím, farebnými perličkami, čokoládovými hoblinami. Gule môžeme polievať rôznymi glazúrami.

Suroviny




6
porcií




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist