Fazuľový šalát s bryndzou a vajíčkom

martinis - fotkamartinis, 25. augusta 2013
Fazuľový šalát s bryndzou a vajíčkom
Foto: martinis

Strukoviny, bryndza či vajíčka boli jednými zo surovín základnej obživy našich predkov. A keďže ako Jamie Oliver aj ja rád inovujem tradičnú kuchyňu a Zobraziť celý popisStrukoviny, bryndza či vajíčka boli jednými zo surovín základnej obživy našich predkov. A keďže ako Jamie Oliver aj ja rád inovujem tradičnú kuchyňu a dávam starým veciam nový šiat, pripravil som z týchto troch základných ingrediencií, pár listov šalátu a dobrej zálievky večeru plnú zdravých vecí :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 pohára (120 g)
1/2 malého balenia (60 g)
2 ks
 ako príloha
Zálievka:
1 PL
 štipka
1 strúčik
2 PL




Postup

  1. 1

    Modernejšie prevedenie, tradičný základ, tradične jednoduchá príprava : kým sa vajíčko uvarí na tvrdo, náš šalát už bude hotový. Hneď ako sa domáce vajíčko začne kúpať, môžme si pripraviť zálievku - vyšľaháme ju z dvoch lyžíc olivového oleja, citrónovej šťavy zo štvrtinky citrónu, pretlačeného strúčiku cesnaku, štipky cukru a štedrej porcie mletého čierneho korenia, ktoré dávam naozaj všade a veľa.

  2. 2

    Vopred uvarenú červenú fazuľu alebo pomocníčku rýchlej kuchyne - konzervovanú - opláchneme a vložíme do hlbokej misy spolu s hrsťou lístkového šalátu. Dve jarné cibuľky nakrájame na jemno, pridáme do misy a všetko prelejeme zálievkou. Navrch rozmrvíme polovicu najmenšieho balenia bryndze - teda 60 gramov a veľmi zľahka premiešame.

  3. 3

    Šalát môžme naservírovať na veľký tanier, kde ho posypeme kôprom, ktorého je vždy neúrekom a naň nakladieme vajce rozkrojené na štvrtinky. Každú troška osolíme a šalát osviežime aj dvoma, troma lyžicami bieleho jogurtu. Na záver ešte výdatne okoreníme a priložíme mäkký chlieb (napríklad 100% slatinský celozrnný, výborný :)).

    Fazuľový šalát s bryndzou a vajíčkom - obrázok 3
  4. 4

    Nevravím, že chcem od základov prekopať tradičnú slovenskú kuchyňu, to v nijakom prípade. Mojim cieľom je vytvoriť harmóniu surovín možno nie tak typických v modernej kuchyni, respektíve používaných skôr na iný druh receptov, doplniť ich čerstvou zeleninou, pridať aj kvalitné zahraničné produkty (olivový olej, citróny a podobne) a vytvoriť tak nové, unikátne jedlá s výnimočnou chuťou a pripomínajúce, že bryndza nepatrí len na halušky a strukovinám veľmi svedčí spoločnosť domácich, krásne žltých vajíčok :)

Diskusia k receptu

kuchticka
@martinis , si sikovny mlady muz a vdaka za recept. Je osvezujuci a pre letne mesiace sa naramne hodi ako lahka vecera.
Strukoviny nam nahradia maso- bielkoviny, takze ZDRAVE .
Prajem vela uspechov v studovani a pridavani dalsich dobrych receptov.
neposed
kopa dobrot na jednom tanieri a este aj dobry chlebik, to jedlo fakt nema chybu.
Takato kombinacia by ma nenapadla, ale vsetko mozem a tesim sa nan.
anina6
veľmi chutný šalát si pripravil, šikovný mladý muž.
leomax
Zaujímavé kombinácie. To fakt stojí za odskúšanie. Teším sa na kombináciu fazule s bryndzou. Ako vždy päť*.
martinis
@ izabella929 : a to ešte len uvidíš, čo to bude na jazyku ! ;)
@ kuchticka : načo vymýšľať komplikované jedlá, keď sa dá aj takto jednoducho a sviežo, no nie ? :)) presne tak, navyše strukoviny obsahujú mnoho vitamínov, bielkoviny zasýtia, je to skrátka chutné i zdravé :) ďakujem ti a teším sa na ďalšie komentáre podobné tvojmu a ostatným, vďaka ktorým sa sem stále rád vraciam hlavne kvôli vám, mojim kamarátom a kamarátkam O:)
@ micanela : tak, musím poklopať, s týmto ja zatiaľ problémy nemám, takže mi to ani nenapadlo :))
@ neposed : tak my budeme z rovnakého cesta, preto budem rád, ak napíšeš, ako ti chutilo, ja sa zasa teším na tvoju spätnú väzbu ;)
@ anina6 : viac mi k šťastiu netreba, keď má takúto odozvu, ďakujem a prajem k nemu dobrú chuť, až naň možno príde rad ;)
@ leomax : ty sa nezľakneš ničoho, to sa mi páči ! žiadna kombinácia ti nie je cudzia, ale to je cesta, ako sa stále zlepšovať, čo ty už iste vieš ;) je to sýty šalát, takže sľubujem, že sa dobre naješ i pochutnáš si, a ja ti zasa vďačím za skvelú známku :))
martamm
Martinis, opakujem sa pri každom tvojom recepte, ale zasa musím iba chváliť, tvoríš pochúťky presne pre moje chuťové bunky a zdravú výživu, ktorej som akosi podľahla. Preferujem aj tu na vareche práve recepty tohoto zamerania, som veľmi rada, že aj mladí ľudia razia cestu k zdravému stravovaniu. :)
martinis
@Martamm : veď práve to je na Vareche najlepšie, máme tu veľmi veľa rôznych receptov a každý si môže vybrať podľa svojej chuti, myslím, že náš priateľov zdravšieho jedla je tu určite viac ;) Čerstvé, zdravé, jednoduché, rýchle a chutné - to sú základné atribúty mojich receptov, takže mám radosť, ak ostatní svoje potešenie z dobrého jedla zdieľajú spolu so mnou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia