Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup)

evusik - fotkaevusik, 17. januára 2011
Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup)
Foto: evusik

Focaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Zobraziť celý popisFocaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Aj focaccia sa robí buď jednoduchá - potretá len olivovým olejom, posypaná bylinkami, alebo z jednoduchou oblohou napr. olivy alebo plnené napr. syrom. Upozorňujem, že focaccia je prudko návyková :-)

30 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
300 ml
1/2 kocky
Focaccia č.1:
Focaccia č.2:
 údená prerastená
Focaccia č.3:




Postup

  1. 1

    Na focaccia sa používa hladká múka špeciál extra 00. Ako hovorí "Talian v kuchyni" z bielych tá najbelšia. A olivový olej samozrejme extra panenský.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame....

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    .... a hneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypeme zbytok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si oblohy: Obloha č.2: toto je obloha na slovenskú nôtu: prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, oli olej a soľ. Obloha č.3: rajčinu ponoríme do horúcej vody na 2-3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť a tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku a .....

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    .... rozdelíme si ho na tri bochníčky.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Plech si potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Určite ste si všimli že do cesta nešla soľ. Preto sa soľ dáva zo spodu aj sa posýpa z vrchu. Dole sa dáva hrubozrnná soľ v prípade potreby sa po upečení dá zotrieť. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami (nie vaľkať) do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Zľava doprava - Focaccia č.1: cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Focaccia č.2: na cesto rozdelíme oblohu č.2. slaninu, cesnak, soľ a oli olej. Focaccia č.3: na cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Keď nám cesto podkysne prstami urobíme do cesta jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Robíme to opatrne aby nám cesto nepadlo. Pred pečením môžeme ešte raz zopakovať

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C.

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Po vybratí necháme ešte 10 minút vychladnúť...

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    .... a nakrájame. Podávame samotné ako slaný koláč len tak k vínku , alebo ako prílohu k mäsu alebo polievke :-)

    Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup) - obrázok 12

Diskusia k receptu

ailuj82
Ešte som nerobila, ale si ma inšpirovala. Najbližšie vyskúšam. KK
julica
mmm, práve mi kysne chlebík (s rôznymi náplňami) podľa tvojho receptu, ale počkáme si aj na focacciu :)
dorisa
Dáme adresy, možeš rozposlať! krásne to vyzerá,a určite aj chutí.
evusik
@dorisa keby to tak išlo poslať každému kúsok na koštovku - nejaký teleport, to by bolo super ..... bohužial musí nám stačiť len vizuál, ináč piekla som ešte včera a všetko je už zjedené :-)
babav
Krasne ,vydarene! @evusik , ty by si zbohatla na tvojiich chlebikoch
a vsetkom moznom pecive,....zahanbis aj najlepsich pekarov!
evusik
ďakujem všetkým za pekné komenty.... je to fakt dobrota, neváhajte a pečte :-)
jerica
perfektne spracovaný fotorecept ako vždy, bezchybný popis postupu:-)
stojí za to uložiť:-)
hambalko35
Tie olivy by sa mohli do cesta zapracovat aj pri mieseni?Nemate niekto s tym skusenosti?
evusik
@hambalko Ja si myslím, že experimentovaním nič nepokazíš, ja občas robím len také malé placky veľké ako dlaň .... len neviem prečo ich chceš dávať do cesta, navrchu nezhoria a ešte spravia aj parádu.... ináč focaccia sa robí aj prekladaná.Cesto si roztlačíš na tenšie, na jednu polovicu dáš náplň, zväčša rôzne syry a preložíš druhou polovicou, vrch poleješ olejom, ktorý zľahka prstami zatlačíš do cesta.
1x myalab
hambalko35
Skusim teda dat tie olivy na vrch ,dnes to chcem robit,dufam že sa mi podari,dakujem za odpoved.
piczur
mňam, mňam, až cítim tú nádhernú vôňu. Ukladám, pečiem, vychutnávam. Môj moc takéto nemusí, ale zato zje, aspoň sa mi viac ujde.
palokuchki
@evusik , uz som si nasla cas, upiekla som a len sa tak po nich zaprasilo. Budem ich musiet robit castejsie, vsetkym velmi chutilo. Dakujem za recept.
sissi29
Len sa zahryznut. Vyzera to naozaj uzasne. Nechcem si ani predstavit ako to musi chutit.
bozulka
@evusik , ďakujem za nápad,ja robievam "taliansky chlieb" iba dosť pokvapkaný olivový olej s rozotretým cesnakom a prstamy porobené jamky aby sa olej dostal do cesta.Veľmi nám to chutí a s olivami...!!!!!!! Už sa teším!!!
vybusna
@evusik prosim ta, piekla ich moja svagrina presne podla receptu a vraj mala prili huste cesto . ona je v peceni velmi slaba, takze sa drzala presne tvojho receptu. Cesto ma byt teda huste, alebo normalne?
evusik
@vybusna prepáč že odpovedám tak neskoro, akosi som to prehliadla, snáď sem ešte jukneš..... cesto je také chlebové, nie príliš riedke, možno sa jej zdalo husté preto lebo sa ťažšie rozťahovalo na plech, to sa aj mne niekedy stáva... vtedy ho rozťahám na plechu koľko ide, potriem olejom len tak trochu, nechám podkysnúť a potom to už ide dobre.... určite to záleží aj od múky, ale ak pridá trochu viac vody určite sa nič nestane :-)
katkat
upiekla som pred dvoma hodinami a uz nie je:)) skvely recept!
elekra
Aj Tvoje sú nádherné a určite aj chutné.
vimar
vyzerá to super
chcela som sa len opýtať dve veci:
skúšal to niekto so špaldovou múkou?
skúšal to niekto (vypracovať cesto) v domácej pekárni?
evusik
@vimar do pekárne to šupni smelo, ale podľa mňa je to úplne zbytočné, toto cesto mám vymiesené sa 5 minút a ako píšem v recepte, keď vykysne nemá sa s ním moc manipulovať, len opatrne preniesť na plech a rukami roztiahnuť...
špaldovú múku používam bežne, ale ja ju miešam napr. 400g hladkej a 100g špaldovej ale záleží čo komu chutí... chce to len experimentovať :-)
ikanika
dnes som vyskusala, su vyborne a vsetkym chutia! :-) dakujeme za recept :-)
klaura
krásny recept ... už sa pečie, už rozvoniava ... :)
jeery
Mám tu trocha problém s kvasnicami lebo ich majú len v Polskom sklepe,ale pre tento recept tam pôjdem a musím to vyzkúšať.Je v ňom všetko čo mám rád a možno pridám sýr.Vďaka :-,)
evusik
@jeery budem rada ak vyskúšaš... aj ja dávam občas syr ale nie strúhaný, dávam celé kúsky syra napr. mozzarellu, alebo plesňový syr a môj veľmi obľúbený syr Brie v kombinácii s olivami :-) výhodou týchto koláčov je, že každý si dá to čo má rád :-)
mia2404
Super recept , dala som tam olivy , cesnak, tymian oliv.olej a je to super mňamka :-)
nephilim
Vďaka za recept. S cestom sa skvelo pracovalo. Hoci som použila instantné droždie. Vynechala som cesnak. To by sme so žlčníkom boli na rozvodové konanie.
Aj by som ti napísala, ako chutí. Lenže už sa mi asi neujde.
A že som to ja: dole je moja najnovšia betta.
Nie. Tá nebola súčasť oblohy.


2x haji a evusik
jeanned
Dnes som prvýkrát skúšala podľa Vášho receptu :) naozaj bola skvelá a s cestom sa dobre pracovalo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia