Francúzske zemiaky

miskamm - fotkamiskamm, 4. augusta 2012
Francúzske zemiaky
Foto: miskamm

Je to trochu upravená verzia.. ale ako sa vraví 100 ľudí 100 chutí… tak dobrú chuť

6
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
6 ks
300 g alebo klobása
3 PL alebo jogurt
2 PL na vymastenie pekáča
1 PL alebo masť
1 PL celá na posypanie
1-2 PL
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme v studenej vode a dáme variť asi na 30 minút. Väčšie zemiaky necháme aj dlhšie. Pridáme vajíčka a uvaríme ich natvrdo. Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme. Potom ich nakrájame na kolieska. Vajíčka opláchneme pod studenou vodou a ošúpeme. Necháme vychladnúť a nakrájame pozdĺž na kolieska.

    Francúzske zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku nakrájame na plátky a opražíme na masti alebo oleji. Odložíme si na tanierik. Klobásku alebo salámu nakrájame na kolieska. Pekáč si vymastíme malsom. Vejárovito poukladáme zemiaky, vajíčka, salámu a trochu orestovanej cibuľky. Prvú vrstvu posolím, pokorením a posypem rascou a bylinkami. Postup opakujem 2-3 krát.

    Francúzske zemiaky - obrázok 2
  3. 3

    Vrch potrieme kyslou smotanou (môžeme zmiešat s 1-2 PL mlieka) a dáme zapiecť do predohriatej rúry asi tak na 20-30 minút.

    Francúzske zemiaky - obrázok 3

Diskusia k receptu

nadasky
Nooo dalšia zmena, tie vajíčka varíš spolu v jednom hrnci so zemiakmy
sovka62
Dnes ich budeme mať na obed, príde vnuk a toto je jeho obľúbené jedlo. Ale robím ich zo surových zemiakov. Pečiem síce o niečo dlhšie, ale chuť je úplne iná, oveľa lepšia. Už som na ňu tak zvyknutá, že keď mi v kúpeľoch priniesli francuzáky z varených zemiakov, ledva mi šli dolu krkom, také sa mi zdali suché.
hanee
francuzaky mozem aj 5x tyzdenne, vcera som zakupila uzasnu kyslu kapustu, myslm, ze ju spotrebujem zajtra ako prilohu k francuzakom .o))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia