Galantína z kurčaťa fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 26. októbra 2010
Galantína z kurčaťa (fotorecept)
Foto: sovka62

Čakali sme vzácnu návštevu z USA a tak som sa rozhodla okrem iného pripraviť i toto jedlo a podávať ho na studeno. Je z Zobraziť celý popisČakali sme vzácnu návštevu z USA a tak som sa rozhodla okrem iného pripraviť i toto jedlo a podávať ho na studeno. Je z vykosteného kurčaťa. Vykostenie nie je zložité a výsledok stojí za tú chvíľu práce. Veď posúďte sami.

25 minút
príprava
80 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks, väčšie
1 ks
2-3 ks
150 ml
30 g
1 ks, malá
150 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Dva - tri rožky (podľa veľkosti) nakrájame na kocky. V mlieku rozpustíme maslo a vlažným polejeme rožky tak, aby boli navlhčené, ale zachovali si tvar.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Malú cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja v panvici popražíme. Pridáme na kocky nakrájané moravské mäso a necháme ešte chvíľu pražiť

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice pridáme soľ a koreniny, premiešame. Farebné papriky (stačí po 1/4 zelenej, červenej a žltej) nakrájame na štvorčeky a pridáme k rožkom. Pridáme obsah panvice a do misy rozbijeme aj vajcia. Všetko premiešame a podľa potreby zahustíme strúhankou.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kurča umyjeme, osušíme a odstránime zvyšky behákov, ktoré nám spracovatelia nechávajú asi ako suvenír, keďže sú nejedlé. Ani ma nenapadne podozrievať ich, že pri obrovskom množstve kurčiat, ktoré sa na Slovensku pojedia, hľadia hlavne na svoj zisk. Z brušného otvoru odstránime tuk a zašijeme ho. Odstránime posledné dve kostičky krídla, hornú kosť ponecháme. Vykosťovať začneme od chrbta rovným rezom po celej dĺžke. Malým nožíkom postupne oddeľujeme mäso od kosti, stehno rozdelíme v kĺbiku a hornú kosť vyberieme. Dolnú ponecháme na kurčati. Kostru nadvihujeme ľavou rukou.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nožíkom uvoľníme prsnú kosť a celú kostru vyberieme.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kurča začneme zašívať od trtola. Zašijeme asi do polovice. Vložíme časť plnky, potom na 4 pásiky nakrájané kuracie prsia, aby aj v tejto časti bolo dosť mäsa. Pásiky vopred osolíme a posypeme MČK. Na pásiky mäsa znovu vložíme plnku a snažíme sa ju uložiť tak, aby pásiky boli oddelené.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postupne zašívame smerom ku krku a plníme, až celé kura uzavrieme. Plníme tak, aby sme čo najviac zachovali pôvodný tvar kuraťa, ale neplníme "na fest", plnka pri pečení zväčší objem a koža by mohla prasknúť.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kurča opláchneme od plnky, ktorá sa prípadne dostala na kožu (horela by) a vložíme do vymasteného pekáča. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom .Trošku podlejeme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pred dopečením potrieme rozpusteným maslom. Toto kura malo 2100 gramov a piekla som ho 1 hodinu a 20 minút pri 160 st.C v teplovzdušnej rúre. Obyčajnú rúru nastavte na 180 st. C. Upečené kura necháme vychladnúť (ak chceme podávať teplé, stačí cca 20 minút). Odstránime nite. Prekrojíme ho ho po dĺžke a priečne nakrájame porcie. A takto to vyzerá na reze.

