Francúzske bravčové Rillettes (rijet)

Autor receptu: ingulienka

Originálny francúzsky recept - ide o veľmi univerzálnu dobrotu, ktorá je vhodná na raňajky k chrumkavému toastu, ako chuťovka pre návštevy, alebo ako náplň do francúzskeho quiche. Táto francúzska špecialita je síce jednoduchá, ale veľmi dlhá na prípravu. Rillettes sú pripravené za chvíľu, ale varia sa až 8 hodín. Najlepšie vo veľkom liatinovom hrnci, kde si pomaly buble. Na dobré Rillattes potrebujeme dobré bravčové mäso. Najlepšie zmes niekoľkých druhov mäsa (pliecko, krkovička, karé). Rillettes (paštétu) môžeme pripraviť aj s inými druhmi mäsa ako je husie, kačacie, kuracie, divina, králičie a občas s rybami, ako sú sardely, tuniak alebo losos.

20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Slaninu nakrájame na kocky 3 x 3 cm. Mäso na trochu väčšie. Slaninu na miernom plameni rozpúšťame, miešame až kým nemá zlatú farbu. Pridávame mäso, vodu a na strednom plameni za občasného miešania necháme dusiť. Za hodinu zmenšíme plameň na minimum, pomiešame, zavrieme hrniec a necháme 3 hodiny variť.
  2. Medzitým si pripravíme nádoby na Rillattes (misky, poháre), opláchneme ich a vysušíme. Po 3 hodinách pridáme soľ, premiešame a necháme ďalšie 3 hodiny variť bez pokrievky. Ku koncu pridáme korenie, vypneme oheň a necháme oddychovať a asi hodinu chladiť. Zozbierame tuk do nádoby.
  3. Rozvarené mäso miešame a dávame dierkovanou lyžicou do nádob. Necháme odstáť a potom zalejeme pozbieraným tukom. Tým sa povrch uzavrie. Necháme v chlade cez noc a druhý deň prikryjeme voskovým papierom a asi týždeň uchovávame v chladničke. Môžeme ho aj zamraziť, ale až po 2 dňoch v chladničke. Pred konzumáciou vyberáme z chladničky 30 minút pred podávaním. Najlepšie chutí na opečenom chlebe.