Foto: manka1
Recept pochádza z časopisu Život, ale ho mám upravený na bezlepkovo - čo v tomto prípade nebolo ani tak zložité. Chuťovo výborný. Trochu náročný Zobraziť celý popisRecept pochádza z časopisu Život, ale ho mám upravený na bezlepkovo - čo v tomto prípade nebolo ani tak zložité. Chuťovo výborný. Trochu náročný na vajíčka - až 13 spolu, ale oplatí sa.
na 200-250°C °C
Suroviny
6 ks |
|
6 lyžíc |
|
1 lyžica |
|
5 lyžíc |
|
1 ks (12g) |
|
50 ml |
|
KRÉM: | |
1 l |
|
3 ks (Dr. Oetker) |
|
130 g |
|
1 ks |
|
2 lyžice |
|
7 ks |
|
Šľahačkový krém: | |
300 ml |
|
4 lyžice |
|
2 ks (balíčky) |
|
Postup
-
1
Bielky s cukrom vyšľahať na tuhý sneh, pridať olej, žĺtky, a zľahka vmiešať múku s práškom do pečiva a kakao. (Pridávam ešte štipku xanthanovej gumy, to aby sa cesto nedrobilo) Cesto rovnomerne rozotrieť na plech vyložený papierom na pečenie. Upiecť - pečiem v rozohriatej rúre na maximum -cez 200°C. Čas - podľa potreby, kým sa kraje nezačnú oddeľovať od plechu - potom vyskúšam špáratkom, a keď sa nelepí, tak je hotovo. Nechať vychladnúť. Samozrejme stiahnuť papier.
- 2
Krém: Asi 8dcl vody dáme zovrieť, pridáme zvyšné 2dcl vody spolu s rozmiešanými Zlatými klasmi. (Najradšej dávam "Oetkerovské", lebo tam nie je pridaná klasická múka) Keď je to už uvarené, stiahnem zo sporáka, a osladím podľa svojej chuti. (Alebo podľa receptu - pridať 70g kryštálového cukru, a jeden vanilkový cukor) Do horúcej kaše postupne zapracujeme sneh zo 7 bielkov a 60g kryštálového cukru.
- 3
Na cesto natriem asi polovicu svetlého krému - plnky. Druhú polovicu nechám v miske a pridám do nej 2 lyžice kakaa. Zamiešam. Na svetlú plnku jemne natriem aj tmavú plnku. Dať do chladu (najlepšie chladničky) vychladnúť.
- 4
Karamelový krém: Kryštálový cukor si upálime na karamel. Zalejeme 300ml mlieka, a necháme vychladnúť. Potom do tejto chladnej mliečno-karamelovej časti prisypeme 2 balíčky šľahačky v prášku, a vyšľaháme. Vznikne nám krásna tuhá a karamelová hmota, ktorú natrieme na už vychladnutú a aj stuhnutú časť zákusku. Povrch sa ešte môže posypať postrúhanou čokoládou - nemusí byť. Potom sa už len "labuží". Dá sa ho zjesť pomerne veľa, lebo nie je ťažký. Ale ..."obžerstvo" je hriech. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prva vrstva je hnede cesto, potom husty biely puding /nerozteka sa po case?/, nasleduje ten isty puding zafarbeny kakaom a na zaver karamelova slahacka. Je to spravne poradie? :-)
Presne si to výborne vystihla - teda myslím tie vrstvy za sebou.
Ja viem, že ste ho už do receptov dávali, ale nie bezlepku.
Ešte si sa pýtala minule niekde, že máš veľa bielkov. Čítala som, že sa môžu dať do sáčku a zamraziť, potom keď sa rozmrazia, vraj sa dá normálne vyšľahať tuhý sneh. Nabudúce vyskúšam, uvidíme. To len podeliť sa zo zaujímavosťou.
Ak by si si to robila len pre seba tak asi naozaj z polovičnej dávky.
No a teraz k tomu krému - robievam aj s mliekom, aj bez mlieka - teda len s vodou. Práve v tomto zákusku nám vyhovuje s vodou - je to také ľahšie - dá sa toho zjesť viac. Umelina - to by nebola ak by sa používalo priamo nadojené mlieko od kravky, maximálne zobratá smotana. Ale sto ľudí, sto chutí.
..a ja niekedy urobím keksový nepečený "akože"krémeš..a puding varím vo vode..a ako nám prirodzene chutíí..žiadna umelina..ani žalúdok nám nekazí..a to ho už máme starší-ten žalúdok-už sa čosi "napracoval"...:-)