    Galantína z kurčaťa (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ketty3811
pekné,ja som kurča ešte nevykosťovala,neviem či by som to zvládla.:-)Ale vyzerá to chutne,mám rada rôzne plnené mäská.
evanaaa
Sovka, pekne si vítala tú návštevu, ale bola by som rada, ( iste aj ostatní), keby si nám to viac priblížila - v zážitkoch a opísala celé menu, ktoré si tak horlivo dopredu pripravovala. Iste si pochutili na našom - tvojom " normálnom" jedle, a poriadne sa aj napratali. A toto kura, to nemá chybu. Už aj v TV som videla vykosťovania, možno by som mala skúsiť a naplniť tak, ako ty.
sovka62
Ďakujem. To vykosťovanie naozaj nie je zložité, len sa do toho treba pustiť. A o návšteve môžem, samozrejme napísať, už aj preto, že som využívala aj recepty z Varechy.
enerrgizer
mám doma jednu strašne starú kuchársku knihu a keď ju zoberiem do rúk, tak sa vždy otvorí na strane, kde je fotka kuracej galantíny...a ja pozerám a slintám, ale teraz som videl niečo krajšie...super
frezia68
Zdravím @sovka :Ty si to po naplnení vrátila do podoby kurčaťa,ja to robím ako roládu.Ale aj ja čakám onedlho návštevu a urobím zmenu,podľa Teba,teda nechám posledné kostičky.A moravským....si to vylepšila,ja dávam slaninu,ináč ako Ty + petržlen.A pretože som lenivá na šitie,používam ihlice na španielské vtáčky,mám väčšie množstvo na 2 rolády.Pekný recept a nevedela som,že je to galantína,zasa som múdrejšia :-)))
tothka
Muselo byť veľmi chutné, ja som to už skúšala, ibaže konečná úprava bola vo forme rolády. Chutila nám aj na studeno. Skúsim teda ponechať stehnové kosti a upraviť do takéhoto tvaru. Dúfam že sa mi podarí. mám už v KK.
janger
@sovka , vyzera to krasne! A iste hostom chutilo. Co je to, prosim ta, to moravske maso?
2010
sovka 62,
Tak to je naozaj vyborna klasika co uz nevidiet...asi mali ludia -kucharky viac casu a sikovnosti.
Odkladam do KK
sjuz
teda fakt - to vykostenie...klobúk dolu:) A už pri čítaní úvodu som sa zasmiala, pretože som si hneď predstavila ten "guláš", ktorý spomenul jarco v komente mojich placiek...:)), takže tvojim jedlom Sovka museli byť nadšení:)!
samanka
@sovka62 a stehienka nevykosťuješ? Inak, to kurča vyzerá úžasne, ja robievam tiež len roládu, ale to sa mi páči viac.
evusik
ja som vykosťovala kurča jeden krát v živote aj to asi tak pred 20 rokmi. Je to piplačka ale výsledok je efektný. @sovka hostia boli určite spokojní a chválili tvoju šikovnosť :-)
zitar
Presne ako @enerrgizer , obdivujem v kuchárskych knihách galantíny, ale nikdy som ešte nenazbierala odvahu, aby som ju sama pripravila. Ale čo nebolo, môže byť, lebo Tvoj postup @sovka je tak opísaný, že sa to nezdá až také zložižé. Určite skúsim.
babidka
je to krasne a a urcite aj chutne . som uz "stara kucharka" ale vykostovanie mi este stale akosi nejde :-(((( zatial vsetky navody u mna zlyhali :-)Dnes padlo definitivne rozhodnutie - kupim kurca v obchode a naposledy to skusim :-))) Moje domace brojlery su jednak prilis velke , masko aj kosti maju ovela tuhsie a nakoniec - uz su vsetky v mraznickach a naporcovane :-) Ked sa mi to nepodari , tak urobim jednoduchu vec - bude kurca na perinke :-)
sovka62
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem. Vykosťovanie je naozaj jednoduchšie ako sa zdá. Veď treba dávať pozor len to, aby sa neprerezala koža (ale tá sa dá zašiť) a vnútri to nemusí byť nejaké úhľadné, veď tam ide plnka. A v krajnom prípade si poradíme ako kuchárka, ktorá robila volské oká, rozliali sa jej žĺtka a vyhlásila, že od začiatku chcela spraviť tú praženicu, ktorú nakoniec dala na tanier. Čiže vždy to môžeme jednoducho zrolovať, ale som presvedčená, že to nebude treba. @janger : moravské mäso sa pod týmto názvom predáva v obchodoch. Je to niečo medzi údeným mäsom a šunkou (ale čisté mäso) a zvrchu má čiernu farbu ako anglická slanina. Ale môžeš tam pridať čokoľvek, alebo aj nič, ja som ho náhodou mala práve doma, tak som to tam hodila.
sracz
Krásna práca, Bubo Bubo milá! Pripravené i servírované s láskou. Dokonca popis receptu je aj pre "vykonávateľov môjho rangu", bars še mi to páči! Vo vykosťovaní sa "ukájam", ale Tvoju plnku musím skúsiť! Moravské si tu budem musieť vyúdiť sám, od Teba to beriem ako super kombináciu s ostatnými "fajnôstkami" v recepte. Veľmi sa hnevám na seba, že som nereagoval na Tvoju informáciu o návšteve; bol by som Ti poradil prílohu - tzv. americké zemiaky. Tzv, preto, lebo US_mani ich vôbec nepoznajú. Tu v Des Moines Iowa ich po prvýraz jedli, keď som im ich urobil ja, lebo som od Bábiky Angeliky dostal vrecúška so zmesou na ich prípravu (stačí postupovať podľa návodu na obale). Jediné čo je na týchto zemiakoch americké, je to že sa pečú (i varia) celé aj s umytou šupkou. Najlepšie sú červené, vo veľkosti vajíčka! Ďakujem, blahoželám a teším sa na ďalšie dobroty od Teba!
danculka
Toto je vynikajúci recept a chutný ,poviem vám ked´som sa učila vykosťovať kurča veľa krát ,,na chrbáte je len koža",sa mi stalo že som ju narezala,preto že musíš mať ostrý nôž,ale ked´sa mi to stalo tak som to zaplátala rezňom a bolo.Potom som sa to naučila,dík za inšpiráciu.
drdexter
vyzera to fantasticky , pre inspiracu ako vykustit kura posielam link, je to lahke asi k tomu potrebujete tak sto kuria 101. ide uz ľahko ...


sovka62
@sracz : no veru škoda. Asi by sa čudovali ako Francúzi našim francúzskym zemiakom. Možno skúsim nabudúce. Tentoraz dostali zemiaky uvarené v šupe, pokrájané na krížalky, omastené, osolené a na plechu zapečené do červena.
@drdexter , perfektné video. Ďakujem. Hoci som kura vykosťovala viackrát, predsa som sa niečo nové naučila, určite budem viac používať prsty a menej nôž. A ten nápad vybrať najprv ostrôžku (tú kostičku na prsiach) je perfektný, tam sa to od chrbta vykosťuje dosť zle.
jozka2
jaj sovka to si si musela splhnut u tych americanov lebo im musis dat vsetko vykostovane a nesmies pouzit ani bobkovy list lebo sa nahodou mozu zaadusit/moj muz je american viem o com hovorim/no ale my ich priucime vsetkemu
sovka62
No nehovor, to som ani netušila, že im ho treba vykostiť, to som len rozmýšľala čo podávať, aby to nebolo také obyčajné, vieš, ja som taká kuchárka zo starej školy, u mňa by sa kreviet alebo mušlí nedočkali. Ale myslím si, že im naozaj chutilo, našťastie.
modrykamen
Galantínu z kuracieho vykosteného mäsa už asi robí každí, len nie ja. Prečo? Musím čo najskôr tento nedostatok napraviť.
sovka62
Neboj, dokážeš, to je práve ten fígeľ, že to vyzerá veľmi zložito, efektný výsledok, ale tá práca nie je náročná. Veď ak by si aj niekde spravila v koži dierku, nič sa nedeje, ihla a niť to ľahko dajú do poriadku, len to nezabudni vypárať pre podávaním, hahaha.....
jerica
? kde som bola keď išiel taký perfektný recept, inšpirácia na "hotovo" !!!
Krásne popísané ako vždy pri tvojich receptoch , stále je sa čo učiť :-)
jerica
:-) ha , to si píš , že sa zíde. Už sa vytešujem ako sa budem chválť tvojim receptom :-)) )
mesiar50
sovka KLOBUK DAVAM DOLE AZ PO ZEM
zajtra mame mat kurca na obed ,dala si my chrobaka do hlavy
ale recept jasne ze ulozim do KK
soory tablet ang.klavesnica
1x jerica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia