Fazuľová kaša s podmaslím

feros - bez fotkyferos, 6. januára 2012

Toto jedlo je spomienkou na detské časy. Pripravovala ho moja babička, pred 20 rokmi ho robievala moja mama a v súčasnosti si ho urobíme Zobraziť celý popisToto jedlo je spomienkou na detské časy. Pripravovala ho moja babička, pred 20 rokmi ho robievala moja mama a v súčasnosti si ho urobíme raz za čas tiež, avšak vzhľadom na vysoký obsah fazuľe je dosť "nebezpečné". Napriek tomu ho vždy s chuťou zdoláme:-)

60 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
3 PL
1 ks menšia
3 ks - strúčik
100 g
50 ml
0,5 PL




Postup

  1. 1

    Bielu fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň zlejeme a uvaríme ju v novej vode samotnú bez prísad. Fazuľu zlejeme a scedíme, aby nezostala mokrá.

  2. 2

    Na oleji alebo masti speníme stredne veľkú na drobno pokrájanú cibuľku spolu s roztlačeným cesnakom a pomaly pražíme až do glejovitej konzistencie. Pridáme malú časť uvarenej fazuľky, soľ pre celú dávku fazuľky (ca. 2 čajové lyžičky) a chvíľu pražíme ďalej - samozrejme, stále pomaly miešame. Keď je to hotové, pridáme zvyšnú fazuľku. Takto pripravenej fazuľke doma hovoríme i "brazílska fazuľka", nakoľko som ju začal takto pripravovať podľa receptu z Brazílie. Tam sa však fazuľka po uvarení nezleje z vody a zostane nakoniec "sťavnatejšia". V Brazílii sa potom takáto fazuľa je ako bežná príloha, alebo ako hlavné jedlo s ryžou. Odporúčam tiež vyskúšať.

  3. 3

    Ryžu uvaríme bežným spôsobm ako prílohu k inému jedlu, spolu s korením, soľou, atď.

  4. 4

    Zmiešame uvarenú ryžu s fazuľkou a máme hotovú kašu. Tesne pred konzumáciou (napr. i na druhý deň), však túto kašu upražíme na troche masti až sú niektoré fazuľky a ryže pripečené, samozrejme podľa vlastnej chuti, my to však máme radi trocha chrumkavé. Ku kaši si pripravujeme čerstvo vypraženú slaninku. Takto pripravená fazuľová kaša ako jednoduché jedlo najlešie chutí so zaváranými uhorkami. Pre ďalšie vylepšenie je možné poliať podmaslím.

  5. 5

    Podmaslie si pripravíme vypražením masla. Maslo dáme na panvicu roztopiť a hneď pridáme hladkú múku. Po rozmiešaní pridáme mlieko a soľ a za stále miešania necháme vypražiť, až sa na povrchu začnú vytvárať žlté kolieska tuku. Podmaslie dávame na kašu opatrne, hlavne ak sme už pridali oškvarky, aby to nebolo príliš mastné.

Diskusia k receptu

hubata
Bože, môže to byť dobré, ale fazuľa nadnáša - tak opatrne!
jelenik
na zahori je to "šumajstr" a ozaj je to pochutka. U nas bez slaninky, ale s osmaženou cibuľkou, mňam.
sovka62
@feros , správne, že vyleješ vodu, v ktorej sa fazuľa močila. Ale pokračuj, fazuľu priveď do varu, var asi 10 minút a potom vylej aj vodu, v ktorej sa fauľa varila. Zopakuj, tzn., že po ďalších 10 minútach vyleješ aj túto vodu, nalej novú a potom už fazuľu dovar. Ručím ti za to, že pri tomto postupe jej môžeš zjesť koľko chceš a "nebezpečná" nebude.
izabella929
sovka62...aj ja takto varím...po 20 min. varenia zlejem vodu a dám čistú a tiež opakujem 3X...je to istota.-))
babkamt
Fazuľová kaša je aj v našom jedálnom lístku. Tiež ju robím s ryžou , ale postup mám iný.
slawi
Aj moja stara mama to vola sumajstr.Je to mnam. Aj ja to obcas robim.Dakujem za pripomenutie, musim znova spravit.
evanaaa
Tak toto nepoznám a som na Záhorí už desať rokov, budem sa musieť opýtať žien-babiek. Ja som myslela, že to "podmáslie" je cmar, a to je omáčka podobná bešamelu.
feros
3x do varu a vždy vyliať vodu, niekedy to skúsim, len ma napadá otázka, čo ešte v tej fazuli zostane...
jody
Aj ja tak viem, že podmaslie je cmar...
sjuz
perfektné:), ukladám a skúsim!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia