Fazuľový šalát s bryndzou a vajíčkom

Autor receptu: martinis

Strukoviny, bryndza či vajíčka boli jednými zo surovín základnej obživy našich predkov. A keďže ako Jamie Oliver aj ja rád inovujem tradičnú kuchyňu a dávam starým veciam nový šiat, pripravil som z týchto troch základných ingrediencií, pár listov šalátu a dobrej zálievky večeru plnú zdravých vecí :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Modernejšie prevedenie, tradičný základ, tradične jednoduchá príprava : kým sa vajíčko uvarí na tvrdo, náš šalát už bude hotový. Hneď ako sa domáce vajíčko začne kúpať, môžme si pripraviť zálievku - vyšľaháme ju z dvoch lyžíc olivového oleja, citrónovej šťavy zo štvrtinky citrónu, pretlačeného strúčiku cesnaku, štipky cukru a štedrej porcie mletého čierneho korenia, ktoré dávam naozaj všade a veľa.
  2. Vopred uvarenú červenú fazuľu alebo pomocníčku rýchlej kuchyne - konzervovanú - opláchneme a vložíme do hlbokej misy spolu s hrsťou lístkového šalátu. Dve jarné cibuľky nakrájame na jemno, pridáme do misy a všetko prelejeme zálievkou. Navrch rozmrvíme polovicu najmenšieho balenia bryndze - teda 60 gramov a veľmi zľahka premiešame.
  3. Šalát môžme naservírovať na veľký tanier, kde ho posypeme kôprom, ktorého je vždy neúrekom a naň nakladieme vajce rozkrojené na štvrtinky. Každú troška osolíme a šalát osviežime aj dvoma, troma lyžicami bieleho jogurtu. Na záver ešte výdatne okoreníme a priložíme mäkký chlieb (napríklad 100% slatinský celozrnný, výborný :)).
  4. Nevravím, že chcem od základov prekopať tradičnú slovenskú kuchyňu, to v nijakom prípade. Mojim cieľom je vytvoriť harmóniu surovín možno nie tak typických v modernej kuchyni, respektíve používaných skôr na iný druh receptov, doplniť ich čerstvou zeleninou, pridať aj kvalitné zahraničné produkty (olivový olej, citróny a podobne) a vytvoriť tak nové, unikátne jedlá s výnimočnou chuťou a pripomínajúce, že bryndza nepatrí len na halušky a strukovinám veľmi svedčí spoločnosť domácich, krásne žltých vajíčok :)