Galantína z kurčaťa (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Čakali sme vzácnu návštevu z USA a tak som sa rozhodla okrem iného pripraviť i toto jedlo a podávať ho na studeno. Je z vykosteného kurčaťa. Vykostenie nie je zložité a výsledok stojí za tú chvíľu práce. Veď posúďte sami.

25 minút
príprava
80 minút
na 160 °C

Postup

  1. Dva - tri rožky (podľa veľkosti) nakrájame na kocky. V mlieku rozpustíme maslo a vlažným polejeme rožky tak, aby boli navlhčené, ale zachovali si tvar.
  2. Malú cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja v panvici popražíme. Pridáme na kocky nakrájané moravské mäso a necháme ešte chvíľu pražiť
  3. Do panvice pridáme soľ a koreniny, premiešame. Farebné papriky (stačí po 1/4 zelenej, červenej a žltej) nakrájame na štvorčeky a pridáme k rožkom. Pridáme obsah panvice a do misy rozbijeme aj vajcia. Všetko premiešame a podľa potreby zahustíme strúhankou.
  4. Kurča umyjeme, osušíme a odstránime zvyšky behákov, ktoré nám spracovatelia nechávajú asi ako suvenír, keďže sú nejedlé. Ani ma nenapadne podozrievať ich, že pri obrovskom množstve kurčiat, ktoré sa na Slovensku pojedia, hľadia hlavne na svoj zisk. Z brušného otvoru odstránime tuk a zašijeme ho. Odstránime posledné dve kostičky krídla, hornú kosť ponecháme. Vykosťovať začneme od chrbta rovným rezom po celej dĺžke. Malým nožíkom postupne oddeľujeme mäso od kosti, stehno rozdelíme v kĺbiku a hornú kosť vyberieme. Dolnú ponecháme na kurčati. Kostru nadvihujeme ľavou rukou.
  5. Nožíkom uvoľníme prsnú kosť a celú kostru vyberieme.
  6. Kurča začneme zašívať od trtola. Zašijeme asi do polovice. Vložíme časť plnky, potom na 4 pásiky nakrájané kuracie prsia, aby aj v tejto časti bolo dosť mäsa. Pásiky vopred osolíme a posypeme MČK. Na pásiky mäsa znovu vložíme plnku a snažíme sa ju uložiť tak, aby pásiky boli oddelené.
  7. Postupne zašívame smerom ku krku a plníme, až celé kura uzavrieme. Plníme tak, aby sme čo najviac zachovali pôvodný tvar kuraťa, ale neplníme "na fest", plnka pri pečení zväčší objem a koža by mohla prasknúť.
  8. Kurča opláchneme od plnky, ktorá sa prípadne dostala na kožu (horela by) a vložíme do vymasteného pekáča. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom .Trošku podlejeme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pred dopečením potrieme rozpusteným maslom. Toto kura malo 2100 gramov a piekla som ho 1 hodinu a 20 minút pri 160 st.C v teplovzdušnej rúre. Obyčajnú rúru nastavte na 180 st. C. Upečené kura necháme vychladnúť (ak chceme podávať teplé, stačí cca 20 minút). Odstránime nite. Prekrojíme ho ho po dĺžke a priečne nakrájame porcie. A takto to vyzerá na reze.