Fazuľová omáčka s údeným rebrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Veľmi dobrý a lacný recept do chladných dní.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, vodu som zliala, dala som čerstvú vodu, priviedla do varu, scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, scedenú fazuľu som pridala do horúcej vody z uvarených údených rebier, pridala som celý cesnak, bobkové listy, priviedla do varu a varila na strednom plameni, kým takmer nezmäkla, osolila som len jemne, lebo vývar z rebier je už slaný dosť,...
  2. ...pripravila som zásmažku,na oleji som orestovala cibuľu,...
  3. ...pridala som čerstvo mleté čierne korenie, krátko orestovala, pridala som múku a orestovala som ju do svetlo - žemľovej farby,...
  4. ...stiahla som panvicu z ohňa, pridala som mletú červenú sladkú papriku, rozmiešala, nariedila studenou vodou, rozmiešala do hladka, aby v zásmažke neboli žiadne hrudky,..
  5. ...zásmažku som primiešala k fazuli uvarenej vo vývare z údených rebier povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila múčna chuť, pridala som saturejku,zásmažkou sa všetko zahustí na konzistenciu omáčky...
  6. ...pridala som kyslú smotanu, rozmiešala,krátko spolu povarila, vypla som plameň, nechala chvíľu odstáť, ochutila som kryštálovým cukrom a octom, omáčka bola hotová.
  7. Údené rebrá som rozsekala,...
  8. ...vložila do čistej vody, priviedla do varu a varila som ich vo vriacej vode do zmäknutia - asi 30 minút,...
  9. ..rebrá som vybrala z vody, nechala vychladnúť trocha a obrala som z nich údené mäso, vo vývare z rebier som uvarila fazuľu.
  10. Horúcu omáčku som nabrala do hlbokých tanierov a podávala som s uvareným údeným mäskom, ktoré som obrala z rebier, k tomu som podávala krajec čerstvo upečeného chlebíka, je to lacné, sýte a veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti a zahreje príjemnej sladko - kyslej údenej chuti.