Francúzske karamelové kocky - bezlepku

manka1 - fotkamanka1, 5. júla 2011
Francúzske karamelové kocky - bezlepku
Foto: manka1

Recept pochádza z časopisu Život, ale ho mám upravený na bezlepkovo - čo v tomto prípade nebolo ani tak zložité. Chuťovo výborný. Trochu náročný Zobraziť celý popisRecept pochádza z časopisu Život, ale ho mám upravený na bezlepkovo - čo v tomto prípade nebolo ani tak zložité. Chuťovo výborný. Trochu náročný na vajíčka - až 13 spolu, ale oplatí sa.

10-15min minút
na 200-250°C °C

Suroviny

6 ks
6 lyžíc
1 lyžica
5 lyžíc
1 ks (12g)
50 ml
KRÉM:
1 l
3 ks (Dr. Oetker)
130 g
1 ks
2 lyžice
7 ks
Šľahačkový krém:
300 ml
4 lyžice
2 ks (balíčky)




Postup

  1. 1

    Bielky s cukrom vyšľahať na tuhý sneh, pridať olej, žĺtky, a zľahka vmiešať múku s práškom do pečiva a kakao. (Pridávam ešte štipku xanthanovej gumy, to aby sa cesto nedrobilo) Cesto rovnomerne rozotrieť na plech vyložený papierom na pečenie. Upiecť - pečiem v rozohriatej rúre na maximum -cez 200°C. Čas - podľa potreby, kým sa kraje nezačnú oddeľovať od plechu - potom vyskúšam špáratkom, a keď sa nelepí, tak je hotovo. Nechať vychladnúť. Samozrejme stiahnuť papier.

  2. 2

    Krém: Asi 8dcl vody dáme zovrieť, pridáme zvyšné 2dcl vody spolu s rozmiešanými Zlatými klasmi. (Najradšej dávam "Oetkerovské", lebo tam nie je pridaná klasická múka) Keď je to už uvarené, stiahnem zo sporáka, a osladím podľa svojej chuti. (Alebo podľa receptu - pridať 70g kryštálového cukru, a jeden vanilkový cukor) Do horúcej kaše postupne zapracujeme sneh zo 7 bielkov a 60g kryštálového cukru.

  3. 3

    Na cesto natriem asi polovicu svetlého krému - plnky. Druhú polovicu nechám v miske a pridám do nej 2 lyžice kakaa. Zamiešam. Na svetlú plnku jemne natriem aj tmavú plnku. Dať do chladu (najlepšie chladničky) vychladnúť.

  4. 4

    Karamelový krém: Kryštálový cukor si upálime na karamel. Zalejeme 300ml mlieka, a necháme vychladnúť. Potom do tejto chladnej mliečno-karamelovej časti prisypeme 2 balíčky šľahačky v prášku, a vyšľaháme. Vznikne nám krásna tuhá a karamelová hmota, ktorú natrieme na už vychladnutú a aj stuhnutú časť zákusku. Povrch sa ešte môže posypať postrúhanou čokoládou - nemusí byť. Potom sa už len "labuží". Dá sa ho zjesť pomerne veľa, lebo nie je ťažký. Ale ..."obžerstvo" je hriech. Dobrú chuť!

    Francúzske karamelové kocky - bezlepku - obrázok 4

Diskusia k receptu

manka1
Ďakujem, inak pre "lepkáčov" tam ide polohrubá múka.
marienka44
@Manka1 ,tych vajec sa pouzije len 6 ks!!! Ostatne su len bielky a tie nam vystanu z ineho , napr. kysnuteho kolaca. Tam davam len zltky. Takze je to prijatelny zakusok.
Prva vrstva je hnede cesto, potom husty biely puding /nerozteka sa po case?/, nasleduje ten isty puding zafarbeny kakaom a na zaver karamelova slahacka. Je to spravne poradie? :-)
manka1
@marienka44 , máš pravdu s tými vajíčkami, ale to som už nechcela rozpisovať, že napr. sa z toho dajú robiť žĺtkové košíčky - nedávno som ho našla, vyzeral výborne.
Presne si to výborne vystihla - teda myslím tie vrstvy za sebou.
Ja viem, že ste ho už do receptov dávali, ale nie bezlepku.
manka1
@marienka 44, ešte som zabudla, že či sa ten puding po čase nerozteká - nie, lebo je uvarený na 1liter vody z troch Zlatých klasov a ešte za tepla doplnený- nadľahčený tým snehom. Práve že, keď sa krája tak po pol hodinke, až hodinke (vybratý z chladničky) - tak je ešte taký trasľavý, ale pre deti to nevadí, ale určite sa nerozteká. No na druhý deň - samozrejme ak zvýši, tak stojí v pozore ako vojaci. No a do tretieho dňa nevydrží nikdy. Do druhého dňa iba vtedy, ak sa pečie okolo obeda, alebo tesne po obede.
Ešte si sa pýtala minule niekde, že máš veľa bielkov. Čítala som, že sa môžu dať do sáčku a zamraziť, potom keď sa rozmrazia, vraj sa dá normálne vyšľahať tuhý sneh. Nabudúce vyskúšam, uvidíme. To len podeliť sa zo zaujímavosťou.
evanaaa
To som nevedela, že vZlatom klase je okrem škrobu aj múka. Koláč môže byť výborný, aj keď nie pre mňa ( aj sa mi zdá trochu zložitý), ale ponúknuť by som sa nechala. Len tých 13 vajec!, musela by som robiť asi polovičnú dávku. Ozaj, kde si zohnala xanthanovú gumu, aj ju voľne dostať kúpiť?
manka1
Divili by sme sa v čom všetkom je múka, ja som to zistila až keď som si čítala zloženie. Tie gumy dostať kúpiť v predajniach pre bezlepkáčov. U vás v BA je ich viac. nekupovala som ich cez internet.
Ak by si si to robila len pre seba tak asi naozaj z polovičnej dávky.
hefa
Pečiem ho tiež, a len tak sa po ňom zapráši, je fakt dobrý
elisticka
uz som ho robila 2x no ako ty s vodou ale sa mi zdal "plany "tak som druhy krat pouzila mlieko a potom bol fantasticky...
hubarka35
tak dala by som si hned jednu kocku.....ukladám rc.ešte som nerobila tieto kocky...
andrearafajova
mňam,práve sme ho dojedli,je vynikajúci. manžel ho nabudúce chce aj s ovocím,a myslím že je to dobrý nápad. :)
radka11
chtěla jsem se zeptat, jak to vrstvit, aby se vrstvy nepromíchaly. děkuji
manka1
Milá radka11, mne sa vrstvy nepremiešali nikdy - normálne keď sa urobí plnka - rozdelí sa na dvoje - tak nie horúcu, a ani nie studenú - to by ti už potom nešlo rozotrieť na celý plech - ak si kucháročka, tak teplota akurát - nenalievam to z veľkej výšky - ja si v tomto finiši sadnem - aby nohy neboleli - a pekne v kľude si to nanášam takou veľkou lyžico-naberačkou na cesto - rozotriem a potom zase to hnedé cesto, a tiež rozotriem - nikdy sa mi nepomiešali. Vyskúšaj.
diadena
vyzerá úžasne...niekedy skúsim...ozaj. kde zohnať xanthanovú gumu?
manka1
xanthanovú gumu, alebo guarovú gumu dostať v rôznych obchodíkoch - kde majú pre bezlepkáčov prísady. V jednotlivých väčších mestách taký obchod existuje - neviem odkiaľ si.
ala651
Zákusok je dobrý aj vyzerá úžasne. Mám ho odskúšaný už dávno. Krém robte z mlieka, pretože variť puding a vodu je to umelina, ktorá pokazí celý zákusok.
manka1
ďakujem za komentár - ja viem, že ho mnohé z "varecháčiek" pečú. Pridala som ho hlavne pre ľudí-bezlepkových, ktorí nie sú tak zbehlí piecť bez múky.
No a teraz k tomu krému - robievam aj s mliekom, aj bez mlieka - teda len s vodou. Práve v tomto zákusku nám vyhovuje s vodou - je to také ľahšie - dá sa toho zjesť viac. Umelina - to by nebola ak by sa používalo priamo nadojené mlieko od kravky, maximálne zobratá smotana. Ale sto ľudí, sto chutí.
radost
usmievam sa..
..a ja niekedy urobím keksový nepečený "akože"krémeš..a puding varím vo vode..a ako nám prirodzene chutíí..žiadna umelina..ani žalúdok nám nekazí..a to ho už máme starší-ten žalúdok-už sa čosi "napracoval"...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia