Francúzske karamelové kocky - bezlepku

Autor receptu: manka1

Recept pochádza z časopisu Život, ale ho mám upravený na bezlepkovo - čo v tomto prípade nebolo ani tak zložité. Chuťovo výborný. Trochu náročný na vajíčka - až 13 spolu, ale oplatí sa.

10-15min minút
na 200-250°C °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky s cukrom vyšľahať na tuhý sneh, pridať olej, žĺtky, a zľahka vmiešať múku s práškom do pečiva a kakao. (Pridávam ešte štipku xanthanovej gumy, to aby sa cesto nedrobilo) Cesto rovnomerne rozotrieť na plech vyložený papierom na pečenie. Upiecť - pečiem v rozohriatej rúre na maximum -cez 200°C. Čas - podľa potreby, kým sa kraje nezačnú oddeľovať od plechu - potom vyskúšam špáratkom, a keď sa nelepí, tak je hotovo. Nechať vychladnúť. Samozrejme stiahnuť papier.
  2. Krém: Asi 8dcl vody dáme zovrieť, pridáme zvyšné 2dcl vody spolu s rozmiešanými Zlatými klasmi. (Najradšej dávam "Oetkerovské", lebo tam nie je pridaná klasická múka) Keď je to už uvarené, stiahnem zo sporáka, a osladím podľa svojej chuti. (Alebo podľa receptu - pridať 70g kryštálového cukru, a jeden vanilkový cukor) Do horúcej kaše postupne zapracujeme sneh zo 7 bielkov a 60g kryštálového cukru.
  3. Na cesto natriem asi polovicu svetlého krému - plnky. Druhú polovicu nechám v miske a pridám do nej 2 lyžice kakaa. Zamiešam. Na svetlú plnku jemne natriem aj tmavú plnku. Dať do chladu (najlepšie chladničky) vychladnúť.
  4. Karamelový krém: Kryštálový cukor si upálime na karamel. Zalejeme 300ml mlieka, a necháme vychladnúť. Potom do tejto chladnej mliečno-karamelovej časti prisypeme 2 balíčky šľahačky v prášku, a vyšľaháme. Vznikne nám krásna tuhá a karamelová hmota, ktorú natrieme na už vychladnutú a aj stuhnutú časť zákusku. Povrch sa ešte môže posypať postrúhanou čokoládou - nemusí byť. Potom sa už len "labuží". Dá sa ho zjesť pomerne veľa, lebo nie je ťažký. Ale ..."obžerstvo" je hriech. Dobrú chuť!